Majoritet kan felle Duckenfield

Statsadvokaten har sagt at han vil godta at sju av ni jurymedlemmer mener David Duckenfield står bak uaktsomt drap på Hillsborough. Kjennelse i morgen.

Som leder for politistyrken på Hillsborough 15. april 1989 hadde David Duckenfield ansvaret for sikkerheten under semifinalen i FA-Cupen mellom Liverpool og Nottingham Forest.

Likskuet etter tragedien i Sheffield konkluderte med at alle 96 omkomne var døde, eller ikke til å redde, innen kl 15.15 den fatale dagen.  Det gjorde at dødsårsaken til alle 96 ble konkludert påført som følge av en ulykke.

De etterlatte, Hillsborough Family Support Group, gikk i 2000 til privat søksmål mot David Duckenfield og hans assistent Bernard Murray. Murray ble da frikjent, mens juryen ikke kom fram til en enstemmig kjennelse vedrørende Duckenfield.

Statsadvokat Sir John Goldring skal nå ha sagt at han vil akseptere en avgjørelse som medfører at sju av ni jurymedlemmer er enige.


Ifølge Liverpool Echo har juryen kommet til en enstemmig konklusjon på 13 av de 14 spørsmålene som er blitt fremlagt.

Uaktsomt drap

Spørsmål nummer seks gjelder hvorvidt de 96 omkomne ble offer for uaktsomt drap. For å kunne svare ja på det spørsmålet må jurymedlemmene være «sikre» på at Chief Superintendent David Duckenfield på den fatale dagen var «ansvarlig for uaktsomt drap ved grov uaktsomhet».

Statsadvokaten har lagt fram fire punkter som juryen må ta stilling til angående spørsmål seks, og de må være sikre på alle fire for å konkludere med at de 96 ble offer for uaktsomt drap.

* At David Duckenfield hadde en aktsomhetsplikt/ et sikkerhetsansvar overfor de 96 som døde.

* At David Duckenfield brøt sin aktsomhetsplikt.

* At det at David Duckenfield brøt sin aktsomhetsplikt medførte dødsfallene.

* At det at David Duckenfield brøt sin aktsomhetsplikt var som følge av grov uaktsomhet.


Dersom det er bevist at det siste punktet er tilfelle, må juryen være sikker på at kampens sikkerhetsansvarliges mangel på aktsomhetsplikt var så ille at det medfører en straffbar handling.

Også at en «rimelig kompetent og omsorgsfull» sikkerhetsansvarlig i hans posisjon ville ha forutsett en «alvorlig og opplagt risiko for dødsfall» for supporterne.

Avgjørelse kommer kl 12.00 i morgen.

LES OGSÅ: Kjennelse av likskuet etter Hillsborough i morgen