Valgte Liverpool foran Manchester United

Sadio Mane forteller hvorfor han takket ja til Liverpool.

27. jul 2016 kl 00.10 Einar Kvande

Senegaleseren fikk en henvendelse fra Manchester United etter at han hadde bestemt seg for å forlate Southampton tidligere i sommer, men Jürgen Klopps karisma trakk afrikaneren i retning Anfield.

– Det stemmer. Det var mange klubber som var interesserte, ikke bare Manchester United, men så snart jeg fikk vite at Liverpool var interesserte følte jeg at det var riktig klubb og riktig manager. Det føltes riktig for meg å slutte meg til Liverpool, forklarer Mane til Liverpool Echo.

– Liverpool er en enorm klubb med en stor historie. De har vunnet mange trofeer opp gjennom årene, og så snart jeg ble fortalt at jeg hadde mulighet til å bli Liverpool-spiller, og jeg skjønte at manageren ville ha meg, sa jeg ja.

– Det var riktig valg. Jeg skjønner hvor stor klubben er, men dette var riktig klubb og tidspunkt for meg for å ta et nytt steg som spiller. Dette var det steget jeg trengte å ta.

Barcelona-fan

Mane vokste opp i en liten landsby sør i Senegal, og han husker at han som 13-åring så Champions League-finalen i 2005, der Liverpool slo AC Milan på mirakuløst vis i Istanbul.

– Jeg var Barcelona-fan. Favorittspilleren min var Ronaldinho. Men jeg så mye engelsk fotball, og beundret flere av de engelske lagene. Den kampen jeg husker aller best er Champions League-finalen mot AC Milan. Jeg tenkte på den kampen da jeg signerte for Liverpool. Det er en legendarisk kamp, som alle i Afrika snakket om på den tiden.

RIKTIG VALG
RIKTIG VALG  Sadio Mane er overbevist om at han vil lykkes i Liverpool.

Mane kan nesten ikke tro at han nå er historiens dyreste afrikanske fotballspiller.

– Det er best for meg å ikke fokusere på overgangssummen. Jeg må bare fokusere på hva jegt kan gjøre i kamper og på trening. Jeg ønsker å oppnå så mye som mulig med klubben.

– Familien min var veldig religiøs, og før karrieren min tok av trodde de ikke at jeg ville klare å bli fotballspiller, så de oppmuntret meg i grunnen ikke i det hele tatt. De trodde ikke det var mulig for meg, så jeg måtte overbevise dem. De ønsket at jeg skulle ta utdanning, men jeg konsentrerte meg mer om fotballen enn skolegangen. Det ble konflikter av det, men da jeg var 15 år gammel skjønte de at de ikke kunne holde meg tilbake.

Fikk begynne på fotballakademi

– Jeg fikk sjansen til å begynne på fotballakademi i Dakar, og derfra gikk ferden til Metz da jeg var 18 år gammel. Familien min trodde aldri jeg skulle nå dette nivået. Det er som en drøm for dem, og de er veldig stolte.

– Det var ikke det at de ønsket å stoppe meg fra å spille fotball. De var bare bekymret for at jeg ikke skulle få noen karriere som fotballspiller, for det er ikke mange barn som klarer å bli profesjonelle spillere.

Mane debuterte for Metz på andre nivå i Frankrike i januar 2012. Bare sju måneder senere, etter å ha imponert for Senegal under London-OL, ble han kjøpt av Red Bull Salzburg for fire millioner euro.

MÅLFARLIG
MÅLFARLIG  Sadio Mane gjorde 45 mål på 87 kamper i Red Bull Salzburg.

45 mål på 87 kamper ble fasit for Mane i Salzburg, hvor han ble både liga- og cupmester i 2013-14. Southampton kjøpte ham for 11,8 millioner pund, og på to år hos The Saints ble det 25 mål på 75 kamper.

Kjenner El Hadji Diouf

Jürgen Klopp hadde fulgt Mane helt siden OL i 2012, og senegaleseren lot seg ikke be to ganger da han fikk sjansen til å spille under tyskerens ledelse.

– Vi hadde en telefonsamtale der vi diskuterte ulike ting. Han skjønte at jeg var en ung spiller som akter å jobbe hardt for å utvikle meg. Det sa jeg direkte til ham.

Mane er den tredje senegaleseren i Liverpool. Landsmennene El Hadji Diouf og Salif Diao hadde imidlertid ingen stor suksess i den røde drakta.

– Jeg kjenner El Hadji Diouf godt. Jeg møtte ham første gang under London-OL, da han kom for å besøke laget. Jeg snakket ikke med ham om å skrive under for Liverpool, men jeg har sett at han har uttalt seg til pressen hjemme i Senegal, hvor han har ønsket meg lykke til. Han er en helt i Senegal, men jeg har hørt at han ikke er like populær i Liverpool.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]