Kan maksimalt bli nummer fem i Premier League

Sesonginnspurten byr på spenning for hvilke turneringer Liverpool spiller i etter sommerferien.

(Oppdatert 11.05.16.)

Det gjenstår kun to ligakamper for Liverpool denne sesongen. Etter 36 runder har Anfield-klubben plukket 58 poeng og ligger på 8. plass. En topp-fire-plassering er ikke lenger mulig, og det er ingen som kan ta igjen de røde. Så hvor mye betyr egentlig de to siste kampene?

Trenger «hjelp» fra andre lag

Jürgen Klopps mannskap kan i beste fall ende Premier League-sesongen på 5. plass. Manchester City på fjerde har nemlig 65 poeng, og med seire i begge de siste kampene – mot Chelsea hjemme og West Bromwich borte – når Liverpool bare 64 poeng.

«Europa-tabellen» før Liverpools to siste kamper:

Plass

Klubb

Kamper

Målforskjell

Poeng

3.

Arsenal37+2568

4.

Manchester City

37

+30

65

5.

Manchester United

37

+12

63

6.

West Ham

37

+15

62

7.

Southampton

37

+15

59

8.

Liverpool

36

+13

58

9.

Chelsea

36

+6

48

Samtidig trenger rødtrøyene «hjelp» fra lagene foran hvis de skal kapre plassen bak topp fire. For å ta igjen 5.-plasserte Manchester United, kan ikke Louis van Gaals lag, som tapte 2–3 for West Ham tirsdag kveld, få mer enn ett poeng hjemme mot Bournemouth i ligaavslutningen søndag.

I tillegg må West Ham unngå seier i Stoke hvis Liverpool skal ha muligheten til å passere dem.

Vinner merseysiderne sine to siste kamper og de de to lagene ikke får mer enn uavgjort, havner Liverpool på 5. plass. Det sikrer klubben en billett til gruppespillet i Europaligaen neste sesong. 

England har tre Europaliga-plasser, og i utgangspunktet er de forbeholdt 5.-plassen i Premier League, FA-cupvinneren og vinneren av ligacupen. De to første slipper kvalifisering og kommer rett inn til gruppespillet. Hvis ett lag både vinner FA-cupen og får en Europaliga-plass via plassering, flyttes billetten til turneringen én plassering ned.

Bedre sjanser med United-seier i FA-cupen

Hvis enten Manchester United eller West Ham vinner samtidig som det andre laget maksimalt plukker ett poeng, kommer Liverpool på 6. plass med seier i sine to siste kamper. Det garanterer de røde kvalifisering til Europaligaen, og man er avhengig av at Manchester United slår Crystal Palace i FA-cupfinalen for å komme direkte inn i gruppespillet.

Les også: Liverpool opp 19 plasser på UEFA-rankingen

Liverpool kan også få kvalifisering til Europaligaen via 7.-plassen, men da kan det ikke være på bekostning av Manchester United, og Crystal Palace kan ikke vinne FA-cupen.

Tar ikke Liverpool flere poeng enn de foran, blir laget stående som nummer åtte. Da får de ikke Europa-spill via Premier League.

Sikrer Champions League med finaleseier

Uansett kvalifiserer Liverpool seg direkte til gruppespillet i Champions League hvis de slår Sevilla i Europaliga-finalen neste uke.

Da får England fem lag med i turneringen, og mister heller én Europaliga-plass hvis den ellers hadde gått til de røde.

Les også: Sevilla jakter på sin tredje Europaliga-tittel – på rad

Sesongavslutningen:

Arsenal: Aston Villa (h)
Manchester City: Swansea (b)
Manchester United: Bournemouth (h)
Southampton: Crystal Palace (h)
West Ham: Stoke (b)
Liverpool: Chelsea (h), West Bromwich (b)