Nå kommer Klopps ideer til syne

Tidligere midtstopper Frode Lafton gleder seg over at Liverpool fremstår mer og mer solid bakover. Vi har spurt ham om Liverpools forsvarsspill under Jürgen Klopp.

Den tidligere Hønefoss-kapteinen er ikke minst mektig imponert over Liverpools forsvarsspill i de to Europa League-semifinalene mot Villarreal.

Hvorfor mener du Liverpool er blitt mer solide bakover?

- Min første tanke er at Jürgen Klopp sine ideer/tanker/spillestil begynner å bli synlige. Og at spillerne har klart å tilpasse seg hans måte å spille fotball på. Klopp er blitt bedre kjent med ferdighetene hos spillerne og hva som er styrkene deres, noe som igjen vil definere hvordan Klopp ønsker at laget skal fremstå defensivt. Det må nevnes at Klopp fortsatt har en stor jobb for å forbedre Liverpool defensivt, etter 35 serierunder har Liverpool sluppet inn 48 mål.

Hvordan kan en trener få et lag til ”plutselig” å bli tryggere bakover?

- Det finnes ingen fasit i fotball (heldigvis). I mange tilfeller når det er et trenerskifte, så vil man som trener ta tak i det defensive først. Man kommer inn med «friske» ideer og man vil gi «blanke ark» til samtlige spillere. Det handler om å få satt i sammen et lag hvor spillerne drar i samme retning (lik forståelse om hvordan man opptrer defensivt). Og det er viktig å nevne at forvarspillet starter hos spissene, man må forsvare seg som et lag. «Offense wins you games, defence wins you titles»

Hvordan bygger man opp en spiller som Lovren, som mange kritiserte sterkt, men som nå fremstår mer og mer som en bauta bak der?

- Selv for Premier League-stjerner med høye lønninger, så handler det om å bli sett og mestre. Hvordan kan jeg som trener få det beste ut av spilleren? Først og fremst ved å forsterke det han er god på. Hvilken posisjon har han størst mulighet for å prestere i?  Prestasjonene til Lovren er helt klart bedre når han får være høyre midtstopper. Hvilke andre ferdigheter må man ha i laget / forsvarsleddet for at Lovren skal være best mulig? Det er ingen hemmelighet at prestasjonene til Lovren har vært varierende i tiden som Liverpool-spiller, men samtidig har Lovren vært involvert i syv av ti kamper i PL hvor Liverpool har holdt nullen.



Hvordan opplevde du bortekampen mot Villarreal?

- For meg var det helt klart hva Klopp var ute etter, og det var å unngå å tape. Dette fungerte perfekt i 89 minutter… Liverpool var ekstremt godt organisert og man valgte å angripe med færre spillere i denne kampen kontra hva man til vanlig ser når Liverpool spiller. Liverpool forsvarte seg i en tydelig 4-1-4-1 formasjon. Og Lucas sine ferdigheter kom til sin rett i sin posisjon som «ankeret».

Hvor ligger styrkene i Liverpools forsvar?

- Styrkene til Liverpool sitt forsvarsspill er i mine øyne det kollektive forsvarsspillet (man forsvarer seg om ETT lag). Videre vil jeg peke på enorm løpskapasitet og intensitet i midtbaneleddet, spillere som Firminho-Couthinho- Henderson-Can-Milner- Lallana- Allen har en veldig stor ære for det kollektive presset. Disse spillerne har evnene/ferdighetene til å utføre Jurgen Klopps berømte «gegenpress». Jeg vil våge å påstå at Lovren/Sakho/Toure presterer bedre når Liverpool klarer å gjennomføre/praktisere det høye presset. Lovren/Sakho/Toure har gode ferdigheter 1-mot-1 og er duellsterke. Og i den senere tid har man også sett hvor stor betydning Origi har hatt for Liverpool sine prestasjoner med stor arbeidskapasitet, samtidig som han bidrar offensivt med scoringer. Det vil hele tiden være «vanskelig» å finne de rette spiss-typene som både innehar stor arbeidskapasitet kombinert med «målteft»

Hva betyr Sakhos karantene?

- Jeg må innrømme at det var en real «knockout» da nyheten kom ut om at Sakho hadde levert positiv dopingprøve… Sakho sin prestasjon sammen med Lovren den senere tiden har vært veldig god. I det kortere perspektivet (ut sesongen) vil Liverpool klare seg fint med å veksle på bruken av for eksempel Touré, Skrtel og Lucas som makkere til Lovren. I det lengre perspektivet (avhenger av hvor lang utestengelse det blir) vil dette bety at Liverpool må hente inn en ny midtstopper som kan gå rett inn på laget. Joel Matip (Schalke) kommer riktig nok til Liverpool sommeren 2016, mitt inntrykk er at han er en litt mer allround spiller (midtstopper/defensiv midtbane)

Hvor ligger svakhetene?

- Jeg føler at Liverpool har en utfordring når det gjelder hvilken dekning/bredde man har på sidebackene. Den svakeste posisjonen er i mine øyne venstrebacken. Moreno gjør bra ting offensivt, men han er altfor ofte involvert når motstanderne skaper sjanser/mål. Spesielt føler jeg at han har stort forbedringspotensial når det gjelder posisjonering. På den andre siden synes jeg Clyne har hatt en veldig positiv utvikling under Klopps ledelse. Men det er ofte at motstanderne får muligheten til å skape sjanser i disse posisjonene. Per i dag har man heller ingen reelle utfordrere til backposisjonene.

- Det er ingen tvil om at Sakhos karantene gjør at Liverpool har færre gode alternativer på midtstopperplassen. Skrtel ser ikke ut til å finne tilbake til den solide spilleren han var. Kolo Toure presterer fortsatt godt på høyt nivå, men over tid vil ikke han være den perfekte makkeren til Lovren. Han er en perfekt squad-player.

- Dødballer imot er fortsatt et stort problem, og Liverpool er det laget i Premier League som slipper inn mest mål på dødballer imot.  For eksempel så scorer motstanderen i snitt på hver 15. corner Liverpool får imot, og det er dårligst i Premier League. Det å holde nullen har så langt vært en utfordring, kun fem ganger har Liverpool holdt nullen i Premier League under ledelse av Klopp. I Europaligaen er disse tallene bedre, Liverpool har holdt nullen fire ganger på de siste åtte kampene.