Den svake sentrallinja i Liverpool

Meninger om LFC? Send oss et leserbrev

Alle medlemmer kan sende oss Leserbrev. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Det nærmer seg jul og sesongen 16/17 begynner virkelig å ta form. 40 poeng på de 16 første kampene er mer enn hva man kunne forvente fra et lag som endte på en 8. Plass med 60 poeng året før. Det store spørsmålet man kan stille, er om troppen er bred nok til prestere frem til Mai 2017.

Karius, Matip, Klavan, Mane, Grujic og Wijnaldum ble alle en del av spillertroppen til Liverpool før årets sesong. Flere viktige hull i troppen ble tettet, men var det de viktigste posisjonene som ble forsterket?

Karius ble hentet inn for å bli klubbens nye førstekeeper. Prestasjonene til nå har vært veldig varierende, men han skal få litt tid før det begynner å lukte krise i klubben. Mignolet er ikke noe for fremtiden, men han kan komme inn og gjøre en grei jobb enn så lenge. Selvfølgelig hadde det ikke gjort noe om man klarte å hente for eksempel Oblak fra Atletico, men det skjer nok ikke av flere grunner.

Matip og Klavan ble hentet inn for å tette igjen et veldig ustabilt forsvar gjennom de siste årene. Førstnevnte kan vise seg å være årets kupp og Klavan er en grei reserve. Dermed har klubben 3(4) midtstoppere som kan spille i Matip, Lovren, Klavan og Lucas om man teller med han som stopper. Unge Joe Gomes er også i klubben, men mener at det er litt tidlig å telle han som en fast spiller i PL.

Statistikken til Liverpool med Matip på banen er enorm. Ikke bare er statistikken bra, men Lovren ser plutselig ut som en spiller som hører til i Premier League. Problemet er de gangene Matip ikke spiller, da ser det plutselig ut som om Lovren fra 14/15 sesongen er tilbake. Håpløse feil og elendig samarbeid har ført til flere baklengs og poeng mistet. Her er en svakhet i troppen ettersom man er alt for avhengig av at Matip kan spille. Selv skulle jeg ønske at man kjøpte en ny makker til Matip som hadde danket ut Lovren, men som kunne fungert godt også når Matip er ute eller trenger hvile.

En venstrebeint stopper ville vært å foretrekke. Dessverre ser det ut til at Sakho har spilt sin siste kamp for klubben og da ville det vært bra både for konkurransen innad i troppen og for nivået uten Matip at en solid stopper ble hentet inn. Selv skulle jeg likt at man igjen så mot Saints og Van Djik.

Sentralt på midtbanen er det mange spillere å plukke av, men det er fortsatt her troppen har sin største svakhet. I det som kan minne om en 4-1-4-1/4-3-3 formasjon har kaptein Henderson hatt rollen som anker/dyp midtbanespiller. Henderson med sine tre lunger skulle passe perfekt inn i Klopp sin spillestil, men han er ingen defensiv midtbanespiller. Kamp etter kamp mister Liverpool midtbanespillere som kommer på løp fra dypet og mye av grunnen til dette er Henderson.

Hver gang jeg nevner dette til andre supportere får jeg en haug med stats om antall pasninger, distansen han løper og andre tall som er imponerende. Problemet er at han ikke gjør jobben bakover, noe som er viktigere enn hvor mange pasninger du slår på tvers når man har 5 andre spillere som produserer såpass bra som de gjør i Liverpool.

Gjennom store deler av høsten har jeg lagt merke til Hendersons evne til å ikke plukke opp sin mann på løp, men heller falle ned i forsvarsleddet og ikke gjøre noe som helst nytte ut av seg. Statistikk viser at Liverpool slipper til mesteparten av avslutningene og målene som kommer imot sentralt i banen:

Dette syns jeg viser at Liverpool ikke har en spiller som er god nok til å plukke opp motstandernes løp og at det dermed blir ubalanse i defensivt. Emre Can har tidligere spilt i denne posisjonen, men hans bidrag offensivt i år har vist at han vel så godt kan spille i en av de to fremste posisjonene på midtbanen.

Lengst frem på banen har Liverpool levert fantastisk fotball denne sesongen. Mane viser seg å være et ekstremt godt kjøp samtidig som våres to brasser viser at de er helt i toppen av PL. Liverpool har vært linket til Pulisic fra Dortmund jevnlig siden sommeren. At klubben kunne trenge en offensiv spiller til kunne man diskutere tidligere da det var vanskelig å si hvem som ble benket, men en skade på Coutinho samtidig som Sturridge fortsetter med sin ulykke gjør at man ikke har noen spillere å sette inn fra benken. Man vil også miste Mane til Afrikamesterskapet i rundt en måned på nyåret, og da begynner det virkelig å bli få strenger å spille på offensivt også.

Så kjære FSG, Klopp og alle andre som styrer klubben. Dersom dette skal kunne bli det kjente ”neste” året så vil det være nødvendig med forsterkninger i Januar. Ettersom klubben har en habil back i Milner så mener jeg at det er en midtstopper og en defensiv midtbanespiller som virkelig må hentes inn. En ving vil nok bli vurdert i januar også, noe som kan være viktig for at klubben skal henge med i toppen og klare å komme topp 4. La julenissen ha full slede til Merseyside denne julen.