Fra LFC til Færøyene

Danske Nicolaj Køhlert har opplevd mye som profesjonell fotballspiller i sitt 23-årige liv, siden Rafael Benitez tilbød ham en kontrakt hos Liverpool FC.

Køhlert var 15 år gammel da han ble invitert til fem dagers prøvespill på Melwood, etter å ha blitt oppdaget av speidere fra Liverpool under en dansk juniorturnering.

- Da jeg kom tilbake fra Liverpool forventet jeg ingen ting, for meg hadde det bare vært en stor opplevelse jeg kunne lære av, erindrer Nicolaj til «The Football Pink».

Noen uker senere ropte imidlertid hans far til ham i hagen hjemme, at Rafael Benitez hadde tilbudt ham en kontrakt.

- Først tenkte jeg at «det kan ikke være sant», men jeg visste selvfølgelig at min far ikke ville spøke med noe slikt.

Den danske midtbanespilleren reiste fra Esbjerg U16 til å trene med Liverpools reserver og spillere som landsmannen Daniel Agger (som trente seg opp etter skade), Raul Mereiles, Daniel Pacheco og Jonjo Shelvey, og andre unggutter som Raheem Sterling og Jon Flanagan.

- På den tiden synes jeg Dani Pacheco var den beste spilleren. Han var veldig god med ballen og hadde en x-faktor, fortsetter Køhlert.



Nicolaj Køhlert (i midten) på benken for reservelaget til Liverpool.
 

Har aldri angret

- Jeg bodde sammen med en herlig engelsk familie. Det var godt å ha noen å snakke sammen med og spise middag sammen med. Etter at jeg hadde vært hos dem i om lag et og et halvt år flyttet jeg inn i min egen leilighet, minnes Køhlert sin første tid på Merseyside.

Nicolaj Køhlert innrømmer at det var et tøft miljø for en ung dansk spiller og hvor likesinnede kjempet for sin fremtid, mens han var vant til spille med sine kamerater fra skolen.

Etter tre år uten i realiteten å være i nærheten av førstelaget til Liverpool skrev Køhlert under for Rangers i Skottland, en klubb som snart skulle bli preget av økonomisk kaos med påfølgende konkurs.

- Vi visste ikke hva som kom til å skje, hvem måtte forlate klubben? Hvor skulle vi fortsette å spille? Kom vil til å få betalt? Til slutt endte det med at omtrent alle som jeg spilte med forsvant ut av klubben, forklarer dansken.

Nicolaj Køhlert fikk snart kontrakt med Silkeborg IF tilbake i Danmark, hvor han nå er på utlån til NSI Runavik på Færøyene. Der er han den eneste profesjonelle spilleren og trener to ganger om dagene alene med sin manager og tidligere trener Anders Gerber.

- Jeg tror det viktigste er at du har en manager som ser på deg som en spiller som kan passe hans måte å spille fotball på, reflekterer den bereiste fotballspilleren.

- Hvis en annen unggutt fikk den muligheten jeg fikk ville jeg fortsatt si til ham at han skulle følge sin drøm. Du vet aldri om du vil få en lignende sjanse igjen. Jeg lærte så mye under min tid i Liverpool, både som fotballspiller og person, og jeg har aldri angret.