God trekning gir England unik mulighet?

Hvis engelskmennene vinner sin gruppe unngår de tre løvene de største favorittene. Vi har sett på en mulig utvikling for Liverpool-spillerne under EM.

England
Har en heller stusselig statistikk i tidligere EM med tap for Jugoslavia i 1968 i et sluttspill som kun bestod av fire lag, og hvor seier mot Sovjet sikret bronse. Bronsekamp var fjernet da det ble tap på straffespark-konkurranse mot vinnerne Tyskland på egen jord for 20 år siden, i 1996. For øvrig kan England skilte med kvartfinaler i 2004 og 2012, hvor «the land of hope and glory» begge gangen forsvant ut etter straffespark mot henholdsvis Portugal og Italia.

Oppsettet i Euro 2016 synes å favorisere Roy Hodgson og hans menn. Russland, Slovakia og Wales bør være overkommelige i gruppespillet. Vinner av gruppe B vil møte en treer i 1/8 finalen, og kanskje Portugal, eller muligens Italia eller Belgia i kvartfinalen. Går det fortsatt strake veien kan Spania vente i semifinalen, og selv om det vil bli en hard nøtt vil en anta at Frankrike og Tyskland gjør opp seg i mellom i den andre semien. Frankrike den største favoritten på hjemmebane, mens tyskerne er regjerende verdensmestere.

Angående favoritter gir Unibet følgende igjen for de åtte mest betrodde lagene: Frankrike (4.20 ganger pengene), Tyskland (5.50), Spania (5.50), England (10), Belgia (11), Italia (17), Portugal (18) og Kroatia (26). Hvorvidt et ungt engelsk lag skal komme seg forbi en kvartfinale kan da altså avhenge av om det unge mannskapet greier å slå en av de andre outsiderne. Ingen feil i gruppespillet og de tyngste favorittene vil ikke vente før i en eventuell semifinale.

LES OGSÅ: Ingen røde starter for England

Slovakia
Er altså i gruppe B med England, Wales og Russland, og 2.plass i gruppe vil gi en 1/8 finale mot toeren i gruppe F. Det høres også overkommelig ut hvis en antar at Portugal vinner gruppe F foran enten Østerrike, Ungarn eller Island. I kvartfinalen vil imidlertid motstanderen trolig bli Frankrike.

Den unge nasjonen Slovakia, med Martin Skrtel som krumtapp i forsvaret, er i sitt første sluttspill i EM og må ha en meget fair sjanse til både å bli nummer to i gruppespillet og beseire for eksempel Østerrike i en 1/8 finale. Blir det kvartfinale stopper det nok der.

Wales
Waliserne er i sitt første EM-sluttspill selv om de vant sin gruppe i 1976. Den gang var det imidlertid først kvartfinaler med kamp hjemme og borte, hvor Wales tapte 1-3 sammenlagt mot Jugoslavia, før et minisluttspill med fire lag.

Waliserne vil nyte sine minutter i solen, men håper selvsagt å få med seg mer enn bare gruppespillet. Som nevnt over antas 2.plass i gruppa å gi gode muligheter til kvartfinale. Fire av de seks treerne går også til 1/8 finale, og hvor tredjeplass i gruppe B trolig gir et møte mot Spania eller Tyskland.

Tyskland
Tyskerne har i likhet med vinner av de to siste turneringene, Spania, blitt europamestere tre ganger. I 1972 og 1980 som Vest-Tyskland, og som Tyskland i England. Det er imidlertid 20 år siden og det vil smake med en ny triumf for et land som også har tre tapte finaler (76, 92, 08) og forventes å være i favorittsjiktet.

Emre Can og hans landsmenn vil spille mot en treer i 1/8 finalen, hvis en som forventet vinner gruppe C med øvrige lag som Polen, Nord-Irland og Ukraina, men siden kan det bli vrient nok. Belgia, eller Italia, kan være en mulig motstander i kvarten, mens Frankrike venter i semifinalen dersom de to favorittene har hatt en feilfri reise så langt.

LES OGSÅ: Kun to røde med EM-erfaring

Belgia
Belgierne endte på 3.plass i 1972 og spilte finale mot Tyskland i 1980 (tapte 2-1), men siden har det vært lite å skrive hjem om angående EM.

I Euro 2016 har Mignolet, Origi og Benteke fått en tøff trekning, i gruppe med Italia, Irland og Sverige. Seier i gruppe E gir 1/8 finale mot toer i gruppe D, hvor trolig enten Kroatia, Tyrkia eller Tsjekkia vil ende etter Spania. Antar vi fortsatt avansement kan Tyskland vente i kvartfinalen, og så Frankrike i en semifinale. Belgia er en outsider, men veien mot suksess vil være knallhard.