«Tidenes hardeste tittelrace i Premier League ble plutselig til en parentes»

En norsk manager for Manchester United får ikke Liverpool fansen til å pakke kofferten, for å reise av sted og besøke Ole Gunnar Solskjærs barndomshjem.

Meninger om LFC? Send oss et leserbrev

Alle medlemmer kan sende oss Leserbrev. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Dagbladets sportsjournalist Morten Pedersen, som har skrevet en lang rekke artikler om Ole Gunnar Solskjær, blåser på nytt ut mot skadefryden andre lags supportere har rettet mot nordmøringen, etter 0-3 tapet mot Barcelona.

Og han blåser mest i retning av Liverpool fansen, som han nok en gang fremhever som de verste.

Morten Pedersen er sjokkert over hva godt voksne folk kan få seg til å skrive og bruker ord som hatmail, hån, raseri, jantelov, ondskap, misunnelse, ja, all dritten som spys ut!

Nå vet jeg ikke hva det står i e-postene Pedersen har mottatt, men det er ikke vanskelig å forestille seg at innholdet i mange av de har båret preg av en slags hissig dumhet, og skrevet av folk som burde latt tastaturet ligge, og heller fått seg en god natts søvn.

Svulstig

Når det er sagt, jeg har flere ganger tenkt nøyaktig det samme om Morten Pedersen; han burde latt tastaturet ligge og heller fått seg en god natts søvn, for jeg synes mange av artiklene hans har vært lite gjennomtenkte, svulstige i formen og at de har båret for mye preg av at dette er en mann som har blitt fornærmet, fordi ikke alle har samme følelsesmessige forhold til Solskjær som han selv.

Det er ikke første gang Pedersen skriver om norske supportere og Solskjær.

I en tidligere artikkel, som også omhandler sinte e-poster fra andre lags supportere, skrev han blant annet:

«Raseriet og hatet mot en av våre største, beste, vennligste og høfligste fotballhelter, er sjokkerende.»

Som man skjønner av ordvalget er dette en mann som er veldig, veldig glad i Solskjær.

Vår største, beste, vennligste og høfligste. Intet mindre.

Ikke skjønt noe som helst

Morten Pedersen ser ut til å mene at selv Liverpool fans burde ha et mer hjertelig forhold til sin største rival, Manchester United, utelukkende fordi de nå ledes av en nordmann.

Manchester United ledes av en nordmann, og vi skal alle være stolte av det. Vi skal være stolte og vi skal synge i gatene! Noen kan synge høyt, andre kan synge litt lavere, men synge det synes jeg vi skal!

Eller som han selv skriver:

«Men å ikke ha evnen, viljen eller rausheten til å se at det som nå skjer i Manchester United er en historisk begivenhet i norsk fotballsammenheng, en begivenhet de fleste av oss gleder oss over, og som mediene derfor dekker så bredt som vi bare kan, er ikke til å forstå.»

«….utviklet det seg en slags nasjonal glede over det som skjedde på Old Trafford.»

«For veldig mange er det eventyret Ole Gunnar Solskjær nå lever blitt et mareritt. Som om alt det som var så godt plutselig er tatt fra dem. Som om alt det som er så godt ikke eksisterer. Det spiller ingen rolle om laget du holder med er mye bedre enn Manchester United, og at i hvert fall den delen av livet smiler. Når den misforståtte misunnelsen blir et kompleks, spiller det ingen rolle om laget du holder med er langt foran dem på tabellen heller.»

Morten Pedersen har med andre ord ikke skjønt noe som helst av hva slags forhold de to klubbenes supportere har til hverandre. Det er historieløst. Mannen er sportsjournalist og han burde vite bedre.

Rivaliseringen og skittkastingen har pågått lenge før Morten Pedersen ble født. Og rivaliseringen, den sitter i blodet.

Likegyldig hvem som leder Man Utd

Uansett hva han måtte mene om hvor begeistret man bør være for en nordmanns betydning i det store utlandet; en norsk manager for Manchester United får ikke Liverpool fansen til å pakke kofferten, for å reise av sted og besøke Ole Gunnar Solskjærs barndomshjem.

Problemet for 99.9 % av Liverpool fansen har i grunnen aldri vært Solskjær, men klubben han representerer. Og siden det virker som Pedersen har litt tungt for det, så sier jeg det igjen:

Liverpool fans er ikke glade i Manchester United. Vi har i grunnen aldri vært det.

For oss er det knekkende likegyldig om Manchester United ledes av en nordmann, en svenske, en afghaner, eller en italiener som spiser brunost annenhver tirsdag og vet at Oslo er hovedstaden i Norge.

Det spiller ingen verdens rolle.

De er fremdeles Manchester United.

Vi er ikke vennlig innstilt.

Tittelracet en parantes

At det kom til å bli skrevet mye om Solskjær og Manchester United var opplagt, etter vikaransettelsen før jul, og det skulle bare mangle, men at mengden av artikler kom til å bli så stor at det flere dager var vanskelig å si om man leste en avis, eller et eget Manchester United-magasin, det har naturligvis irritert alle som holder med andre lag enn Manchester United.

For i en sesong der Liverpool kan ta sin første Premier League tittel på 29 år, i sylskarp konkurranse med det ene virkelig gode laget fra Manchester, så har Solskjær hysteriet til tider overskygget dette fullstendig.

Tidenes hardeste tittelrace i Premier League ble plutselig til en parentes, og det viktigste var ikke lenger det som ble prestert ute på banen av topplagene, det viktigste var at det stod en nordmann på sidelinja i Manchester.

Selv hjemløse i Manchester ble spurt om Solskjær, og om ikke livet nå føltes litte grann lettere, med en nordmann bak rattet i klubben. Litt smakløst vil vel enkelte si.

Og verst av alle?

Utvilsomt Dagbladet, ledet an av Morten Pedersens nesegruse beundring for Solskjær.

Bare så det er sagt, jeg har ingen verdens ting mot Solskjær som person, og hører ikke til de som har snakket han ned, eller sagt at den lange seiersrekken var flaks.

Jeg var derimot meget imponert. En lang stund. Helt til hjulene falt av bussen.

Men jeg sliter som sagt med arbeidsgiveren hans.

Så enkelt er det i grunnen.

Hører hjemme øverst på siden

Og jeg klarer ellers knapt å forestille meg at det finnes en eneste Liverpool fan som virkelig hater Solskjær. For hva man ellers måtte mene om Solskjær; en spesielt sur, frekk, sær og ondskapsfull fyr er han nok ikke.

Men han er manager for Manchester United, og hadde han ringt på døra og spurt om han kunne komme inn på en kopp kaffe, så hadde jeg servert den kald ute på trappa.

Og lukket døra.

Og nå gråter altså Morten Pedersen, og er sjokkert, fordi godt voksne mennesker sender han tåpelige e-poster…

Men trodde han ikke at det ville komme pepper i retur, etter at han opphøyet Solskjær til noe i nærheten av en nasjonal gudeskikkelse, og blåste ut mot andre lags supportere som ikke elsket Solskjær like høyt som han selv?

Det er vel knapt noen nyhet at enkelte fotball-fans ikke klarer å holde styr på fornuft og følelser. Eller ord. Det finnes fotball fans som er idioter.

Det er mulig Pedersen ikke har fått det med seg, men Liverpool fans har i grunnen hatt større ting å tenke på enn Ole Gunnar Solskjær denne sesongen.

Og siden de er større, så hører de hjemme øverst på siden.