Klopp om spillerutvikling:Vil gjøre Liverpool mindre avhengig av penger

Jürgen Klopps første trenerjobb var for U10-spillere. Hans første beslutning den gang, er veldig betegnende for hvordan han har tenkt også i storklubber.

8. jan 2017 kl 10.37 Arve Vassbotten

I et intervju med The Times snakker Jürgen Klopp om sin aller første jobb som trener. Det var i Frankfurt, da han ledet Eintrachts U10-lag.

– Jeg elsket det. Jeg visste ikke om jeg ønsket å være trener, men jeg trengte pengene. Ha ha. Jeg fikk 400 tyske mark og en vinterjakke. Og en sesongbillett, sier Klopp til The Sunday Times.

Klopps første trenerbeslutning

Den gang var den nå 49 år gamle tyskeren bare 21 år. Men allerede da tok han en beslutning som ligner på den han har implementert i klubbene han har trent siden.

– Etter den første treningen spurte klubben meg: «hvor mange nye spillere vil du ha?». Jeg sa: «jeg trenger ikke nye spillere». «Men hvert år endrer vi». Jeg sa: «Vel, ikke gjør det i år.».

– Min første beslutning som trener var å beholde den samme troppen det kommende året, sier Klopp.

Å beholde og utvikle talenter, og ikke gjøre endringer bare for å gjøre dem, er et prinsipp Klopp har behold fra de treningene med 9-åringene i Frankfurt.

Da Dortmund gikk til finalen i Champions League i 2013 var det med tre spillere fra eget akademi og blant spillerne som var med regelmessig, var sju spillere som Klopp kjøpte før de var 21 år.

Min første beslutning som trener var å beholde den samme troppen det kommende året.Jürgen Klopp om å trene U10

Må skape egne verdier

– Først bør man forsøke å bli suksessfull. I Liverpool trenger vi å være suksessfulle. Men man bør prøve å være mindre avhengig av penger.

– For i fotball virker det som alle har mer penger enn de trenger. Alle klubber kan kjøpe den de ønsker, men til slutt er det alltid korttenkt. Verden kan forandre seg, og det er derfor du bør skape dine egne verdier. Både på pengesiden og på innstillingssiden. Hva vil du egentlig? Hva står du for?

Når nye spillere kommer til klubben, selv de yngste signeringene, blir alle personlig introdusert for Klopp på hans kontor. De yngste kommer gjerne med foreldrene. Og Klopp ser alle ungdomskampene, selv om han ikke alltid er tilstede på stadion. Han mener U23-laget kunne spilt i Premier League.

Det er min styrke og kanskje min svakhet at jeg føler meg totalt ansvarlig for disse guttene.Jürgen Klopp
STOR FRAMGANG:
STOR FRAMGANG:  Kevin Stewart hør løftet seg voldsomt etter at han kom til Liverpool.

Døra er ofte låst

Derfor ønsker Klopp bare å kjøpe om ungdommene som kommer opp gjennom systemet ikke er klare.

– Det er ikke noe press. Vi kan vente. Vi sier ikke at du må ha kommet så langt, på en viss alder. Jeg liker ikke når folk blir dømt for tidlig. Jeg er en mann som liker at folk får en ny sjanse. Jeg har hatt så mange andresjanser i livet. Hvis noen dømte deg som 17-åring, hvor ville du vært da?

Han nevner 23 år gamle Kevin Stewart som eksempel, som ble vraket fra akademiet i Tottenham og nå er en viktig spiller for troppen.

– Hvor gammel var han da han kom? Og han kommer til å få en veldig anstendig karriere et eller annet sted i England. Om det ikke er her, blir det et annet sted. For to år siden spilte han ikke for Swindon Town. Jeg har ikke noe mot Swindon, men slik er det i fotball. Døra er ofte låst.

– Det er min styrke og kanskje min svakhet at jeg føler meg totalt ansvarlig for disse guttene. Det gjør ikke alltid livet lett for meg, men for dem er det en stor sjanse.

Det er mulig å være en spesiell spiller uten bling, bling, bling hele dagen.Jürgen Klopp om rollemodeller

Vil ha sterkt U23 istedenfor utlån

Han sier at i tillegg til ferdigheter har innstillingen mye å si for han. Han vil ha gutter som står på hver eneste dag, ikke de som blir for avslappet for tidlig.

Klopp har også drastisk redusert antallet utlån fra Liverpool. Og han skulle ønske også andre managere ønsket å beholde flere sterke spillere på U23.

– Nå er det overgangsvinduet og tolv klubber spør etter spillere. Kanskje vi låner ut en, men bare om det gir mening for det individet. Jeg har tatt beslutningen om et veldig sterkt U23-lag. For hvis alle de beste er ute på lån, hvem er da igjen? For unge, ikke gode nok eller lignende. Beholder man gode spillere, forbedrer de seg sammen.

Til nå i januar er bare Pedro Chirivella lånt ut.

Han mener også spillere som Jordan Henderson, Adam Lallana og James Milner har viktige mentorroller for de yngre spillerne.

– Det er mulig å være en spesiell spiller uten bling, bling, bling hele dagen, sier Klopp.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]