Atkinsons håndtering av frisparket på Anfield

Det har vært mange meninger om dommer Atkinsons håndtering av Brightons frispark mot Liverpool som førte til redusering til 1-2.

1. des 2019 kl 20.43 Kristian Randen

Meninger om LFC? Bli en blogger du også!

Alle medlemmer kan blogge på liverpool.no. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Når en dommer først går inn for å administrere et frispark skal det ikke tillates et raskt frispark.

Da skal dommeren ha regien fullt og helt. Muren skal plasseres 9,15m fra ballen, og etter de nye reglene skal angripende lags spillere være minst 1 meter unna muren. Når dommeren har gjort seg ferdig med plassering av mur, og har kontroll på øvrige spillere, skal han/hun innta sin posisjon før klarsignal gis med fløyten.

Denne posisjonen skal gi dommeren best mulig oversikt over både muren og øvrige spillere, for blant annet å avdekke en evt hands i muren når skuddet kommer. I situasjonen i går har ikke Atkinson inntatt en slik posisjon når fløytesignalet gis.

Det ser ut til at Brightons Lewis Dunk spør om han kan ta frisparket mens Adrian står og dirigerer muren, og at Atkinson da blåser raskt i fløyten, før han har inntatt normal posisjon. Dunk bekrefter også dette etter kampen. Det er ikke en formell feil, men det er ikke i tråd med de råd og veiledninger dommerne gis i forhold til administrering av frispark.

Dommere bør alltid ha som mål å ikke komme i unødig negativt fokus, og i dette tilfellet må en kunne si at Atkinson gjør akkurat det. Ingen hadde reagert om Atkinson hadde holdt igjen frisparket til han hadde inntatt normal posisjon, og gjerne sett at keeper var klar, selv om dette er keeperens eget ansvar.

Dårlig dommerhåndverk

Et annet forhold som imidlertid kan sies å være feil i situasjonen er at Brightons spiller nr 33, Dan Burn, står for nær muren til Liverpool når frisparket tas. Han forstyrrer nok ikke Liverpool-spillerne i muren, men står ikke den forskriftsmessige meteren unna.

Alt i alt ingen stor dommertabbe, men jeg vil heller kalle det dårlig dommerhåndverk, og en unødvendig måte å komme i negativt fokus på for dommeren.

Forøvrig skal Atkinson være VAR dommer for Mike Dean i Liverpools neste kamp. La oss håpe dommeren ikke kommer i fokus...

Kristian Randen er Liverpool-supporter, og tidligere fotballdommer. Han bidrar med stoff fra en dommers synspunkt på liverpool.no.

Har du innspill til journalisten?