Første finale mellom Liverpool og City

For sjette gang spilles en ligacupfinale med to ikke-britiske managere. Se statistikk før finalen her!

Dette blir andre gang Liverpool og Manchester City møtes denne sesongen. I november vant de røde 4–1 på Etihad, takket være scoringer av Philippe Coutinho, Roberto Firmino og Martin Skrtel etter et selvmål av Eliaquim Mangala. Sergio Agüero scoret for vertene.

I ligacupen har klubbene møtt hverandre seks ganger tidligere. Sist var da de røde sikret finalebillett etter 1–0 på Etihad og 2–2 i returen på Anfield. Steven Gerrard scoret på straffe i begge kamper, mens Craig Bellamy satte inn det avgjørende målet foran The Kop.

Liverpools eneste tap for Manchester City i ligacupen kom i det første møtet, i september 1969. Hjemmelaget vant 3–2 på Maine Road. I 1981-semifinalen gikk de røde videre med 2–1 sammenlagt etter 1–0 borte først. 14 år senere vant merseysiderne 4–0 mot dem på Anfield i tredje runde.

I dag spiller Liverpool sin tolvte ligacupfinale av 56 mulige. Det er turneringsrekord. Åtte ganger, eller tre mer enn nestemann på lista, har de endt opp med å løfte pokalen. Sist det skjedde, var i 2012.

Les også: Liverpools utrolige ligacup-historie

Fra det finalelaget er det bare tre spillere som fortsatt befinner seg i klubben: Martin Skrtel, Jordan Henderson og José Enrique. Lucas Leiva spilte ikke grunnet skade.

Tidligere har Liverpool spilt 35 kamper på Wembley. 18 av dem er vunnet, mens seks har endt uavgjort. Elleve ganger har de tapt på nasjonalarenaen.

Vinner de røde dagens finale, blir Jürgen Klopp den syvende manageren utenfor Storbritannia som klarer det. I tillegg kan han bli den sjette Liverpool-sjefen som får løfte ligacuppokalen – etter Bob Paisley, Joe Fagan, Roy Evans, Gérard Houllier og Kenny Dalglish.

Da de røde vant turneringen i 2012, måtte det avgjøres på straffer. Totalt har Liverpool vært med i ni straffekonkurranser i ligacupen, og kun to av dem har endt med det. Den første kom for Wimbledon i 1993, mens lille Northampton seiret på Anfield i 2010.

Les også: Konger av finalecomeback

Siden har rødtrøyene kommet vellykket igjennom fire stykker. I alle turneringer har Liverpool vunnet 14 av 17 straffekonkurranser. De har for øvrig aldri vært med i tre på én sesong. Før finalen har de vunnet to.

Liverpool har benyttet seg av hele 26 spillere i ligacupen denne sesongen. Kun tre av dem – Adam Lallana, Joe Allen og Jordon Ibe – har vært på banen i alle fem kampene til nå.

Road to Wembley

Here are all the goals on our journey to the Capital One Cup final!

Posted by Liverpool FC on 26. februar 2016

James Milner har en ratio på 100 prosent fra straffemerket i Liverpool-trøye. Det inkluderer forsøkene i straffekonkurransene mot Carlisle United og Stoke. Visekapteinen er faktisk den eneste som har scoret i begge straffekonkurransene denne sesongen.

Kun tre ligacupfinaler gjennom historien er imidlertid avgjort fra ellevemeteren – og Liverpool har vært med på to av dem. I tillegg til seieren i 2012 måtte det straffer til for at Liverpool skulle slå Birmingham i 2001. Manchester Uniteds seier over Tottenham i 2009 er den tredje.

Før dagens kamp har Jürgen Klopp, inkludert tiden fra Tyskland, vunnet to av sine tre kamper mot Manchester City. Den øvrige endte uavgjort. Statistikken er prikk lik mot manager Manuel Pellegrini.

Les også: Gerrard tror Klopp kan være forskjellen

Philippe Coutinho har scoret fire mål på sine fem siste opptredener mot Manchester City. Brassen både scoret og slo målgivende pasning da Liverpool vant 4–1 på Etihad før jul.

