Blogg om situasjonen:Sesongen som aldri ble ferdig

Meninger om LFC? Send oss et leserbrev

Alle medlemmer kan sende oss Leserbrev. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Jeg skal ikke påberope meg inngående kjennskap til mekanismer innen toppfotballen når det kommer til spiller-kontrakter, transfer-vinduer med mer. 

Jeg skal heller ikke påberope meg objektivitet. Jeg er Liverpool-supporter og har vært det siden midten av 80-tallet (jada, medgangssupporter).

Men, jeg har mine tanker om sesongen 2019/20 i lys av den pågående corona-pandemien.

La meg først få fastslå at jeg er 100% enig i at fotballen nå har blitt avsluttet. Fotball er ikke viktig i denne sammenhengen. Liv og helse bør alltid gå foran. Men, vi kommer til å komme tilbake til den normale hverdagen igjen.

Det er mange overskrifter i nettaviser, uttalelser fra mer eller mindre kjente personligheter, lederspalter med sine meninger osv., og det virker som det alltid er synsunktet: «sesongen må kanselleres og startes på nytt», er det som mange faller ned på.

Spørsmålet mitt er hvorfor? Det er liten tvil om at den krise-situasjonen som verden nå er inne i, ikke vil være over i april. Mest sannsynlig vil kanskje ikke situasjonen være tilbake til normalen før september/oktober. 

La oss for tankeeksperimentets skyld tenke oss at 1. oktober blir fastsatt som datoen da normal aktivitet kan begynne igjen. Da har vi spillere i mange klubber som har drevet med egentrening siden mars. Lagene vil trenge å begynne å trene, en pre-season, før man er klar til kamp.

I dette scenariet så vil sesongen 2020/21 allerede være kraftig påvirket. Kanskje første offisielle fotballkamp kan være rundt 1. november.

Hvorfor skal vi da la to sesonger bli påvirket av denne krisen?

Alle ligaer kan da bruke perioden frem til jul+januar til å fullføre sine sesonger. De rettmessige vinnerne får sine pokaler, de rettmessige lagene får sine CL plasser, de som rettmessig har vunnet lavere divisjoner får sine opprykk, og dessverre, de som ikke har vært gode nok rykker ned.

Ved jul/nyttår/januar kan vi da ha fått spilt ferdig alle nasjonale serier, Champions League, fått avsluttet FA cup og andre nasjonale cup-turneringer. Alt har blitt gjort riktig.

Kanskje februar/mars/april da kan brukes til EM? 

Hvorfor mener jeg da det er så viktig at sesongen 2019/20 blir fullført?

For det første: Supporterene som stort sett betaler fotballgildet, har gjennom sesongen 2019/20 brukt milliarder av kroner på kampbilletter og TV-abbonementer på sesongen. Vi kan da ikke godta at disse pengene er bortkastet?

For det andre: Neste sesong vil bli berørt uansett. Hvorfor ikke heller, som i mitt tankeeksperiment over, avlyse den sesongen? Da får vi plass til avslutte 2019/20, vi får plass til EM, vi får plass til å avgjøre CL 2019/20 osv. Hvorfor skal det på død og liv startes en ny sesong, kanskje i november, når vi allerede har en sesong vi er 75% ferdig med?

For det tredje: Det strider mot alle rettferdighetsprinsipper, at lag som har kjempet for ligagull, opprykk osv, og har spilt 75% av en sesong, bare skal få denne sesongen annullert. Et pennestrøk, og så var spennende juleprogram, debutanter, flotte mål, tvilsomme dommeravgjørelser, oppturer, nedturer, målrekorder, spillere som passerer 100 eller 200 ligakamper – alt skal plutselig bare strykes...fordi vi skal starte en ny sesong i november?

Det finnes mange andre grunner også, og det finnes ihvertfall mange som nå vil skrike om kontrakter på spillere som går ut i juni, transfer-vindu i sommer osv.

Joda, jeg er klar over alt dette. MEN, når verdensøkonmien klarer å gjøre unntak, når nasjoner som f.eks Norge kan legge frem 100 milliarder kroner i krisepakker og tiltak, så tror jeg også fotballen kan klare å lage sine unntak og regelendringer for at dette skal fungere. Og hvis vi fortsatt er i denne tilstanden i juni/juli – hva slags transfer-vindu får vi i det hele tatt?

Det er snakk om rettferdighet – det er snakk om at vi ikke skal kaste bort all den tid og innsats, og ikke minst penger, som lag, fotballspillere og supportere verden over lagt igjen i sesongen 2019/20.

Og det er selvfølgelig også snakk om at Liverpool skal vinne sin første ligatittel på 30 år, ordentlig og redelig.

Jeg er pessimist av natur, og er fullstendig overbevist om at sesongen 2019/20 kommer til å bli kansellert. Liverpool vil ikke få sin tittel denne gangen heller. Jeg husker jeg kommenterte i januar når noen skrek at ligatittelen var vår: «Jeg feirer ingenting før jeg ser at vi løfter pokalen over hodet». 

Det ser dessverre ikke ut til å skje i 2020 heller. Hadde det vært på grunn av corona-pandemien så kunne jeg godtatt det, men jeg frykter at det skjer på grunn av fotball-politikk når pandemien endelig er over.

Kanskje neste år?

YNWA.