FORSTERKNING PÅ MIDTBANEN:  Bloggeren mener Klopp først og fremst bør få inn et bedre midtbaneanker.

Et kvalitetsanker etterlyses

Etter min mening er det først og fremst mangel på et klart anker med defensive fibrer som skaper defensive problemer for Liverpool.

Meninger om LFC? Bli en blogger du også!

Alle medlemmer kan blogge på liverpool.no. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Det er bemerkelsesverdig hvordan en samlet presse, og de øvrige talsmenn i den forbindelse, prøver å forklare alle Liverpool sine forsvarsproblemer til å handle om kvaliteten og problemer knyttet til Liverpools forsvarsrekke.

Jeg vil umiddelbart presisere at jeg på ingen måte er en av de som har fredet Jürgen Klopp for all form for kritikk. Tvert i mot, fra å være en av de som var stor tilhenger av Klopp og hans ansettelse i Liverpool, er jeg blitt litt mindre entusiastisk.

Taktiske vurderinger

Dette handler dog ikke om at Klopp har skuffet meg på områder som lagledelse, motivasjon eller tiltrekningskraft. Det handler om Klopp sine manglende taktiske vurderinger.

Jeg er heller ikke den som har preferanser om å frede Dejan Lovren og hans utallige personlige feil, eller jo-jo prestasjoner til Alberto Moreno.

Samtidig er jeg en av de som liker å analysere ting mer i dybden, ta et steg tilbake og se ting fra et annet perspektiv. Det er dette som ligger som bakgrunn for dette innlegget: Et forsøk på en rasjonell forklaring på Liverpool sine defensive problemer. Jeg må dog innrømme at en slik tilnærming på ingen måte er lett, da jeg som Liverpool supporter er meget emosjonelt knyttet til klubben.

Jeg er enig med Klopp i en ting: Liverpool sine defensive problemer kan ikke forklares ved kun å se på spillere som spiller helt bakerst på banen. Samtidig er det her min enighet med Klopp stopper.

Forsvarsevne i midtbaneleddet

Der Klopp mener at vi kan løse alle defensive problemer ved å forsvare oss bedre i ledd lenger opp på banen, er jeg av den oppfatningen at vi verken har spillere eller struktur som kan iverksette det Klopp ønsker av sitt lag.

Etter min mening er det først og fremst mangel på et klart anker med defensive fibrer som skaper defensive problemer for Liverpool.

Slik sett mener jeg at Liverpool burde ha kjøpt et anker med kvaliteter i verdensklasse, i stedet for en stopper i verdensklasse. Dette begrunnes med å studere gjentakelsesmønster av mål som scores mot Liverpool. Ser vi bort i fra målene på defensive dødballer, som etter min mening kan løses med overgang til ren mannsmarkering og ansettelse av en «coach» som kun skal holde på med dette området (Carragher er fortsatt ledig på markedet), er de fleste målene forklarlig ved å innrømme at vi er et lag i ubalanse som mangler forsvarsevne i midtbaneleddet.

Våre defensive problemer oppstår gjerne når vi er i angrep og ved kjappe overganger fra motstander. Klopp-fotball innebærer at mange spillere er i angrepsposisjon, høyt tempo og intens gjenvinning høyt oppe på banen. Dette fungerer helt fint så lenge vi er presise i vårt pasningsspill og aggressive i gjenvinningsfasen.  

Når vi derimot ikke lykkes med pasninger, eller når intensiteten faller, da får vi problemer. Liverpool har ikke defensiv struktur til å takle slike feil. Når overgangen er i gang, har vi som regel allerede sendt alle tre angripere, hele midtbanen og begge sidebacker opp på banen.

Da har man igjen kun to stoppere som skal forsvare en eventuell kontring. Som regel dras våre stoppere ut uten sikring, og det er ingen som kan dekke hull i midten.

Henderson passer ikke i rollen

Dette var synlig mot Sevilla, i særlig grad andre målet, og til en viss grad nylig mot Burnley. Ved det siste tilfellet var det en lang ball fra mostander, mot en uorganisert Liverpool, som hadde dradd begge våre stoppere ut av posisjon, og i samme retning, uten at noen hadde plukket løpene fra midten.

Alle tre mål kunne vært hindret med en mer disiplinert anker med defensive kvaliteter.

Jeg etterlyser en omstrukturering av formasjon til en mer definert anker-rolle àla Makelele. Denne spilleren bør ikke ha noen andre oppgaver bortsett fra å beskytte forsvarsfirer og spille enkle passinger til mer offensive krefter. Disiplin, posisjonering, fysisk tilstedeværelse og arbeidsevne er de vesentlige kvalitetene denne spilleren bør besitte. Liverpool har nok angrepskrutt i de tre angripere, to indreløpere og offensive sidebacker. Man trenger ikke blotte seg fullstendig som vi gjør i dag der også alle tre midtbanespillere har til oppgave å bidra offensivt.

I den forbindelse er det verd å presisere at Jordan Henderson verken bekler denne rollen eller har kvaliteter til å utføre en slik rolle. Emre Can har bedre fysikk enn Henderson, men er ikke disiplinert nok til å holde posisjonen gjennom 90 minutter. Det er ikke tilfeldig at Mourinho brukte betydelige summer på Nemanja Matic, og det ikke tilfeldig at Antonio Conte måtte ha Tiemoue Bakayoko.  Ei heller ikke er det tilfeldig at Barcelona har Sergio Basquets.

Alle topplag i dagens fotball, der oppgaver til sidebacker er å fokusere mer på å bidra offensivt enn defensivt, må ha en slik spiller på laget for å kunne lykkes.

Derfor er det legitimt å stille spørsmål om våre forsvarsspillere virkelig er så dårlig som mange skal ha det til, eller om de rett og slett er mer utsatt enn andre forsvarsspillere i mangel på ordentlig beskyttelse fra midtbanen. Kanskje svaret ligger i begge variabler.

Del

Blogg

29.10.2017 15:27

Fortsatt sykemeldt

Vi blør ikke fra åpne sår lengre. Men vi er sykemeldt en stund til, men forhåpentligvis er vi på bedringens vei.

29.10.2017 09:54

Defensiv trygghet ga selvtillit

«Jeg vil tørre å påstå at dette er det mest solide vi har fremstått så langt i 2017/2018-sesongen.»

28.10.2017 10:31

Tid for å takle motgang

«Jeg frykter at eierne har like liten tålmodighet som en gjennomsnittlig rød medgangssupporter.»

Siste Til vår nyhetsoversikt
23.01.2018 kl 12:31

Inter har kommet med Sturridge-bud

Serie A-klubben ønsker spilleren på lån, og er villig til å betale en betydelig sum for det, ifølge BBC.

+
23.01.2018 kl 11:02

9. plass på «rikinglisten»

Åtte klubber hadde mer i inntekter enn Liverpool i 2016-17.

+
23.01.2018 kl 09:36

«Jurgen Klopps lag fikk akkurat det de fortjente»

Dette handlet ikke om uflaks eller marginer imot, skriver avisene.

+
23.01.2018 kl 07:54

– Setter du en Formel 1-bil i Londons rushtrafikk vil den ikke gå fort

Carlos Carvalhal forklarte seieren over Liverpool på en litt annerledes måte.

+