Tidligere medspiller om det kommende kjøpet:Tror ikke Ragnar Klavan vil løfte Liverpool

Tom Henning Hovi spilte sammen med Ragnar Klavan i Vålerenga. Han husker ham som et stort talent, men er tvilende til om han er god nok i dag.

20. jul 2016 kl 10.20 Lars Frøsland

Liverpools neste signering blir etter all sannsynlighet midtstopperen Ragnar Klavan. Det kommende kjøpet har vekket oppsikt blant norske fans, som husker estlenderens opphold i Vålerenga. Der ble det lite spilletid for den da 18 år gamle stopperen.

Vi har snakket med Tom Henning Hovi som var kaptein på Vålerenga da Klavan var i den norske storklubben.

FORSIKTIG OPTIMIST:
FORSIKTIG OPTIMIST:  Tom Henning Hovi tror Klavan vil klare seg greit som backup, men at han ikke er en spiller som tar Liverpool til CL-spill. Foto: Kjetil Ree


Hvorfor tror du ikke det lyktes for Klavan da dere spilte sammen i Vålerenga? Var det ferdighetene det skortet på eller var andre faktorer som spilte inn?


– Jeg syntes ikke det er riktig å si at han ikke lykkes i VIF. Han var 18 år gammel da han kom i august på lån det året. Han var seriøs og gjorde sitt beste hele tiden. Han hadde bra ferdigheter og var god i duellene til å være så ung, forteller Hovi til Liverpool.no, og fortsetter:

– Vi spilte kanskje den beste fotballen i min tid i VIF, og
ble slått av RBK på grunn av mindre scora mål om ligatittelen. Vi slapp inn 22 mål på 26 kamper. Både jeg og Freddy (dos Santos) ble brukt på venstreback det året, så Rekdal hadde kanskje andre prioriteringer for spillerkjøp ut fra midlene han hadde til rådighet foran 2005-sesongen.

Lovende og positiv

Så du mer potensial i ham enn han fikk vist frem i Enga?

– Jeg husker jeg snakket med speidere og agenter på den tiden, og de mente ut ifra det de hadde sett av v.backer så var Klavan den klart beste unge spilleren i den posisjonen de visste om i Norden og Baltikum. Hva som gjorde at han ikke ble lenger, vet jeg ikke.

Fremstod han som en positiv figur i troppen?

– Jeg husker ikke at vi hadde noe å utsette på ham som person. Klavan hadde en bra fysikk til å være 18 gammel.

ERFARING:
ERFARING:  Klavan har spilt en rekke kamper for Estland, og har god erfaring.

God nok for Liverpool?

Det er som nevnt lenge siden dere spilte sammen, men tror du han i dag har det nivået som trengs for å spille for Liverpool?

– Tja, vanskelig å si. Han har jo stor erfaring fra landslag, tysk og nederlandsk fotball – som back-up så kan han sikkert gjøre en god jobb når han får muligheten. Men hvis Liverpool skal vinne Premier League, eller komme seg opp som topp fire, tror jeg ikke det. Ser du på de andre backupene i forsvaret som vi har pr. nå, Flanagan, Smith, Randall, Ilori, Wisdom, så er han neppe svakere enn disse.

LFCs ambisjoner

Enkelte mener Klavan og andre transfermål – både signerte spillere og linkede spillere – vitner om lavt ambisjonsnivå for Liverpool, er du enig i det – eller tror du Klopp har full kontroll?


Nei, ambisjoner har LFC alltid, men det er mye som skal klaffe med en overgang. Først og fremst så må spillerne ønske å spille for Liverpool. Så er det økonomi, agenter og selgende klubb som er med på å bestemme dette. Vi roper alle etter store navn, men uten CL eller EL er vi ikke like attraktive dette året. Det viktigste er at Klopp og teamet finner spillere som
passer måten de ønsker å spille. Så langt syntes jeg det ser helt ok ut, kommenterer den tidligere VIF-spilleren.

Hovi håper Liverpool lykkes med å selge spillere han ikke mener er gode nok – eller laget ikke har bruk for den kommende sesongen:

– Jeg håper Klopp kvitter seg med flere av spillerne som ikke er gode nok eller vi har behov for – tenker da først og fremst på Benteke, Balotelli, Ilori, Flanagan, Lucas, Allen og Alberto. Så må vi få inn en skikkelig god venstreback, defensiv midtbane og en spiss hvis Benteke og Balotelli blir solgt. Tror dessverre ikke Sturridge ikke spiller mer enn 40-50 prosent av kampene. Det blir også spennende å se om noen av de unge spillerne fortsetter sin gode utvikling.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]