– Vi er blitt bedre, men har fortsatt noen problemer

Tydelige formasjoner står ikke i fokuset til de røde, ifølge Jürgen Klopp. I stedet trener laget for å være dynamisk med fleksible spillere.

26. sep 2016 kl 22.22 Marius Rabben

– Alt handler om spillerne. Som manager må man bruke egenskapene til spillerne. Jeg klarte ikke å gjøre noe av dette selv som spiller. Det handler om å vise dem rutene de kan bruke og måten de kan utnytte kvalitetene sine.

Liverpool-manageren snakket blant annet om de taktiske valgene under «Monday Night Football» på Sky Sports i kveld.

– Vi er et bra fotballag

Med 13 poeng og fjerdeplass etter seks ligarunder har rødtrøyene lyktes med mye hittil denne sesongen, men Klopp påpeker at det fortsatt jobbes hardt med utviklingen på treningsfeltet.

– Ting er så bra som det bør være. Vi er et bra fotballag. Men vi må forbedre en rekke ting. Nå er Swansea den neste utfordringen, sier tyskeren.

– Alle føler seg bra, men det har egentlig ikke skjedd noe ennå. På gode dager er fotball er flott og enkelt spill; på andre dager klarer man ikke å finne en løsning, og det gjør dette så interessant.

Hjemme mot Hull lørdag ettermiddag dominerte Liverpool i en slags 4–3–3-formasjon, hvor Jordan Henderson, Gini Wijnaldum og Adam Lallana spilte bak Philippe Coutinho, Roberto Firmino og Sadio Mané – på papiret.

Fleksible spillere

I praksis kan nemlig spillerne bevisst angripe i en posisjon på motsatt side, beskriver Klopp, og det handler om dynamiske systemer, ikke bestemte formasjoner.

– Hvis du spiller 4–3–3 med vinger, som Nederland for noen år siden, er det annerledes, sier han.

– Vi har ikke vinger utenom Sadio, så jobben vår er å finne et system hvor de får frem sine kreative egenskaper. Det handler absolutt om å bygge ting rundt spillerne.

– Over tid lærer man mye mer om hverandre. Vi er blitt bedre, men det er fortsatt enkelte problemer. Spillerne ønsker å lære, de ønsker å lytte, og de presterer allerede på et høyt nivå – det er bra!

– De er alle selv ansvarlige for å komme seg inn i motstanderens boks. To stoppere og en spiller holder igjen, som kan være en sideback eller midtbanespiller, men alle de andre kan ikke si «jeg kunne ikke score». Det dreier seg om å være fleksibel.

– Problemet oppstår når man mister ballen. Det jeg elsket i første omgang mot Hull, var at vi var skikkelig fleksible. Og da vi mistet ballen, var vi en gjeng ville gutter.

– Roberto er involvert i alt

Uten å havne i målprotokollen var Firmino blant mange gode spillere på Anfield denne helga. Utviklingen under Klopps tid på Merseyside har imponert supporterne og TV-eksperter.

– Roberto er en spiller som alltid er involvert i alt av action offensivt og defensivt. Han har et naturlig talent. Han overtenker ikke; han er en instinkt-spiller. Han kan spille i nesten alle offensive posisjoner, sier Klopp.

– Han har de fysiske kvalitetene for å spille sentralt, og det er en tøffeste jobben fysisk sett fordi man er involvert på begge sider. Når vi ligger litt lavere, er han involvert. Han har alltid en jobb å gjøre.

– Men målet er å ha ballen lenge nok, sånn at vi ikke trenger å tenke særlig mye på hva vi er nødt til å gjøre når de har ballen. Det er bare én del av forberedelsene våre.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]