Slik er det å være kommentator på Anfield

Vi har snakket med TV 2-kommentatoren Kasper Wikestad om Liverpool, Anfield og livet som kommentator.

Hver eneste runde i Premier League sender TV 2 direktesendte kamper - ofte med egne kommentatorer på plass på arenane. En av de mest gjenkjennelige stemmene tilhører Kasper Wikestad. 
 
Wikestad har over tusen kommentatorjobber bak seg. Han har i tillegg ledet flere studiosendinger - deriblant TV 2s deadline day-program. Wikestad kommenterer også vintersport - og var en av kommentatorne som ledet publikum gjennom OL i Sotsji.

Kommentator på Anfield

Kasper Wikestad har kommentert Liverpool mange ganger, og han er blitt godt kjent med Anfield, The Kop og det som rører seg rundt Liverpool.
 
Vi har tatt en prat med Kasper Wikestad.
 
«Hvordan er det å kommentere på Anfield?» 
 
– Anfield er kanskje det mest upraktiske stedet i Premier League. Stort sett er kommentatorplassen like bak VIP-tribunen. Der er det gamle trebenker og fryktelig trangt. Når det er få kommentatorer til stede hender det at man får plass høyere på tribunen - der blant andre BBCs kommentatorer sitter. Da sitter man helt på toppen – og der ser det trolig helt likt ut som det gjorde for hundre år siden. Man føler virkelig man går gjennom historie – noe man generelt opplever på Anfield, sier Wikestad til Liverpool.no.
 
Artikkelen fortsetter under
Fra kommentator-plassen på Anfield. (Alle bilder av Wikestad på Anfield: PRIVAT)
Kommentatorene deler inngang med VIP-gjestene, og det kan by på noen fasjonable møter.
 
– Én gang har jeg bedt om en selfie - det var da Cafu besøkte Anfield. 
 
«Hvordan er jobbforløpet?»
 
– Presserommet åpner tre timer før kampstart. Jeg hater å stresse og ha dårlig tid, så jeg er der gjerne tre timer før avspark. Da møter jeg «floor manager», som har ansvar for oss. 
 
- Jeg liker å gå inn, ta meg en kaffe og lese kampprogrammet. I tillegg får vi servert middag. Kvaliteten varierer - for å si det sånn. Den beste maten og de beste fasilitetene finner man nok på Emirates og Ethiad. 
 
Artikkelen fortsetter under

Wikestad møter Brasil-legenden Cafu.

- Stemningen er ikke superbra

Som kommentator har Wikestad opplevd stemningen på Anfield mange ganger, og TV2-profilen er ikke helt imponert over lydnivået på The Kop.
 
– Det er litt vondt å si det, men stemningen på Anfield er ikke superbra. Jeg har ikke vært veldig mange ganger på Anfield der jeg har tenkt «wow, i dag var det fantastisk atmosfære». Ofte er det ikke så veldig mye mer etter You’ll Never Walk Alone.
 
Han presiserer at dette er typisk for topplag, men han mener riktignok Liverpool er blant lagene med best støtte på bortekamper.
 
– Generelt er det ofte bortesupporterne som lager mest liv. Liverpool og Manchester United har kanskje den beste bortefansen. 
 
– Det er nok en myte at Anfield alltid er elektrisk og rocker. Men det er mye sjel der, og det liker jeg godt. Litt det samme som på Goodison – jeg foretrekker slike stadioner over for eksempel Ethiad og Emirates, som fort blir veldig upersonlige.

Den heftigste Liverpool-kampen

Wikestad blir bedt om å dra frem én kamp han husker særlig godt fra Anfield. En kamp som gjorde inntrykk fra kommentatorplass.
 
– Det må være kampen da Suárez bet Ivanovic. En slik hendelse er enten en kommentators mareritt eller det omvendte. Dersom du misser og ikke helt får med deg hva som skjer, er det et mareritt. Det er viktig å ikke dra forhastede konklusjoner. Jeg husker at jeg etter første reprise sa: «oi, hva er det som skjer her? Dette må jeg nesten se igjen - det ser ut som han biter». Deretter kom bekreftelsen, og da var det lettere.
 
Dommeren fikk som kjent ikke med seg hendelsen, som i ettertid fikk Suárez utestengt resten av sesongen. Uruguayaneren utlignet like før fulltid, og Anfield viste seg fra sin beste side. 
 
– Det var kanskje den kampen jeg har vært på med best atmosfære. Da var det fantastisk. Jeg tenkte «fy fader - i dag kokte det». Det er en kamp man husker i lang tid. 
 
- Det er trolig den kampen jeg er mest fornøyd med egen kommentering. Dette var andre gangen Suárez bet, og jeg husket umiddelbart at han hadde gjort det én gang tidligere - for Ajax. 
Suárez biter Ivanovic. Tillatelse av TV 2

Hillsborough 

2-2-kampen mot Chelsea var spesiell av flere grunner. I etterkant fokuserte pressen på Suárez som bet Ivanovic. At det var Rafael Benitez sin første kamp på Anfield etter han mistet jobben i 2010, fikk selvsagt også spalteplass.
 
For Wikestad var det likevel et annet øyeblikk som står igjen som det sterkeste. 
 
– Før kampen ble «Hillsborough-moren» Anne Williams hedret av Anfield. Jeg måtte skru av mikrofonen fordi jeg begynte å gråte. Det var veldig sterkt.
 
