Før kamp i motstanderleiren:Presset manager

Kasper Wikestad og supporterleder Eirik Reksten snakker om Guidolin og Swansea, mens Petter Veland forteller om de spanske spissene foran lørdagens kamp på Liberty Stadium.

29. sep 2016 kl 12.30 Arve Corneliussen

– Sånn Liverpool spiller nå, tror jeg Swansea er fornøyde med poeng. Men de går fort for seieren på hjemmebane, så vi vil ikke få se et lag som legger seg dypt, sier TV 2-kommentator Kasper Wikestad.

Hittil har Swansea bare vunnet én kamp, og står med fire poeng. Manager Francesco Guidolin innrømmet under gårsdagens pressekonferanse at de trenger et resultat mot Liverpool.

– Det virker som han er en dead man walking uansett, og Swansea har nok en plan for en annen manager som passer bedre. Resultatene til Guidolin har vært helt gjennomsnittlige – verken bedre eller dårligere enn hva man forventet.

– Da Southampton sparket Nigel Adkins og ansatte Mauricio Pochettino er det beste eksempelet på å få inn en manager som passer bedre. Fra utsiden så det håpløst ut den gangen, sier Wikestad.

Svakere

Wikestad forteller videre at Swansea fortsatt er lette å kjenne igjen – flinke til å holde i ball, og aggressive uten.

– Sånn sett er de en litt lei motstander når de har dagen, og de har gitt både Manchester City og Chelsea kamp på hjemmebane.

– De føles ikke like gode som tidligere sesonger. Llorente scoret sist, men han er ikke den spissen han var. Uten Ashley Williams er de åpenbart svekket, og det samme gjelder Andre Ayew.

I sommer forlot Ashley Williams waliserne til fordel for Everton, og Andre Ayew flyttet til London og West Ham. Nå mener Wikestad at midtbaneleddet er det sterkeste hos hvittrøyene.

– Det er vanskelig å peke ut et spesielt sterkt ledd hos Swansea, men midtbanen er bra. De er gode til å vinne og holde på ball, og samtidig som de sprer baller ut til kantene har de gode skyttere.

– Om man hører på Klopp, så kan vi ikke forvente et forsiktig Liverpool. Det blir kanskje et kampbilde der Swansea har litt mer ball, og det blir litt mer kontringsfotball fra Liverpools side, spår Wikestad.

SPANIA:
SPANIA:  Fernando Llorente hadde en periode der han var en del av Spanias landslagstropp, og scoret syv mål på 24 landskamper. I hans beste sesong for Athletic Club scoret han 18 mål.

Spanske spisser

Ekspert på spansk fotball, Petter Veland, forteller om en Fernando Llorente som ikke har vært på sitt beste siden den tredje- og nest siste sesongen i Athletic Club. Det er fire år siden.

– Den siste sesongen i Athletic Club var han uten startplass grunnet krangel om kontrakten, og i Juventus leverte han helt greit. Av forskjellige årsaker ble det ikke et veldig suksessfullt opphold. Juventus endret spillestil, litt på grunn av hjemlengsel, og at de hentet Mario Mandzukic, forteller Veland.

Llorente er en kraftpakke med sine 195 cm og 90 kg. Veland forteller at han er en relativt stasjonær og hodesterk spiss, men peker på hans fine scoring i forrige runde mot Manchester City som et bevis på at han også kan bruke beina.

– Det er lite som taler for at han skal score 12-13 mål denne sesongen for et lag som Swansea, men i enkeltkamper er han per definisjon god nok til å score i hver kamp. Han er imidlertid ikke stabil nok til å gjøre det, sier han.

Bastón er en spiller jeg har veldig, veldig sansen for. Før Álvaro Morata dro til Real Madrid var han i Atletico, og da var Bastón sidestilt med han som et av de største talentene.Petter Veland

I sommer var Swansea en av mange klubber som satte ny overgangsrekord. £15.5M ble brukt på å hente Borja Bastón fra Atletico Madrid.

Han pådro seg en skade like før sesongstart, og har derfor bare spilt 19 minutter i Premier League. Nå er han tilbake, og er aktuell for startplass på lørdag.

