Saken ikke over for Mamadou Sakho

Mange spørsmål vedrørende de siste dramatiske hendelsene angående dopingsaken til Mamadou Sakho. Vi har prøvd å summere opp.

Mamadou Sakho testet etter kampen mot Manchester United positivt på et stoff på dopinglisten til WADA (World Anti Doping Agency) og UEFA. Det kan det ikke være tvil om, selv om kilder i Frankrike tidligere i dag (lørdag) hevdet noe annet.

Sakho innrømmet å ha tatt det aktuelle stoffet, visstnok via slankepiller, og avslo at B-prøven også skulle testes. Han har hele tiden hevdet at han ikke viste at medikamentene han benyttet var på en liste over ulovlige stoffer.

UEFA suspenderte spilleren i 30 dager, midlertidig.

Suspensjonen opphørt

Den suspensjonen utløp i dag, 28.05, og UEFA har kommet med følgende uttalelse: «Den 30 dager lange og midlertidige suspensjonen utløper i dag. Formannen i komiteen for kontroll, etikk og disiplinærsaker har besluttet ikke å utvide den. Spilleren er dermed fri til å spille fra og med i morgen. En avgjørelse i saken vil bli gjort i løpet av de neste dagene.».

Igjennom pressen har det kommet fram at Sakho via sine advokater har fremlagt overfor UEFA vitenskapelig materiale som hentyder at det aktuelle stoffet ikke bør være på forbudslisten til WADA.

Dette har igjen medført at UEFA har satt i gang sin egen gransking angående dette, og altså valgt å ikke opprettholde suspensjonen til Sakho før man har kommet fram til et resultat av denne granskingen.

Teknisk sett medfører dette at Mamadou Sakho nå vil være tilgjengelig fra og med i morgen, og at han kan representere Frankrike som arrangerer og er med i EM-sluttspill fra 10.juni.

Positive nyheter?

Så dukker det opp en rekke spørsmål. Er det virkelig mulig å få omgjort et forbudt stoff som WADA har satt på en forbudsliste, og kan Sakho straffes for ikke å ha sjekket at så var tilfelle? Hvis UEFA var sikker på at Sakho var skyldig, hvorfor har de nå da sett seg nødt til å granske dette tilfellet og hvorfor har de latt spilleren være klar for spill igjen?

Denne saken er ikke over. Hvis UEFA, eller hvem som foretar deres såkalte «gransking», beslutter at det aktuelle stoffet hører hjemme på en forbudsliste fra WADA, vil en anta at de vil fortsette med sin prosess og gi Mamadou Sakho en straff for å ha testet positivt på en dopingprøve. Hvis ikke, vil en anta at klubb og spiller vil ha mulighet til saksøke UEFA, for å ha utestengt en spiller uten gyldig grunn.

Det at UEFA i det hele tatt gir grunnlag for tvil angående stoffet Mamadou Sakho ble utestengt for, vil en anta må være positivt i forhold til en mulig straffeutmåling.

Liverpool Football Club har valgt ikke å gi noen kommentarer i denne saken og kommer ikke til å gjøre det før det kommer en konklusjon fra UEFA.