Før kamp i motstanderleiren:Frykter Liverpool

Vi har snakket med Arne Scheie og Bjarte J. Valen fra Manchester Uniteds supporterklubb foran mandagens gigantoppgjør.

15. okt 2016 kl 13.39 Arve Corneliussen

– Jeg tror bestandig at det er en fordel med hjemmebane, og ville satt HU på tippekupongen om jeg ikke hadde mulighet til å helgardere. Det jeg har sett av Liverpool så langt har vært storartet, sier kommentatorlegende Arne Scheie, som har vært Manchester United-supporter hele livet.

– Jeg er redd for at det er Liverpool som kommer til å gjøre det best av lagene denne sesongen. Liverpool på sitt beste nå er det beste laget, men de må passe seg for å ha dype daler og spille slik som mot Burnley.

Scheie var på plass under åpningen av nye Main Stand, da Liverpool banket Leicester 4-1. Manchester United slo Leicester med tilsvarende sifre på Old Trafford, og ledet hele 4-0 til pause. Likevel ble ikke Scheie overbevist.

– Jeg hadde forventet mer spillemessig av Manchester United denne sesongen. Jeg er den første til å innrømme at det viktigste i fotball er å vinne, men selv i seieren mot Leicester er det tre dødballmål hvor Leicester sover.

– Vi må vente til mandag for å komme med den dommen over hvor gode United er.

Mourinhos resultater

– Jeg synes om trenere som får resultater, og Mourinhos har vært fantastiske tidligere. Det har imidlertid ikke begynt allverden, og han er avhengig som alle andre av å få resultater, mener Scheie.

– Det hjelper ikke å underholde om du taper. Alt var fryd og gammen hos de fleste etter de tre første kampene, men jeg var skeptisk til spillet. Jeg har egentlig ikke vært fornøyd med underholdningen de siste årene.

Sesongen startet virkelig bra for de røde djevlene – de tre første kampene ble vunnet, og superspiss Zlatan Ibrahimovic scoret tre mål i løpet av kampene. Så fikk de besøk av Manchester City og Pep Guardiola.

– City-kampen var jeg på, og der hadde City kontroll. United burde dominert den kampen på hjemmebane, men det var ikke et ufortjent resultat. Like etter på tok jeg taxi til Liverpool for å se Leicester-kampen, og det var derimot en fornøyelse.

– Mot Liverpool tror jeg Mourinho vil legge seg bakpå i starten, slik at han ser hvor han har dem. Disse kampene lever sitt eget liv, så jeg tror han tar det derfra, spår Scheie.

FAST:
FAST:  David De Gea danket ut Iker Casillas i Spania-buret foran sommerens EM, og er nå Spanias førstevalg i mål.

Ung trussel

Scheie er klar på at han mener laget er viktigere enn enkeltspillerne, men trekker David De Gea frem som en imponerende spiller hos United.

– Den beste spilleren er vel keeperen. Det er han som imponerer meg mest for dem, og Zlatan har så klart sine høyder. Måten Marcus Rashford kom inn i bildet på i fjor var også imponerende, mener Scheie.

Bjarte J. Valen, som er journalist i Manchester Uniteds norske supporterklubb, har i likhet med Scheie latt seg imponere over den unge angrepsspilleren. Han mener Rashford er blant Uniteds fremste våpen.

– Det er han som har x-faktoren i seg for United. Per dags dato er det han som kan skape ubalanse hos motstanderne, og han kombinerer teknikk med vilje, tempo og selvtillit. Han er en spiller som bør passer på, sier Valen.

Blind eller Shaw

De siste kampene har Daley Blind startet på venstreback i Luke Shaws skadefravær. José Mourinho bekreftet på pressekonferansen at Shaw er tilgjengelig, og Valen mener han må ta hensyn til Sadio Mané når han skal velge hvem som starter av de to.

– Velger han klokskapen til Blind, eller hurtigheten til Shaw? Jeg synes Shaw av og til kan dure for mye fremover, og er usikker på hvem jeg ville valgt. Det vil bli viktig for Mourinho å demme opp for trusselen fra Mané, sier journalisten.

