FANSENS STØTTE:  Blogg-forfatteren skriver om fansen og Jürgen Klopp.

Tid for å takle motgang

«Jeg frykter at eierne har like liten tålmodighet som en gjennomsnittlig rød medgangssupporter.»

Meninger om LFC? Bli en blogger du også!

Alle medlemmer kan blogge på liverpool.no. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Etter noen stygge tap og noen kamper med motgang, så er det flere og flere som skriker om krise, at Klopp aldri vil lykkes med sin «hodeløse» angrepsfotball og manglende evne til å få orden på forsvaret, eller til og med at det er på tide å gi Klopp sparken.

Et par kamper til med litt motgang, så vil det nok ta helt av med hylekor av hodeløse kyllinger som springer rundt og roper krise, og som ikke evner noen annet enn å sutre og klage. Det snakkes også mye om forsvar og baklengsmål.

Fansens påvirkningskraft

Statistikken viser at Liverpool ikke har sluppet inn flere mål etter 9 serierunder siden 1964-65 sesongen, i en sesong de ble nr.7. Interessant statistikk.

Like interessant er det at Bill Shankly beholdt jobben. Det hadde han vel neppe gjort i dagens tider. Interessant er det også det faktum at Liverpool vant ligaen sesongen etter i 1965-66. Ligamester ble de også sesongen i forkant, i 1963-64. Dette viser at svingende resultater ikke er noe nytt fenomen.

Men ja, jeg bekymrer meg også for Liverpool om dagen. Men mens andre bekymrer seg for hvorvidt Klopp er rett mann, så er min største bekymring knyttet til sviktende støtte fra fansen, samt utålmodige eiere.

Jeg frykter at eierne har like liten tålmodighet som en gjennomsnittlig rød medgangssupporter. Jeg frykter at eierne har mindre kunnskap om fotball enn en hvilken som helst norsk 7. divisjonsspiller.

Jeg frykter at så snart de mest utålmodige og mindre kunnskapsløse snakker om å gi Klopp sparken, så tenker eierne i de samme baner. Jeg stoler ikke på eierne. Rett og slett fordi de har bevist tidligere at tålmodigheten er begrenset.

Og med all negativiteten blant fansen, så smitter den dårlige stemningen fort over innad i klubben. Fansen har stor påvirkning på en managers fremtid.

Har manageren stor støtte blant fansen, så vil eierne ha et problem om de ønsker å kvitte seg med manageren. Videre så vil alle klubber fra tid til annen oppleve motgang. Og så lenge en klubb sine eiere og fans ikke forstår dette faktum, så har man heller ikke de rette forutsetningene for å lykkes med å bli et stabilt topplag. Det blir hvertfall en vanskelig oppgave når man skal kjempe mot klubber med mer penger enn seg selv.

Tro på kontinuitet

For nå er det på tide at deler av fansen begynner å se realistisk på tingenes tilstand. Vi vet alle at Liverpool ikke er i nærheten av å matche økonomien til lag som Chelsea, Manchester City og Manchester United. Selv Arsenal har et større lønnsbudsjett enn Liverpool. Se også på netto utlegg på transfermarkedet de siste årene, så skjønner man at Liverpool ligger et hav bak de økonomiske musklene til lag som f.eks City og United.

Penger alene vinner ikke ligaen, det er Leicester et godt eksempel på. Men pengebruk og plassering har en sterk sammenheng. Tall fra ESPN viser at i en 15 års-periode fra 2000 til 2014, så ble 47 av 56 topp 4 plasseringer tatt av lag med de 4 høyeste spillerlønningene. Med andre ord, oddsen er i mot at Liverpool skal ligge topp 4 år etter år.

Skal man konkurrere på samme nivå som de pengesterke klubbene, så er jeg personlig overbevist om at det kreves kontinuitet på trenersiden. Bare se på United de første årene under Alex Ferguson.

De vekslet mellom topp og bunn fra år til år. Og det tok 6-7 år før laget ble et stabilt topplag. Kontinuiteten ga United et konkurransefortrinn. På samme måte som det ga Rosenborg under Eggen.

Men Liverpool har ikke hatt kontinuitet på trenersiden siden Rafael Benitez. Men Rafa ble sparket i 2010 etter flere år med imponerende resultater. For etter ett år med motgang, så var tålmodigheten slutt hos våre tidligere amerikanske eiere.

