Tror utviklingsmetoden gir rød fordel i Premier League

Alt som foregår i klubben, er en del av en fremtidsrettet og omfattende plan. Pep Lijnders forklarer hvordan de røde tenker rundt kjøp, salg og talenter.

31. jul 2016 kl 21.38 Marius Rabben

– Vi ønsker alltid å gjøre det som er best for alle sammen. Vi investerer mye i utvikling, og prøver å skape en felles identitet gjennom hele klubben.

Spillerutvikler og førstelagstrener Pep Lijnders er en sentral del av Jürgen Klopps støtteapparat. Med en fortid som utvikler på Liverpool-akademiet, hvor han fortsatt tilbringer mye tid, handler mye om å binde ungdommene mer sammen med A-laget.

Det inkluderer ikke bare at talenter får reise til Melwood og trene med Philippe Coutinho og stjernene, men filosofien, grunnlaget og den generelle tankegangen bak hver eneste treningsøkt fra ung alder.

Langsiktig plan for klubben

I sommer har flere tenåringer fra akademiet fått prøve seg med Klopps mannskap, både i England og på turen til USA. Samtidig har andre forlatt klubben etter å ha gått gradene. Men felles for dem, er at Liverpool har inkludert en tilbakekjøpsklausul i salget.

Det betyr at de røde har førsterett på å kjøpe tilbake spillere som Jordon Ibe, Sergi Canós og Brad Smith, som ventelig ikke hadde fått spille så mye på Anfield som alle parter ønsker. Lijnders forteller til Liverpool Echo at klubben gjør det grunnet en langsiktig tankegang.

TENKER FREMOVER:
TENKER FREMOVER:  Pep Lijnders har en viktig rolle i apparatet til Jürgen Klopp, og fokuserer på utviklingen til førstelaget og akademispillerne.

– Vi tror virkelig at det vil hjelpe oss å lage en ny generasjon her, og hvis det betyr at en ung spiller må dra ut for å få erfaring og fart på karrieren, men fortsatt ha muligheten til å returnere til klubben, viser det at vi tror på den prosessen.

– Mange folk sier det, men vi tror oppriktig på utvikling og gjør det i praksis. Det var en utrolig erklæring av Liverpool ved å gi Jürgen en 6-årskontrakt. Men det vi gjør her og nå, vil ha en innflytelse på klubben i lang tid etter det.

JUNIORSPILLER:
JUNIORSPILLER:  Ben Woodburn har fått vise seg for alvor i sommer, med scoringer i A-lagskampene mot Fleetwood Town og Wigan. Her scorer han mot sistnevnte. Foto: Propaganda

Lijnders trekker frem Ben Woodburn, Trent Alexander-Arnold og Ovie Ejaria, henholdsvis 16, 17 og 18 år gamle, som eksempler på klubbens system mellom de aldersbestemte lagene og seniorene.

– En del av kulturen er å ta inn våre unge spillere for å konkurrere med de beste. For å være i stand til å hevde seg på det nivået, trenger man et kvalitetsoppsett og -organisering av veldig høy standard, sier han.

– De har vist at vi har det fordi de kan konkurrere, og det gjør de. En dag vinner de den konkurransen og spiller. Vi har virkelig tro på dette. Det tar tid, som enhver annen utvikling, men det er verdt det.

– Har fått det vi ønsket

På øverste nivå har Klopp hentet sju spillere som Liverpool-manager. De dyreste i Sadio Mané og Gini Wijnaldum, unge med Bundesliga-erfaring i Joël Matip og Loris Karius, og de mer ukjente for folk flest i Marko Grujic og Ragnar Klavan. I tillegg er rutinerte Alex Manninger ny tredjekeeper.

– Jeg synes signeringene våre har vært glimrende. Vi satte opp en liste i forkant, og vi har fått det vi ønsket, forteller Lijnders, som legger til at han er storfornøyd med «et strålende utvalg» av spillere i stallen.

Liverpool har, som hvert overgangsvindu, vært linket til utallige spillere fra en rekke ligaer. Lijnders sier ledelsen og analyseteamet har jobbet mye med å finne hvor det var mangler på laget og hvilke spillertyper som ville forsterke det kollektive.

– Med signeringer ønsker man en direkte innflytelse på de områdene man allerede er gode på og de områdene som trenger å styrkes. Vi analyserte kampmodellen vår og så hvor vi trengte utvikling, forklarer nederlenderen, som tidligere har jobbet i PSV Eindhoven og FC Porto.

– Én spiller påvirker resten

– Dersom man har en spiller som kanskje mangler visse egenskaper, vil han indirekte ha innflytelse på alle de andre med tanke på hvordan han håndterer situasjoner.

– Med Ragnar Klavan, for eksempel, kan de se hvordan han trer fremover med ballen, og hvor rolig og fattet han er under press mens han leter etter en mulighet til å spille frem Sadio Mané for en én-mot-en-situasjon.

PASSET PROFILEN:
PASSET PROFILEN:  Ragnar Klavan ble kjøpt fra tyske Augsburg i sommer. Lijnders mener han gir lagkameratene ro fordi han er behersket med ballen i beina under press.

– Ikke glem at spillerne som allerede vi allerede hadde her, også er toppspillere. Jeg liker å jobbe med dem. De har riktig karakter, holdning, og ønsker hele tiden å strekke seg til et nytt nivå.

Sommerens harde treningsregime har mye gått ut på å terpe taktikk for å få en felles forståelse av hverandres individuelle avgjørelser på banen.

– Vi kan kan ha en real fordel

– Denne sesongen tror jeg vi kan ha en real fordel over motstanderne, uansett hvem de kjøper eller har. Treningsmetodikken vår – hvert minutt av hver treningsøkt – må bygge en høyere standard, forklarer Lijnders om Liverpool-spillernes utvikling.

Selv trives han vært godt sammen med Klopp og staben. Lijnders ble opprinnelig flyttet opp til Melwood av Brendan Rodgers i fjor sommer, og ble tatt med videre da Klopp ble ansatt i oktober.

– Jeg kan egentlig ikke beskrive det. Jeg tror de allerede har påvirket personligheten min. Jeg nyter det, jeg forsøker å hjelpe, og vi er virkelig et lag.

– Jürgen skaper en familieatmosfære, noe som er veldig viktig for å være et topplag. Man kan ikke bare være det beste laget på banen; man må være det utenfor også. Alt må være av ypperste standard.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]