Vi spiller bedre fotball uten Rooney, så enkelt er det bare.Bjarte J. Valen

Utenom på venstrebacken, tror Valen at United vil stille uforandret fra forrige kamp mot Stoke. Det medfører blant annet at Wayne Rooney vil benkes, og at Ander Herrera spiller sentralt istedenfor Fellaini.

– Herrera kan bli viktig. Paul Pogba beveger seg litt der han vil, og da kommer Herrera inn som en terrier som takler og løper mye. Han kommer til å bli viktig for balansen i laget.

– Per dags dato er det ikke plass til Rooney på laget. Jeg skjønner godt alle de tidligere spillerne som sier at han spiller en viktig rolle med erfaringen sin, men han har ikke like kjappe bein lengre.

– Skal han spille spiss foran Zlatan? Nei. Sentralt på midtbanen foran Pogba eller Herrera? Nei. På en av kantene foran Rashford, Lingard eller Martial? Nei. Som 10-er senker han ofte spillet, og der foretrekker jeg Mata.

– Vi spiller bedre fotball uten ham, så enkelt er det bare.

SEIER:
SEIER:  Klopp har møtt Mourinho én gang som Liverpool-manager, hvor han vant 3-1 på Stamford Bridge. Mourinho har bare slått Klopp én gang på fem oppgjør.

Defensiv trygghet

Valen tror også at Mourinho vil prioritere resultat foran underholdning når de røde djevlene går ut i flomlyset på Anfield.

– Jeg tror det er fornuftig med en defensiv tilnærming borte mot Liverpool. I oppgjørene Mourinho har tapt mot Klopp tidligere har han blitt kontret i senk, så derfor tror jeg han tenker sikkerheten først, spår Valen.

Portugiseren har nemlig bare vunnet én av fem kamper mot Klopp. Det var imidlertid et returoppgjør i Champions League, hvor Dortmunds tremålsledelse holdt til avansement.

– Underholdning er fint, men det viktigste er resultatet. Jeg er engstelig for et Liverpool som sannsynligvis går ut i 110 med et fullstappet Anfield i ryggen, så jeg er veldig fornøyd med uavgjort.

Ujevn sesongstart

Siden den imponerende sesongstarten har ting sluttet å gå på skinner for United. Tap mot Watford borte og uavgjort hjemme mot Stoke, hvor Joe Allen utliknet for gjestene, var spesielt skuffende.

– Pogba, Bailly og Zlatan har spilt alle kampene siden de kom, og det tar tid før ting tilpasser seg med så mye nytt i laget. Jeg tror det kommer til å komme gradvis. Mot Watford var vi elendige, også var det et unødvendig poengtap mot Stoke der vi burde ha vunnet.

– Kampen mot Manchester City var skuffende resultatmessig, men jeg er mest skuffet over måten vi tapte på. United lot dem være gode, det var høye skuldre og elendig ballpress. Det er utilgivelig å tape en kamp fordi motstanderen kjemper bedre, og da var vi ikke med i det hele tatt i første omgang.

Valen trekker paralleller mellom City-kampen og Europa League-kampen på Anfield i vår. Han peker på at Liverpool kunne ledet med mange mål allerede etter første omgang.

– Jeg hadde ikke trodd noe sånt skulle felle oss under Mourinho. Vi har ikke tent på alle sylindrene ennå, og vi ser ikke den fandenivoldskheten og intensiteten som Pochettino og Klopp har skapt i Tottenham og Liverpool.

Hillsborough og Munchen

Tidligere denne uken gikk begge klubbene ut med en felles uttalelse, som sa at supportere som synger om Hillsborough og Munchen risikerer å bli arrestert.

Valen kjenner godt til tragediene, og dekket blant annet 20-års-markeringen av Hillsborough for Bergens Tidende.

– Det var en døråpner for meg, hvor jeg fikk en helt ny respekt for Liverpool-fansen. Som klubb og institusjon har Liverpool og Manchester United mer respekt for hverandre enn for eksempel Manchester United og Manchester City, forteller Valen.

Arne Scheie går også hardt ut mot syngingen.

– Det overgår all anstendighet. Du synger ikke om disse tragediene. Basta. Man vet jo hvor forferdelig disse tragediene har vært for alle, så all anstendighet sier nei. Kutt ut det, sier Scheie.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]