Ett år tidligere hadde man kjempet om tittelen til døren med United. I tillegg var Liverpool et lag som kom nesten hvert år til minimum semifinalen i Champions League.

Ansettelsen og sparkingen av Roy Hodgson kan vi forbigå i stillhet. Det hjelper ikke å ha kontinuitet på trenersiden om manageren heter Donald Duck.

Tungt å akseptere

I 2011 kom King Kenny. Etter å ha «mistet» klubben til en katastrofe av noen eiere (Hicks & Gillettt), så føltes det som om Liverpool fikk tilbake sin egen sjel da Dalglish ble ansatt som manager. Jeg har fulgt Liverpool i tykt og tynt siden 1986, og King Kenny er og blir min største «helt».

Helt siden 1991 var det min drøm at Dalglish skulle komme tilbake som manager. Men denne gang fikk Dalglish i overkant av ett år. Da begynte deler av fansen å vende seg mot vår egen konge.

Det var nok til å overbevise våre eiere om å gi Dalglish fyken. Kanskje hadde Dalglish mistet magien. Men i prinsippet fikk han aldri sjansen. En hel sesong er ikke å gi en manager sjansen.

Jeg var relativt skeptisk til ansettelsen av en så umerittert manager som Brendan Rodgers. Men min skepsis forsvant fort etterhvert som laget leverte feiende god angrepsfotball. 2013-2014 årgangen er det beste Liverpool laget jeg har sett siden 1990, da Barnes herjet på venstrekanten. At Liverpool skulle kjempe om ligatittelen i Rodgers sin andre sesong, det var en fantastisk prestasjon. Vi vet alle hvordan det endte.

Etter å ha hatt ligagullet i lomma, så måtte Rodgers gå etter ca ett år med motgang. Jeg var svært langt nede da Rodgers fikk sparken.

Det var forferdelig tungt å konstatere at Liverpool var blitt en klubb som ikke har evnen til håndtere motgang. Som ikke evner å være realistiske ut i fra egne forutsetninger. Som ikke evner å forstå at etter medgang vil det på ett eller annet tidspunkt komme motgang. Og det var tungt å konstatere at Liverpool delvis domineres av et stort antall medgangssupportere både i England og Norge, og som ikke evner å støtte laget i motgang.

Stang ut

Ansettelsen av Klopp ga meg fornyet optimisme. Jeg var en tilhenger av Rodgers og Benitez. Men personlig tror jeg at det ikke finnes en bedre manager for Liverpool enn Klopp. Det sier sitt at spillere som Van Dijk og Chamberlain foretrakk å komme til Liverpool framfor tilbud med mer penger fra klubber som Chelsea og Manchester City.

Faktisk så var jeg tvilende til at dette var mulig å få til i disse tider. At det finnes spillere som velger bort penger mot å få spille for den «rette» manageren.

Liverpool er nå inne i en dårlig trend. Etter 2 år med Klopp hevder flere at man ikke har sett fremgang i det hele tatt. Vel, fjoråret inneholdt en del fantastisk fotball. En del av den fotballen har etter min mening vært på nivå med 2013-14 årgangen.

Klopp tok oss til en 4.plass i sin første hele sesong, en sesong som kunne vært enda bedre hadde det ikke vært for at blant annet Mane forsvant til Afrika mesterskapet. I tillegg til at han tok oss til en Europa League finale året før etter å ha slått ut lag som Borussia Dortmund. Men sesonginnledningen har gitt oss en solid porsjon motgang. 9 kamper kan forandre oppfatningen av en manager fullstendig.

Det er bare å ta en tur gjennom Stanley Park. Everton sin Ronald Koeman måtte gå etter 9 ligakamper. Nåtidens trend med sparking av managere kunne gitt Liverpool et fantastisk konkurransefortrinn dersom fansen og våre eiere var i stand til å se viktigheten av å gi manageren tid.

Motgang er det vanskelig å gardere seg mot uansett hvilken manager man har. Ta 2010 sesongen som et eksempel. Alonso forsvant uten at man hadde de økonomiske mulighetene til å få en god nok erstatter. I tillegg ble Torres gående skadet ca. halve sesongen. Resultatene uteble, og fansen begynte å tvile på manageren. Resultatet ble en 7.plass. Og Rafa fikk sparken. 2011-12 sesongen er et annet eksempel.

