Jakter på sin tredje finaleseier – på rad

Sevilla er Liverpools motstander i Europaliga-finalen, og spanjolene kan skrive historie i Basel.

Mens de røde utkjempet og slo Villarreal på Anfield i går kveld, viste Sevilla igjen styrke i den andre semifinalen. Etter å ha fått med seg 2–2 fra bortekampen mot ukrainske Shakhtar Donetsk, brukte de knappe timen på å fastsette sluttresultatet til 3–1 hjemme.

Spissen Kevin Gameiro sendte vertene foran allerede etter ni minutter, før utlikningen kom kort tid før pause. Gameiro ble tomålsscorer rett etter sidebyttet, og den brasilianske høyrebacken Mariano fullførte festen med et velplassert kremmerhus i det 59. minutt.

Tre finaler på tre år

 – Vi forsøkte alt mulig. Vi ga alt, men det ville seg bare ikke. Sevilla spilte en strålende kamp, og jeg gratulerer dem med finaleplass, sa Shakhtar-målscorer Eduardo etter nederlaget, ifølge UEFA.

Se målene i videovinduet under. Saken fortsetter.

Suksessen i Europa er imidlertid ikke nytt for Sevilla, som er nummer sju i den spanske toppdivisjonen når det gjenstår to kamper – tolv poeng bak fjerdeplasserte Villarreal. Dette er nemlig lagets tredje finale på rad.

Både i 2014, da slo de Benfica på straffer, og i 2015, etter en femmålsthriller mot Dnipro, løftet Sevilla pokalen. Nå er de den første klubben siden Juventus i 1998 som når finalen i tre europacuper på rad. Ingen har noen gang vunnet Europaligaen, tidligere kjent som UEFA-cupen, tre strake ganger.

– En drøm av en kamp

 – Vi har ikke vunnet noe ennå. Vi kan skrive historie ved å vinne den tre ganger på rad, men vi har fortsatt én kamp igjen, en drøm av en kamp, sier Sevilla-spiller Grzegorz Krychowiak, som slo den målgivende pasningen på 2–1 i går.

Les også: Sevilla og Liverpool dominerer «Ukas lag»

Dette er faktisk femte gang den spanske klubben når finalen de ti siste årene. I 2006 banket de Middlesbrough i finalen som ble spilt i Nederland, mens de året etter vant på straffer mot ligakollega Espanyol i Glasgow.

– Liverpool er et strålende lag. Men vi har masse erfaring fra denne turneringen, og som vi viste nå, har vi stor nok sult og vilje til å drømme om den femte Europaliga-tittelen, forteller Krychowiak.

Ute på Anfield-gresset etter avansementet sa Adam Lallana at Liverpool ikke bryr seg om hvem de møter i finalen, og at de på en god dag kan slå hvilket som helst lag i fotballverden.

Les også: Til finale med utskjelte kjøp

Sevilla-manager Unai Emery, som i går fikk sin 100. kamp som manager i Europa, legger ikke skjul på at han gjerne ville hatt Liverpools motstander i finalen. De røde er for øvrig den eneste ikke-spanske klubben i europacupfinalene denne sesongen.

– Det ville vært en helspansk finale. Jeg hadde likt å møte Villarreal. Nå forbereder vi oss for en kamp mot Liverpool, med håp om å skrive historie, sier Emery, ifølge Football Espana.

Seier og tap mot Molde

Spanjolene kom med i Champions League etter fjorårets triumf, men ble nummer tre i gruppe med Manchester City, Juventus og Borussia Mönchengladbach, og ble følgelig kvalifisert til Europaliga-sluttspillet.

Der har Molde, som faktisk vant 1–0 hjemme etter å ha tapt 0–3 borte, Basel, Athletic Club og nå Shakhtar Donetsk blitt slått ut på veien mot Basel.

– I en semifinale møter du et lag som har finalen i siktet. Vi måtte vite hvordan vi skulle håndtere visse situasjoner. I andre omgang responderte vi med selvtillit i spillestilen vår, og spilte en veldig god kamp. Vi gjorde det vi ønsket, konkluderer Emery fornøyd etter at finalebilletten ble sikret.

Selv om det kan kalles en nedtur å gå fra Champions League til Europaligaen, poengterer manageren at «alle med tilknytning til Sevilla liker turneringen veldig godt», og de er svært fornøyde med jobben som er gjort – med tre finaler på rad.

– Sevilla er mentalt forberedt

– Selvfølgelig hadde vi håpet å vokse videre i Champions League, men denne turneringen gir oss en grunn til å være veldig fornøyde, sier Emery.

Finalen, som spilles på St. Jakob-Park i Basel, byr for øvrig på det første offisielle møtet mellom Liverpool og Sevilla noensinne. Den spanske fotballeksperten Guillem Balagué, som også har fulgt de røde tett, er forberedt på en jevn kamp.

Les også: Liverpool kan få flere finalebilletter

– Det blir tøft. Dette er den tredje finalen til Sevilla på tre år, og det er et lag som er veldig, veldig solid, forteller han til Sky Sports, og legger til at Sevilla, som en slags motsetning til Villarreal, er «mentalt klare for de største kampene».

Avspark i den sveitsiske byen er onsdag 18. mai klokka 20.45 norsk tid.