Før kamp i motstanderleiren:– Tungt lag å være supporter for

Plymouth holdt på å ryke ut av ligasystemet, men nå har de snudd skuten og ligger på opprykksplass i League Two.

6. jan 2017 kl 19.49 Arve Corneliussen

– Nå har vi det absolutt sterkeste laget vi har hatt på fem-seks år. De siste årene har vært en opptur. Vi tapte playoff-finalen i fjor, og har ledet ligaen store deler denne sesongen. Nå ligger vi på andreplass, og er veldig sterke i år, sier Bjørn A. Pellebakke, leder i Plymouths norske supporterklubb.

Fordi nordmenn flest ikke er Plymouth-supportere, begrenser supporterklubben seg til en Twitter-konto. Pellebakke ble hektet da han fikk en Plymouth-drakt som sju-åring, men de siste årene har det ikke vært like lett.

– Vi rykket ned fra Championship i 2009/10-sesongen, og så rett ned til League Two. Da var vi inne i en økonomisk krise, og spillerne fikk blant annet ikke betalt når de skulle, forteller Pellebakke.

– Nå er ambisjonen å rykke opp. Plymouth er den største byen i England som ikke har hatt et lag i Premier League. Nettopp fordi byen er så stor, tror jeg ikke det er umulig at vi kan være i øverste divisjon om ti år.

Liverpool-supporter

Kampen blir spesiell for midtbanestjernen Graham Carey – han har nemlig vært Liverpool-supporter siden barndommen, ifølge Plymouths hjemmeside.

– Carey er definitivt den beste spilleren vi har. Han er en målfarlig sentral midtbanespiller, og god ballfordeler. Fordi han er 27 år, har nok toget gått for at han skal spille i Premier League.

Ifølge hjemmesiden deres er Carey både toppscorer og assistkonge i Plymouth – ni mål og åtte målgivende på 24 ligakamper.

– Jeg tror han kunne spilt for en bunnklubb i Championship. Tidvis noen kamper har han vist at han holder et veldig mye høyere nivå enn League Two tilsier. Det spørs om vi får beholde ham.

På søndag skal Carey servere pasninger til 22 år gamle Craig Tanner, på utlån fra Reading. Spissen har scoret fire mål på 16 ligakamper.

– Han har vært i ekstremt god form i det siste. Tanner er kjapp, og kan spille ving i tillegg. Han har en måltyv i seg. Jeg er helt sikker på at vi ikke får beholde ham lenge.

SUPPORTER:
SUPPORTER:  Viktige Graham Carey (t.h.) er Liverpool-supporter. I morgen er det ventet at 8600 supportere stiller fra «Green Army». Pellebakke bekrefter at det er vanlig kost for laget med mange bortefans på tribunen.

Trist historie

Luke McCormick, keeper og kaptein, stod også for Plymouth forrige gang de var i Championship. Han fikk i 2008 fengselsstraff på sju år og fire måneder, da to unge gutter døde som følge av keeperens fyllekjøring, ifølge BBC.

– Det er en veldig trist historie. Da han kom ut skrev supportere for lag som prøvde å hente ham underskriftskampanjer mot det. Til slutt kom han tilbake til Plymouth, selv om det var noe motstand her og.

Nå er han fast inventar på laget, og har spilt samtlige ligakamper.

– Han er godtatt hos oss nå. Han er kaptein, og leverer kamp etter kamp. McCormick er veldig mye bedre enn League Two, og kunne fint stått i Championship. Mot Newport forrige runde gjorde han noen matchvinner-redninger, og det var han som var forskjellen. Det kan han bli mot Liverpool og.

Foran McCormick er det midtstopper Sonny Bradley som skal sørge for at Liverpool ikke slipper lett til.

– Det er han som er ledertypen og sjefen der bak. Forsvaret vårt er helt greit, og vi har ikke sluppet inn like mange mål som vi pleier. Jeg tror ikke vi blir lett å bryte ned i første omgang, men når nivåforskjellen begynner å vise seg i andre omgang blir det nok tungt.

Kontringsterke

I ligaen har de scoret 37 mål, og sluppet inn 25. Bare åtte av de 25 målene har blitt sluppet inn på bortebane.

– Vanligvis er det kontringer vi går for, og spiller nok en slags 4-5-1 mot Liverpool. I ligaen spiller vi stort sett 4-4-2. Denne sesongen har vi scoret en del, og jeg tror vi kommer til å gjøre det i morgen.

Å trekke store lag er kjent som en gullgruve for mindre lag i FA-cupen.

– Denne kampen betyr veldig mye. Vi får penger inn i kassen, og det betyr at vi kan gi Graham Carey en bedre kontrakt for eksempel.

– Det er også en gulrot for spillerne, selv om ambisjonen vår ikke er cupen. På spillerne virker det som at de reiser til Liverpool for å få et resultat, ikke bare for å bli kjørt over.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]