Ingen er som Bobby

Den viktigste jobben til Jürgen Klopp fremover er ikke å erstatte Philippe Coutinho, men å beholde Roberto Firmino.

Meninger om LFC? Send oss et leserbrev

Alle medlemmer kan sende oss Leserbrev. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Vår lille brasilianske magiker er et avsluttet kapittel, men i alt oppstyret med FC Barcelona har en annen brasiliansk magiker forbigått litt i stillhet hos mange, enn så lenge – og det skal vi virkelig være glad for.

Helt siden Firminos ankomst har jeg trykket spillertypen hardt inntil brystet. En hardtarbeidende spiller som har en ekstraordinær fotballintelligens og en evne ikke alle andre har: å spille andre gode og som sjeldent viser sin misnøye for annet enn sine egne prestasjoner.

En spiller utenom det vanlige

Da Jürgen Klopp overtok Liverpool var det mange som mente Firmino ville passe godt inn i systemet, men da først som en offensiv midtbane. Klopp har tydeligvis hatt en plan med Firmino da han flyttet ham opp som en falsk nier, og planen har vært genial.

Klopp har som regel gode langsiktige planer, og Robert Lewandowski var en av de som har avslørt noen av metodene til Klopp, der han blant annet flyttet han ned på offensiv midtbane en periode i starten av sin karriere i Borussia Dortmund. Mye takket være dette, og andre aspekter med Klopp sitt system er Lewandowski nå sett på som en av verdens beste spisser, men kanskje først og fremst en strålende fotballspiller.

En skal være forsiktig med for store hyllester av spillere, da fallhøyden ofte er enorm. Men når det gjelder Firmino ser jeg en spiller utenom det vanlige og klarer ikke dy meg.

En spiller som nærmest vil være umulig å erstatte slik Klopp har lagt opp systemet sitt, og en spiller jeg er sikker på er den første som blir satt opp i startoppstillingen til en hver viktig kamp.

8 punkter om Firmino

Vår nummer 9 blir av mange (utrolig nok) fremdeles sett på som ikke den type spiss vi trenger. Jeg hører ofte murringer om at vi trenger en mer ’typisk goalgetter’ eller at han bommer på for mange sjanser. La oss se på litt andre aspekter av spillet hans.

  • Han er en strålende førsteforsvarer som forrige sesong hadde mer taklinger enn Gary Cahill og Jan Vertonghen, og har mer vellykkede taklinger enn noen av våre forsvarsspillere i år.
  • Han går på løp som åpner opp motstanderens forsvar og gir fri passasje til sine medspillere i Salah og Mané.
  • Han river og sliter i motstanderens forsvar og gjør dem usikre.
  • Han er sterk og rå i duellene og klarer å holde på ballen i det riktige sekundet og vinner mer dueller enn Cristiano Ronaldo og Robert Lewandowski (ref. fjorårets statistikk)
  • Han har et fantastisk overblikk og en solid pasningsfot som kan spille gjennom de fleste forsvar. I fjor var han blant de spillerne i Europa med mest suksessfulle pasninger.
  • Han har en fotballintelligens som få andre og vet nærmest neste bevegelse til medspiller og motspiller.
  • Han skaper enormt med målsjanser både til seg selv og til medspillere. I fjor skapte han mer sjanser enn giganter som Griezmann og Lewandowski.
  • Det eneste han kan slutte med er å pådra seg for mange gule kort grunnet feiringer, men til og med der topper han statistikker.

«Snill utkjøpsklausul»

Det at han også nærmest er skadefri, kan spille samtlige 90 minutter opptil 3 ganger på ei uke og jobber fremdeles like hardt for laget gjør han uerstattelig.

Når han nå i tillegg har forbedret det området hvor mange mente han hadde sin akilleshæl i avslutninger, står plutselig Firmino som en av de mest komplette nierne i Europa, og kanskje den mest komplette for Klopps Liverpool.

Telegraph kåret sent i fjor topp 20 spillere i Premier League, og Firmino ble rettmessig ansett som den sjette beste spilleren i ligaen.

Den gleden som stråler gjennom Firmino når Alex Oxlade-Chamberlain setter inn 1-0 mot City er fantastisk. Han jubler på vegne av hele klubben og jeg ser en lidenskap der som hos få andre. Når buret er åpent og Salah mottar ballen er det Firmino som dirigerer Salah til å skyte.

Etter kampen går han rundt til sine medspillere og viser en autoritet som en ren lederskikkelse. Dette er egenskaper jeg håper og tror skal dyrkes i aller høyeste grad fremover, og klubben har behov for slike personligheter.

Med allerede 17 mål og 9 assist på 31 kamper så langt denne sesongen er brasilianeren plutselig en av toppspissene i Europa, og det går nok ikke upåaktet hen hos flere toppklubber i Europa.

Nå har Firmino godt over to år igjen av kontrakten sin, men har etter dagens marked en særdeles «snill» utkjøpsklausul. Han er nødt til å bli tilbudt en ny kontrakt som lover han lønn på lik linje med de beste i klubben, en kontrakt uten utkjøpspsklausul og gjerne også et kapteinsverv.

For meg er det mye viktigere å sikre oss Firmino i fremtiden, enn det å finne en direkte erstatter for Coutinho, slik «alle» snakker om. Klopps Liverpool er avhengig av en type som Firmino, Salah og Mané er avhengig av en spisstype som Firmino og klubben er avhengig av en personlighet som Firmino.

Bobby er på kort tid på god vei til å få en moderne legendestatus blant flere Liverpool-fans. La oss nå håpe den kan dyrkes ytterlige i fremtiden og at han får sine velfortjente bannere og sanger på The Kop. Vår #9 – ingen er som deg, Bobby!