Dommer- og VAR-situasjoner den siste tidenTo matchavgjørende situasjoner gikk imot Liverpool på New Meadow

Vi tar et lite tilbakeblikk på dømmingen med og uten VAR den siste tiden som har gått.

28. jan 2020 kl 08.53Kristian Randen

Meninger om LFC? Bli en blogger du også!

Alle medlemmer kan blogge på liverpool.no. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Liverpool - Manchester United

Situasjonen mange snakket om etter kampen var den annullerte scoringen til Firmino. Jeg satt selv på Anfield og opplevde gleden av å gå opp til 2-0 over erkerivalen. Men VAR ville det annerledes. Glede ble snudd til frustrasjon, selv om vi allerede ledet kampen. 

Mange klaget over at VAR ødelegger spontaniteten med spillet. Andre mente forseelsen ikke var klar nok til at VAR burde gripe inn. Jeg mener det er en forseelse som dommeren burde blåst på i utgangspunktet. De Gea går opp med begge armene over hodet og får hendene på ballen. Van Dijk kommer inn i kroppen på De Gea så han kommer ut av balanse og mister ballen. 

Dommeren skaper trøbbel for seg selv ved ikke å blåse på dette, og får naturlig nok store protester fra bortelaget. Så store at han må dele ut et korrekt gult kort til De Gea. Det paradoksale blir da gult kort til De Gea for protester mot en dommeravgjørelse som VAR griper inn på og omgjør. Spørsmålet blir selvsagt om dommeravgjørelsen var så «clear and obvious wrong» at VAR skal gripe inn, men i henhold til regelfortolkningene ble målet korrekt annullert.

Wolves - Liverpool

Ingen spesielle situasjoner. Meget god dømming og meget sterk borteseier. 

Shrewsbury - Liverpool

Kampen uten VAR som Liverpool ikke vant. Før kampen tenkte jeg at det skulle bli litt godt med en kamp uten fokus på VAR og dommeravgjørelser. Nå ble det likevel noe fokus på dommeravgjørelser, selv om Klopp helt riktig kun fokuserer på eget lag. Det er to matchavgjørende situasjoner i denne kampen, og begge går feilaktig imot Liverpool. 

Etter 28 min blir Liverpool snytt for et klart straffespark etter hands. Dette var faktisk en såkalt «viljehands». En bevisst handling der hånd søker ball. Spilleren har ikke armen langt ute fra kroppen, men han bøyer seg til siden mot ballen med den hensikt å stoppe den, og dette er straffbar hands.

Etter 65 min feller Larouci (med s-lyd, ikke sj-lyd) motspiller såvidt utenfor 16,5 m, men dommer dømmer straffe og gult kort. Larouci forsøker å spille ballen, og skal således ikke vises ut når det blir dømt straffespark. Hvis dommerteamet hadde kommet til at forseelsen skjedde utenfor skulle det vært frispark og rødt kort.

På tampen av kampen var vi muligens litt heldige som ikke fikk straffe i mot for hands på Fabinho (86 min). Ser vi på situasjonen i forhold til regelverket er det greit at det ikke dømmes straffe. Ballen spretter opp i armen til Fabinho etter å ha skiftet retning fra motspiller på kort avstand. Det er ikke slik at Fabinho på noen måte søker ballen med hånda/armen. Men det er i grenseland til at han har armen over skulderhøyde, og da er det etter de nye reglene straffbar hands, uavhengig av om ballen kommer fra kort avstand, om arm søker ball eller ball søker arm. 

Nå ble det ikke dømt straffe, og det endte med uavgjort og omkamp som har gjort at Liverpool og Klopp på ny har kommet i litt negativt søkelys i forhold til at man ønsker å stille med rent U-23 lag. Samtidig er det også mange som støtter han, inkl undertegnede. 

Andre situasjoner

Utenom Liverpool sine kamper har vi sett et par situasjoner der spillere har fått gult og rødt kort i forbindelse med «sistemann» fellinger. I kampen mellom Man City og Fulham får Tim Ream et korrekt rødt kort for å hindre en åpenbar målsjanse. Han drar motspiller i bakken når han er alene med keeper. Regelen tilsier at dersom du fratar en motspiller en klar målsjanse, uten å forsøke å spille ballen, skal dette straffes med rødt kort og straffe. I denne situasjonen forsøker ikke Ream å spille ballen, og det dømmes dermed korrekt straffespark og rødt kort. 

I kampen mellom Chelsea og Arsenal får David Luiz straffe imot og rødt kort for å hindre en åpenbar målsjanse. Her kan det i større grad diskuteres om dommer heller burde gitt gult kort ettersom Luiz tilsynelatende forsøker å spille ball, selv om han også bruker armene noe aktivt. Imidlertid er ikke dette en åpenbar feil av dommeren som VAR skal gripe inn på. 

VAR eller ikke. Liverpool cruiser videre mot det som kan bli et svært etterlengtet ligagull.

Kristian Randen er Liverpool-supporter, og tidligere fotballdommer. Han bidrar med stoff fra en dommers synspunkt på liverpool.no.