Tilbake på sporet med 7 poeng i mars

Mars ble en god måned hvor vi innkasserte fire poeng mot to topplag og i tillegg klarte å bryte trenden ved å slå et «bunnlag».

På grunn av den forestående landskamppausen er det mulig å gjøre opp mars-status allerede nå.

Figurene nedenfor viser at resultatene i mars utlignet omtrent halvparten av det som gikk tapt i januar og februar.

Ved halvspilt serie var sannsynligheten for en plassering blant topp 4 på hele 85%. Ved utgangen av februar var den falt til 26%. Nå er vi oppe igjen på 58%. Dette er omtrent samme prosentverdi som sannsynligheten for å havne foran Manchester United. De to kurvene har fulgt hverandre svært tett gjennom hele sesongen og illustrerer at nøkkelen til å nå hovedmålsettingen om en «topp 4»-plassering nettopp er å holde Manchester United bak seg.

Mange hengekamper og gjenstående kamper mellom topplagene gjør at simulasjonsmodellen virkelig kommer til sin rett. 10.000 simuleringer gir følgende sannsynlig tabellplassering ved sesongslutt:

Ved slutten av desember var andreplass den mest sannsynlige tabellplasseringen (32%). To måneder senere var det størst sannsynlighet for en sjetteplass (28%). Nå er det altså fjerdeplass som er mest sannsynlig (29%).

I øyeblikket ligger Liverpool 0,7 poeng bak skjemaet til 75 poeng.

De seks topplagenes interne oppgjør har fått mye oppmerksomhet, spesielt av oss som følger Liverpool. Nå er det likevel slik at de fleste poengene vinnes mot de øvrige lagene og her er det et interessant poeng:

De andre topplagene henter svært jevnt med poeng i disse kampene. I de fleste månedene over 2 poeng i snitt og i noen måneder (spesielt februar) opp i 2,8 poeng pr. kamp. Om denne stabiliteten fortsetter, kan det godt være at man trenger 80 poeng for å få en plassering topp 4.

Det vil i så fall være første gang dette skjer så lenge Premiere League har eksistert.

Oppdatering etter hver runde finnes på www.fotballungdom.no