I hver av de fem siste semifinalene der Liverpool scoret et bortemål i første kamp, har de endt opp med å vinne hele turneringen. Det skjedde i 1981, 1982, 2001, 2003 og 2012. Denne sesongen scoret de borte mot Stoke i semifinalen.

League Cup final goals

15 goals that helped the Reds win eight league League Cups!

Posted by Liverpool FC on 27. februar 2016

Manchester City har tidligere spilt fire ligacupfinaler. Tre av gangene har de vunnet (i 1970, 1976 og 2014), mens de i 1974 tapte for Wolverhampton.

Milner var ubenyttet innbytter for de lyseblå da de slo Sunderland i finalen i 2014. Ni av spillerne i startelleveren den dagen er fortsatt i klubben. I tillegg satt Joe Hart og Gaël Clichy på benken.

Sommersigneringen Kevin De Bruyne har scoret i samtlige runder av ligacupen denne sesongen. Dessverre for Manchester City pådro han seg en skade mot Everton i semifinalen, og mister dagens oppgjør.

Pellegrini har brukt 22 spillere på veien til finalen. Den eneste spilleren som har startet samtlige fem kamper, er andrekeeper Willy Caballero. Samtidig har De Bruyne, Jesús Navas og Martín Demichelis vært på banen i hver runde til nå.

Hittil denne sesongen har verken Hart eller Vincent Kompany spilt noen minutter i ligacupen.

Blir det Manchester City som vinner i dag, er Pellegrini den tredje utenlandske manageren som vinner troféet mer enn én gang. De to andre er Houllier og José Mourinho.

Kun fem ganger tidligere har ligacupfinalen blitt spilt uten britiske managere: Rafael Benítez og Mourinho i 2005, Mourinho og Arsène Wenger i 2007, Juande Ramos og Avram Gran i 2008, Pellegrini og Gus Poyet i 2014, og Mourinho og Mauricio Pochettino i 2015.

Les også: City vil bruke finalen som katalysator

Manchester City har scoret 17 mål på de fem kampene mot finalen, men ikke holdt nullen så langt. Liverpool har på sin side scoret ni ganger – men hele seks av dem kom i én og samme kamp, mot Southampton i desember.

Halvparten av de åtte siste Manchester City-kampene før finalen har endt med lyseblå seier. Da de slo Dynamo Kiev i Champions League i midtuka, var det lagets første seier på fire kamper. Men de har scoret i alle sine ni siste.

Agüero, som er lagets toppscorer med 19 så langt, har notert seg for ti fulltreffere på sine elleve siste opptredener. Spissen står med imponerende åtte mål på sine syv siste før cupfinalen.

I løpet av sine fire siste kamper har Manchester City sluppet inn elleve mål. Bare to ganger på åtte kamper har de holdt nullen. Liverpool har ett baklengsmål på sine fire siste, og nå står de med «clean sheet» i tre strake kamper.

Det er Michael Oliver som skal dømme finalen. Sist han ledet en kamp på Wembley, tapte Liverpool for Aston Villa i FA-cupsemifinalen forrige sesong. Den eneste gangen han har dømt et oppgjør mellom Liverpool og Manchester City, vant de lyseblå 3–1 på Etihad i august 2014.

Statistikk: Ged Rea

Målscorere denne sesongen:

Liverpool: Benteke 7, Coutinho 6, Firmino 6, Milner 6, Origi 5, Sturridge 5, Lallana 4, Ibe 3, Ings 3, Allen 2, Can 2, Clyne 2, Henderson 2, Ojo 1, Sinclair 1, Skrtel 1, Smith 1, Teixeira 1, Touré 1, selvmål 1

Manchester City: Agüero 19, De Bruyne 12, Sterling 10, Iheanacho 9, Bony 8, Touré 7, Fernandinho 4, Silva 4, Delph 2, Kolarov 2, Kompany 2, Demichelis 1, Faupala 1, García 1, Nasri 1, Navas 1, Otamendi 1, selvmål 3

Avspark er klokka 17.30 norsk tid. Finalen sendes direkte på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo.

Ønsker du SMS-varsler for mål, oppdateringer og resultat? Klikk her!