Store utskiftinger og «røverkjøp»

Jürgen Klopp tok storrengjøring i sin første sesong i Borussia Dortmund, og fortsatte med store utskiftinger hver sesong. Mange Liverpool-spillere går en usikker tid i møte.

Nå som sesongen er over, knytter det seg store forventninger til hva Jürgen Klopp vil  foreta seg denne sommer.

Om man ser på Klopps historikk på overgangsmarkedet, kan endringene i dagens Liverpool-tropp ha blitt store når serien starter i midten av august.

Da Jürgen Klopp tok over som manager i Borussia Dortmund i mai 2008 startet han umiddelbart en stor opprydning i den tyske klubben, som hadde havnet på 13. plass i den foregående sesongen.

17 spillere ut - 13 inn

I løpet av den første sesongen ble hele 17 spillere vist døra på Westfalenstadion, mens 13 spillere kom inn.

Blant spillerne han kjøpte i sin første sesong var Neven Subotic, som Klopp også trente i Mainz, som kostet 4,5 millioner euro, og han satset også på spillere som Marcel Schmelzer og Nuri Sahin, som allerede var i klubben. Sahin hadde da vært på lån i Feyenoord.

Også i sesongene etter ble det gjort store utskiftinger i troppen. I den andre sesongen forsvant åtte spillere, mens 14 nye kom inn.

I de fem neste sesongene, forsvant henholdsvis 12, 12, 12, 11 og 9 spillere fra Dortmund - og Klopp hentet stort sett inn flere enn han kvittet seg med.

 

 

Smarte kjøp

For å konkurrere med Bayern München måtte klubben i gult være smartere på overgangsmarkedet, og det er slående hvor mange spillere Klopp hentet som i dag vil bli sett på som røverkjøp og hvor mye Klopp har hatt å si for utviklingen til den gang relativt billige spillere.

Som Liverpool har opplevd, mistet også Klopp ofte en av sine beste spillere hver sommer.

Klopp kjøpte Shinji Kagawa fra Cerezo Osaka for 350.000 euro i 2010. Han forsvant siden til Manchester United i 2012 etter å ha vunnet ligaen to ganger med Klopp, og returnerte til Dortmund seinere.

Mats Hummels kom til klubben for 3,5 millioner euro fra Bayern München, og ble en spiller i verdensklasse under Klopp etter at han kom som 19-åring. Nå er det bekreftet at han skal tilbake til sin barndomsklubb, prisen nå er 35 millioner euro!

Robert Lewandowski kostet bare 4,5 millioner euro da han kom fra Lech Poznan i 2010. Han scoret småpene 103 mål på 186 kamper før han gikk videre til Bayern i 2014.

Ilkay Gundogan hentet Klopp da Nuri Sahin gikk til Real Madrid i 2011. Han kostet 3,5 millioner euro, da han kom fra Nuremberg i andre bundesliga.

Høyreback Lukasz Piszczek hentet Klopp på free transfer fra Hertha Berlin.

Da Klopp ble ansatt som Liverpool-manager viste Skysports en grafikk over Dortmund-laget som spilte Champions League-finale i 2013, og summene han hadde betalt for de ulike spillerne.

Den totale summen var 28 millioner pund og inkluderte spillere som nevnte Hummels, Gundogan og Lewandowski, og hans dyreste kjøp på den tiden Marco Reus for 14 millioner pund.

LES OGSÅ: Mange med usikker Liverpool-fremtid

Utskiftingene har startet på Anfield

Seinere hentet Klopp også storscoreren Pierre-Emerick Aubameyang, og en spiller som Henrikh Mkhitaryan.

Men også Klopp har gjort feil på overgangsmarkedet, som da han hentet den italienske spissen Ciro Immobile for 22 millioner pund for å erstatte Lewandowski. Det ble ingen stor suksess.

Marko Grujic ble Liverpools første kjøp under Jürgen Klopp, før han ble lånt tilbake til Røde Stjerne med en gang. 20-åringen kostet 5 millioner pund, og Liverpool fikk redusert prisen med 700.000 for låneoppholdet. 

I tillegg har Liverpool blitt enig om å hente Joël Matip fra Schalke 04 på free transfer.

LES OGSÅ: Matip og jakten på en ny forsvarssjef

Usikker fremtid

Andre spillere som er koblet til Liverpool også av de mer seriøse kildene er Mario Götze (23), Piotr Zielinski (21) og keeper Loris Karius (22), sistnevnte skal være nær en avtale. 

LES OGSÅ: – Götze trenger en manager som ønsker ham

Den unge spissen Jerome Sinclair er imidlertid ferdig i klubben, og skrev under for Watford denne helgen. Jordan Rossiter slutter også, og har skrevet under for Rangers.

Det er også ventet at Joäo Teixeira foralter klubben når kontrakten hans løper ut til sommeren. Og Jose Enrique har allerede forlatt Liverpool. 

Også tre av spillerne som spilt i Europa League-finalen kan være på vei bort, det er Kolo Toure, Joe Allen og Christian Benteke.

Spillere som Adam Bogdan, Tiago Ilori, Martin Skrtel, Lucas Leiva og Alberto Moreno kan også gå en usikker sommer i møte, det samme gjør naturlig nok Mamadou Sakho, som har dopingsaken hengende over seg. 

Og det er ventet at Mario Balotelli er ferdig i klubben, og det blir også spennende å se hva som skjer med Lazar Markovic og Alberto, som begge er på lån.

LES OGSÅ: Er fokuset på CL-spill overdrevet på overgangsmarkedet?