– Bastón er en spiller jeg har veldig, veldig sansen for. Før Álvaro Morata dro til Real Madrid var han i Atletico, og da var Bastón sidestilt med han som et av de største talentene.

Videre forteller Veland at Bastón var på skjema til å få sin A-lagsdebut i ung alder, og var en av dem som skulle ta opp arven etter Fernando Torres. Istedenfor satte en alvorlig kneskade ham ut av spill i to år, og deretter fulgte flere utlån.

– Forrige sesong blomstret han omsider på nivå én i Spania, på utlån til Eibar. Han scoret 18 mål, og det er en fryktelig god prestasjon for en knøttliten klubb. Deres arena tar 7000 tilskuere, overgangsrekorden er to millioner euro, og budsjettet deres er 1/40 av Real Madrids.

– Bastón er ikke avhengig av gode lagkamerater, han skaper en del på egenhånd. Han scorer forskjellige type mål, og selv om han er høy er han ikke like mye en kraftspiss som Llorente. Bastón er mer bevegelig, scorer mer med beina, og er god i kontringsfasen.

– Han har ikke spisskompetanse i verdensklassen på noe, men om han blir brukt riktig og gjør det bra i Swansea, ser jeg ikke bort fra at han kan være fast inventar på Spanias landslag om to-tre år.

Grunnet Bastóns nylige comeback tror Veland at Matip og Lovren slipper å bryne seg på en spiss som er 100%, men at det vil bli verre for dem som må møte han etter landslagspausen.

MERSEYSIDE:
MERSEYSIDE:   Etter et sterkt EM for Wales, dro Swansea-kaptein Ashley Williams til Everton. Der har han spilt samtlige kamper så langt under Koemans ledelse.

Savner en plan

Eirik Reksten er leder i Jack Army Norway, Swanseas norske supporterklubb, og savner et tydelig Swansea under Guidolins ledelse.

– Det er et halvveisforsøk på kontringsfotball. Jeg ser ikke hvilken plan han har bak det, men det er sikkert litt preget av at vi har møtt gode lag den siste perioden, sier Reksten.

– Om han får sparken er det ikke verdens undergang for min del, avhengig av at vi får inn en god erstatter, selvfølgelig. Det er litt vesentlig at spillerne har et ønske om å vinne fotballkamper, og det har det ikke alltid virket som under Guidolin.

I kampene Swansea har virket tafatte, mener Reksten at vår islandske nabo Gylfi Sigurdsson har stått frem.

– Han klarer å skape noe selv om ikke resten av laget er skrudd på, og er en av de plussene vi har.

– I tillegg er Fabianski fantastisk av og til, og har ved flere anledninger denne sesongen holdt laget inne i kampen med gode redninger, forteller supporterlederen.

Frykter Liverpool

Til sammen har Swansea sluppet inn fem mål på hjemmebane mot Chelsea og Manchester City i Premier League, og det bekymrer Reksten foran lørdagens oppgjør.

– For min del frykter jeg hele laget til Liverpool. Jeg er bekymret for hvordan forsvaret skal demme opp. Det har til tider virket usikkert når det har gått fort, og det kan det gjøre hos Liverpool.

– Men vi håper alltid på seier. Premier League har vist at ingen lag kan være sikre på seier i noen kamp, så vi ser at ingenting er umulig.

I likhet med Kasper Wikestad, trekker supporterlederen frem at Ashley Williams er savnet bakerst på banen.

– Akkurat slik det er nå, ser det ut som vi savner Williams. Vi får se om nyinnkjøpte Alfie Mawson kan ta steget opp, for til tider har de andre i forsvaret vært ustabile i prestasjonene.

Lengst fremme på banen håper han rekordsigneringen, Borja Bastón, vil levere varene.

– Når vi får han i gang håper jeg at det kan løfte hele laget. Det er mye press å legge på én spiller, men vi er avhengige av det. Hvis han scorer mål i starten vil selvtilliten følge med, men hvis ikke kan det bli tungt å komme i gang ordentlig, avslutter Reksten.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]