Matip og jakten på en ny forsvarssjef

Joël Matip blir den tolvte midtstopperen Liverpool har hentet inn siden 2005. Skal han bli den lederen mange har ventet på?

– Vi har ikke vunnet ligaen siden Alan Hansen var i midtforsvaret. Det er selvsagt mange årsaker til det, men det er heller ikke helt tilfeldig. Vi har ikke helt løst midstopperkoden, sier Kopite-redaktør Torbjørn Flatin.

Den tyskfødte 24-åringen Joël Matip er den neste av en lang rekke midtstoppere som er kjøpt inn de siste ti årene for å tette igjen Liverpool-forsvaret.

Om han lykkes får vi først svar på neste høst, men han er den tolvte midtstopperen som er kjøpt inn på disse årene i jakten på en arvtaker etter de store midtstopperprofilene i Liverpools historie.

– Vi var nærmest med Henchoz/Hyypiä, Carragher/Hyypiä, men da hadde man også Dietmar Hamann og Javier Macherano til å dekke opp. Men fra gammelt av hadde vi stolte stoppertradisjoner med spillere som Ron Yeats, Emlyn Hughes, Alan Hansen og Mark Lawrenson. Det ser man også på andre klubber som har gjort det bra, som Manchester United og Chelsea. Det er en viktig posisjon vi ikke helt har klart å løse. Agger og Skrtel var gode kjøp, men ikke helt blitt de profilene man hadde håpet på. Hvis Matip blir det hadde det vært fantastisk, sier Flatin.

LES OGSÅ: Så mye får Matip i lønn og sign on fee

En ny hærfører?

Den tidligere Hønefoss-stopperen og nå assistent-trener i klubben, Frode Lafton, har tro på at den kamerunske landslagsspilleren vil gå rett inn i startoppstillingen til Jürgen Klopp neste sesong.

– Han har spilt opp mot 80 prosent av kampene i Bundesliga hvert år over sju sesonger. Så han er bred erfaring, og Klopp kjenner tysk fotball. Så nok en gang er det nok hentet inn en spiller man håper skal være hærføreren i backfireren til Liverpool. Han er nok en spiller vi kommer til å se at Klopp satser på, uten tvil. Han har også stor erfaring i europacupen.

– Det er et helt klart tegn på hva Klopp tenker. Han er ikke fornøyd med hva som er blitt prestert hittil av midtstopperne, og han sliter med å finne riktig konstellasjon på grunn av skader. Så Matip er nok et førstevalg når vi skriver 2016/2017, sier Lafton til Liverpool.no.

Også Flatin tror Matip her hentet inn som et førstevalg.

– Jeg tror definitivt han er en spiller som de vil sette rett inn på laget. Jeg må innrømme at jeg ikke følger best med på Bundesliga, men jeg sitter men en klar følelse av at dette er en spiller Klopp vil lene seg på. Sentrallinja er noe som det må gjøres noe med, og noe jeg antar Klopp ser på dette som en del av det.

– At vi her har fått inn en spiller på 195 cm og at han tidligere har hentet Grujic på 192 cm viser at han ønsker å ta tak i det fysiske. Matip virker som en sterk spiller, som er god i lufta og som type er han nok en som leser spillet og bryter.

LES OGSÅ: 10 ting å vite om Matip

Tror ikke på flere midtstoppere

Ingen av dem tror det vil komme flere forsterkninger på midtstopperplass til sommeren nå.

– Jeg er ikke så sikker på at det kommer noen flere. Men det går jo på kombinasjoner og hva han ønsker. Jeg har savnet en sjef i forsvaret, så hvis vi får inn en sjef så er det nok noen av de andre som kan spille sammen med han. Det vil overraske meg litt om det kommer enda en ny stopper, sier Flatin.

– Nå tenker jeg at man sitter med Lovren, Sakho, Skrtel og Gomez med kontrakt, og man ser at Toure mest sannsynlig ikke får forlenget kontrakt. Derfor tror jeg ikke det blir en veldig solid forsterkning til i den posisjonen. Det er også vist at Lucas kan bekle en midtstopperposisjon, selv om jeg ikke tror det vil være permanent. Så kanskje han tenker på det som en backup til det han har, sier Frode Lafton. 

– Jeg håper at man ikke velger å hente enda flere slik at det blir altfor mange som skal konkurrere, for det er ikke tvil om at det er enkelte av stopperne hittil i år også som har prestert bra. Lovren har hatt en fin stigning og Sakho også, selv om det kan variere til tider og det har vært lange skadeavbrekk. Det finnes potensiale her. Men det handler om å finne en leder. Man drømmer om en Hyypiä eller en Carragher. Jeg har ikke så god kjennskap til Matip, men han er en ruvende skikkelse og det vil overraske meg om han ikke er en ledertype, og han har en fin alder med snart 25 år, mener Lafton.

LES OGSÅ: Her er Tor-Kristian Karlsens vurdering av Matip

Organisering en mangelvare

Liverpools bakre firer har måttet finne seg i mye kritikk denne sesongen, og ikke minst i forhold til problemene med defensive dødballer - der Liverpool har vært dårligst av samtlige. 