Artikkelen fortsetter under

Jernkvinnen Anne Williams. 
Wikestad var ung tenåringen da tragedien i Sheffield sjokkerte hele Storbritannia - og for den lidenskapelige fotballsupporteren gjorde det et sterkt inntrykk.
 
– Jeg var 14 år da Hillsborough-tragedien skjedde. Jeg laget mitt eget fotballblad, og ga da ut et ekstranummer. Jeg skrev også skolestiler om Hillsborough. Jeg har alltid følt jeg har hatt et nært forhold til tragedien. Så det å være på den markeringen var veldig sterkt. 
 

En livsstil

Det å kommentere fotball er mer enn bare en jobb for Wikestad. For den karismatiske kommentatoren er det en livsstil – der han daglig holder seg oppdatert for å være rustet til å formidle kampene best mulig til det norske publikum.
 
«Hvordan forbereder du deg til kampene du kommenterer?»
 
- Jeg abonnerer på engelske aviser - jeg ser Match of the day. Så forberedelsene handler om det man gjør hele uken. Som et minimum ser jeg alltid den siste kampen til lagene jeg skal kommentere. Konkret til hver kamp vil jeg si det går fire, fem timer på å forberede meg til kamp. Men dette er en livsstil, der man forsøket å være med på det som skjer hver dag.
 
Wikestad er opptatt av å vite hva som rører seg i klubbene, slik at han forstår konteksten rundt kampene. 
 
– Man skal vite hva som rører seg i klubben: problemstillinger og utfordringe… Slik at man har en trygghet når man angriper noe journalistisk. Det høres ikke bra ut når en kommentator ikke er oppdatert.
 
Men å ramse opp statistikk - det liker han ikke.
 
– Nei, det er noe av det verste jeg vet, flirer han.

– Rodgers ville ikke bli intervjuet

Etter kampen er slutt beveger kommentatoren seg til området der spillerne intervjues. Normalt får man ett intervju med en spiller eller manager fra hver klubb. 
 
«Hvordan opplever du intervjuene etter kamp - er det bare en plikt for spillerne?»
 
– Det er en «plikttjeneste». Det er sjelden man får de man ønsker og som har vært relevante i kampen. I tillegg får man kun stille to spørsmål - så man må bruke tiden godt. 
 
– Brendan Rodgers var nesten helt umulig. Han ville aldri. Jeg tror jeg kun intervjuet ham én eller to ganger. Liverpool sender ofte Jordan Henderson. 
 
Etter 2-2-kampen mot Chelsea - da Suárez bet Ivanovic - trodde Wikestad at han skulle få drømmeintervjuet med nettopp Brendan Rodgers.
 
– Etter den kampen kom Rodgers mot meg, og jeg tenkte «wow, dette er jo en gave», men LFC TV stod rett ved siden av meg, så det var dit han skulle – ikke til meg. 


Et eksempel på et intervju etter kamp. Tillatelse av TV 2.

Forventet bedre start under Klopp

Som Premier League-ekspert har Liverpool.no bedt Wikestad dele sine tanker om ansettelsen av Jürgen Klopp og hva han tror tyskeren vil oppnå på Anfield.
 
– Jeg hadde trodd det umiddelbart skulle gå litt bedre. Men han har en egen måte å spille og sikkert trene på. Det kan virke som det har vært et lite sjokk for mange muskulaturer å trene på Klopps måte. Dét har gått utover prestasjonene. 
 
 
– Sommeren blir viktig. Det blir spennende å se laget når de får trent skikkelig sammen i sesongoppkjøringen. I tillegg trekker navnet Klopp spillere Liverpool normalt ikke ville fått. Kanskje også litt andre type spillere. 
 
 
- Klopp har bygget lag før, så jeg tror absolutt det blir spennende å følge Liverpool fremover.
 
Artikkelen fortsetter under 

Wikestad på Anfield.

Kommentatorspørsmål

«Hvilke typer kamper liker du best å kommentere?»
 
– Jeg liker kamper med nerve og drama - det tror jeg enhver kommentator vil svare. Ofte kamper som har en større betydning - eller noen andre poenger. Lokalderbyer liker jeg. Sene mål er alltid gøy. 
 
«Hvor mange ganger har du sett og kommentert Liverpool live?»
 
– Jeg er ikke sikker, men trolig mellom 20 og 30 ganger. 
 
«Hvor mange kamper har du kommentert totalt?»
 
– Jeg vil det er over tusen. Et stykke over tusen. Vi kommenterer mye fra Oslo. Live fra England har jeg rundt 100.
 
«Fortell om én kamp som gjorde inntrykk.»
 
– Dette var ikke Liverpool, men ligacup-finalen mellom Swansea og Bradford. 
Det å komme fra nivå fire til finale på Wembley - det er vel egentlig bare de som har gjort det. 
 
– De fikk markert brannen i 85 - som er litt den glemte tragedien. Bradford er i tillegg en by som har hatt mye motsetninger - blant annet raseutfordringer. Det har vært en litt fryktet by, men cup-eventyret samlet byen. Det var fantastisk å se.
 
Wikestad påpeker til slutt at det er for tidlig å konkludere med noe som helst, men at Liverpool trolig går en lysere fremtid i møte med Jürgen Klopp bak roret.