Suarez mistet rundt 10 kamper som følge av suspensjon, Gerrard mistet over halve sesongen som følge av skader, i tillegg til større skadeavbrekk på sentrale spillere som Agger og Carroll. Resultatet ble at Dalglish måtte gå etter en negativ trend, og hvor fansen mistet troen på sin egen konge.

Eller som i eksempelet fra 2015. Suarez forsvant, Sturridge ble kronisk skadet, og igjen ble en Sterling som etterhvert mistet fokus på fotballen på søken etter mer penger. Eierne ga Rodgers valget mellom Balotelli og E`to som erstatter for Suarez. Balotelli kom inn, rytmen i angrepsspillet forsvant, selvtilliten likeså. Motgang måtte komme, og presset mot manageren ble etterhvert enormt. Negativiteten blant fansen spredte seg innad i klubben, og eierne besluttet at Rodgers måtte gå.

Eksemplene over har en rekke likhetstrekk. Skader og suspensjoner på nøkkelspillere, og mye stang ut. Som Drillo en gang sa, flaks og uflaks er undervurdert i fotball. Noen dårlige resultater, så kommer laget ut av rytmen og mister selvtillit. Misnøyen blant fansen blir så stor, og presset blir så stort at manageren må gå. Og eierne slipper helt unna å bli evaluert.

Det er aldri slik at en manager er feilfri, heller ikke Jürgen Klopp. Han har kanskje gjort en bommert i sommer med tanke på styrking av midtforsvaret. Samtidig liker jeg at han går for førstevalgene slik som Van Dijk og Keita, og ikke ender opp med å gå for tredjevalgene (eller såkalt stallfyll) slik som forgjengerne ble kritisert for. Samtidig er det ingen av oss som vet nøyaktig hvilke valg Klopp har stått overfor i sommer, eller hvilke direktiver han har fått fra ledelsen/eierne med tanke på tilgjengelige økonomiske midler.

Aksepterer 6-8. plass

Vi står nå på ny inne i en motgangsperiode. Vår viktigste spiller, Sadio Mane, har mistet ca halvparten av kampene som følge av suspensjoner og skader. Og Coutinho har muligens ikke kommet over at han mistet sin drømmeovergang til Barcelona. I tillegg har det vært flere skader på sentrale spillere, f.eks Lallana.

Videre er forsvaret i ferd med å rakne fullstendig. Selvtilliten blant spillere som Lovren er i ferd med og nå et nytt bunn-nivå. Dette gjør at jeg forventer mer motgang. Jeg ser for meg at man kan forvente nye poengtap mot lag som Huddersfield, West Ham og Southampton. Pr. dags dato så ser jeg det heller ikke som realistisk med topp 3.

Vi kan fort få en ny sesong slik som i 2009-10, 2011-12 og 2014-15. Likevel kommer jeg til å godta om vi blir både 6, 7 og 8. Jeg skal til og med godta to slike sesonger. For jeg er sikker på at gir vi Klopp tid, så blir vi utfordrer til ligatittelen innen 3 til 4 sesonger.

Og selv om Klopp feiler på enkelte områder, så nekter jeg å akseptere at uflaks og uheldige omstendigheter skal avgjøre hvorvidt Klopp beholder jobben. Han mangler fortsatt ett par brikker i puslespillet sitt. Når det er på plass, så vil Klopp ha noe stort på gang. Men frem til da trenger han fansen sin støtte.

Del
Siste Til vår nyhetsoversikt
15.12.2018 kl 10:07

Kald oppladning

Kulda satte sitt preg på fredagens førstelagstrening på Melwood. Se bildene her.

+
15.12.2018 kl 09:39

16 år gammel høyreback deltok på førstelagstreningen i går kveld

2002-modell kan bli den første født i dette årtusenet som debuterer på Liverpools førstelag.

+
14.12.2018 kl 22:42

Slår tilbake mot trofé-kritikken

Jürgen Klopp ber fansen om å stole på manageren.

+
14.12.2018 kl 19:10

– Kan ikke huske at gapet har vært så stort i Liverpools favør

Det er klart for en av sesongens høydepunkter når Manchester United kommer på besøk søndag. Her er Uniteds forventninger til kampen.

+