– Når det slippes inn mål på dødballer kommer midtstopperne mye i fokus, og Liverpool har denne sesongen slitt med å finne kombinasjonene og har heller ikke hatt noen sjef. Lovren var nok tenkt som det av Rodgers, men jeg synes ikke vi har en klar leder der. Det vil jeg tro Klopp har sett. Organiseringen er en mangelvare. Carra var den siste som virkelig organiserte forsvaret, sier Torbjørn Flatin.

Og det er liten tvil om at det er gjort mange forsøk på å hente inn gode midtstoppere i Liverpool. Under  Rafa Benítez ble Mauricio Pellegrino, Daniel Agger, Gabriel Paletta, Martin Skrtel og Sotirios Kyrgiakos kjøpt. Roy Hodgson kjøpte Danny Wilson. Brendan Rodgers hentet Kolo Touré som Bosman-spiller og i tillegg ble det betalt 15 millioner pund for Sakho, 7 millioner for Tiago Ilori, 20 millioner for Dejan Lovren og potensielt 6 millioner for Joe Gomez.

– Det er brukt mange penger på midtstoppere med Lovren, Sakho, Ilori osv men man har ikke helt løst den nøtta der, selv om både Sakho og Lovren var store kjøp for 15 og 20 millioner pund. Det er absolutt et område vi har slitt med, sier Flatin.

Ustabiliteten påvirker laget

Lafton som selv er rutinert midtstopper er ikke i tvil om at det at man ikke har fått satt et midtstopperpar er noe av problemet denne sesongen.

– Det handler om relasjoner og det å kjenne til svakhetene og styrkene til den makkeren man spiller med. Det ble gjort en UEFA pro lisens oppgave i Norge for noen år siden der man snakket om at kontinuitet og relasjoner kontra innslupne mål. Jeg tror ikke du finner noen fasit  på at da slipper du inn færre mål, men det er ikke noen tvil om at hvis man har mange ulike varianter blant midtstopperne så vil det påvirke et lag. Ofte har man jo også en kapteinstype i den posisjonen, det ser man på lagene som presterer godt i Premier League. De fleste lagene fra 1-5 på tabellen har hatt mer stabilitet på den plassen enn det har vært i Liverpool.

Da Jürgen Klopp tirsdag uttalte seg om kjøpet av Matip, tok han selv også opp inntrykket som har dannet seg av forsvarsspillet denne sesongen.

– Jeg vet folk sier at forsvaret vårt ikke er så godt. Vi må forsvare oss bedre som lag først og fremst, sa Klopp.

Lafton mener det er flere faktorer enn midtstopperne som påvirker hvor godt man klarer å beskytte målet.

– Midtstopperne har vært involvert i for mange personlige feil, som igjen har ført til baklengsmål. Men jeg er enig i det Klopp sier at man forsvarer seg som et lag, og man angriper som et lag.

Kolo en rollemodell

– Også backposisjonene har vært diskutert, hvor gode er de egentlig til å forsvare eget mål? En back som ikke har den beste egenskapen til å forsvare målet, påvirker også posisjonsspillet til midtstopperen. Risikoen man spiller på har også mye å si, men uansett har det i enkelte kamper vært faretruende lavt nivå på forsvarsspillet dessverre.

– Man blir litt subjektiv når man har vært forsvarsspiller selv, men når man ser på lag som har vunnet Premier League så har man for eksempel Man Utd med Gary Pallister og Steve Bruce, og Arsenal med Martin Keown og Tony Adams som spilte sammen i en årrekke. I tillegg var hele den bakre firere til Arsenal meget solid i den beste perioden. Det er ikke noe tvil om at et solid forsvarsspill gjør underverker.

– Når man ser på Liverpool har det vært store, store utskiftinger og lite stabilitet, og det påvirker helt klart totalproduktet. Han trenger noen som virkelig vet hva det handler om å være forsvarsspiller, sier Lafton.

Han mener Kolo Toure er den spilleren i dagens tropp som er nærmest det idealet.

– Der synes jeg kanskje Kolo Toure har den beste egenskapen, selv om han per i dag nok ikke er god nok til å spille 38 kamper. Men han har egenartet at det er «no nonsense» når han spiller. Det handler om å hindre mål, og så gi ballen til de som kan gjøre noe med den. Han er nok en god rollemodell, selv om han per nå kanskje ikke er god nok for et topplag i Premier League. Men innimellom så er han god nok til å hjelpe Liverpool. Han er en leder og Rodgers mente han hadde god påvirkning på spillergruppa, sier Lafton.

Hvem ser du for deg at Matip vil spille sammen med av dagens stoppere?

– Jeg tror fortsatt at Sakho har en høy status hos Klopp, og jeg er også en fan av Sakho, selv om han gjør mye rart innimellom. Han er også ung, men i og med at han er venstrebeint og den typen han er, ville jeg tro at det er to gutter som passer bra sammen. Men også Lovren har vist at han kan spille venstre stopper. Sakho viser ofte hvilken god forsvarsspiller han er, det handler litt om det. Vi må få noen inn der som er der for å hindre mål og ikke tenke på for mange andre ting, sier Hønefoss-assistenten.  

LES OGSÅ: Klopp så seg ut Matip før han ble Liverpool-manager