0,6 poeng bak skjema

Målet for inneværende sesong er å kvalifisere seg for CL-spill neste år. Etter tre runder er sannsynligheten 33,6% for at vi lykkes.

Meninger om LFC? Send oss et leserbrev

Alle medlemmer kan sende oss Leserbrev. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Sluttabellen i Premier League er summen av utfallet av 380 enkeltkamper, hvor hver enkeltkamp har minst 25 mer eller mindre sannsynlige resultat. Simulasjonsmodeller er svært godt egnet for å beregne sannsynlig utfall av slike komplekse systemer.

Også i år har vi laget en slik modell for PL-sesongen og den gjør det mulig å gi svar på f.eks.:

  • Hva er sannsynligheten for at Liverpool vinner serien?

  • Hva er sannsynligheten for at Liverpool ender topp 4?

  • Hva er sannsynligheten for at Liverpool ender foran Manchester United?

Og sannsynlighetene endres selvsagt for hver runde, ja for hver eneste kamp som blir spilt.

Etter tre serierunder forteller simulasjonsmodellen at sannsynligheten er 33,6% for en plassering topp 4. Dette er faktisk marginalt opp i forhold til sannsynligheten før sesongstart.

Selvsagt vil sannsynligheten avhenge også av hvilke resultater våre konkurrenter oppnår. Følgelig har sannsynligheten for å ende foran Manchester United falt noe. Dette skyldes naturligvis at Manchester United har fullt hus så langt – riktignok mot svært overkommelig motstand.

Det er også mulig å benytte modellen til å beregne et «skjema» for løpende poengfangst som vil føre oss topp 4. Om vi f.eks. antar at 72 poeng er det antall poeng vi trenger (noe som i alle fall har vært tilstrekkelig i 7 av de siste 10 sesongene), er det mulig å beregne hvor mange poeng vi trenger i hver enkelt av de gjenstående kampene for å nå dette antallet ved sesongslutt.

I et slikt perspektiv har sesongstarten vært OK – vi ligger 0,6 poeng bak skjema. Hjemmeseier mot Leicester vil være tilstrekkelig til å innhente det tapte og vel så det!

Mer tall og statistikk finnes på www.fotballungdom.no