Omdiskuterte dommeravgjørelser etter korona-pausen

Etter en "uendelig" lang Koronapause der motstandernes supportere og noen spillere/trenere har håpet på en avlysning var det veldig deilig å komme i gang igjen. Vi Liverpool-supportere har savnet å diskutere VAR og dommeravgjørelser. Noen har til og med valgt å se færøyisk fotball på TV for å få dekket sine behov.

Meninger om LFC? Send oss et leserbrev

Alle medlemmer kan sende oss Leserbrev. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Rustne dommere og VAR

Toppfotballen startet først opp i Tyskland med Haaland sin scoring som den første på den store scene. Deretter forsvant all spenning i toppen av tysk Bundesliga når VAR ikke grep inn mellom Borussia Dortmund og Bayer München. Nevnte Haaland skjøt etter 61 minutter ballen mot mål, og den ble stoppet av hånden til Boateng. Dette var en klar straffbar hands, da Boateng bevisst går inn for å blokkere skudd og stopper ballen med armen unaturlig ute fra kroppen. Handsen var klokkeklar, men VAR grep ikke inn. Normalt ville publikum reagert kraftig, og dommeren hadde da kanskje bedt VAR ta en titt før spillet ble satt i gang. Nå ble det lite reaksjoner fra spillere, og Dortmund tok et raskt hjørnespark. Da er reglene slik at det ble for sent å gripe inn. Det kan diskuteres om det er riktig at man ikke kan gå tilbake selv om spillet nylig er satt i gang igjen, men samtidig må det også gå en grense for hvor langt man kan "spole tilbake" i kampen. Jeg mener uansett at det blir feil at det angripende lag skal straffes for å sette spillet raskt i gang. 

Hawkeye-skandalen

For første gang på flere tusen kamper så sviktet Hawkeye. Og det i første Premier League kamp etter pausen. At teknikken kan svikte er dommerne forberedt på, og sånne ting kan skje. Imidlertid er det ikke til å tro at VAR ikke griper inn. De ser repriser i relativt lang tid og hadde alle muligheter til å omgjøre avgjørelsen om å ikke godkjenne målet. Oliver burde nok også selv valgt å se på skjermen. En rekke spillere reagerte kraftig, og dommerne er jo oppfordret til å bruke skjermen mer. 

Uansett godt å se at fotballen var i gang igjen, og at VAR fortsetter på sitt sedvanlige vis. I kampen Bournemouth - Crystal Palace burde forøvrig VAR grepet inn og gitt Cahill rødt kort for alvorlig brudd på spillereglene. Cahill kom inn med stor fart, knotter først og selv om han er først på ball så fullfører han med stor kraft inn i leggen til King. Utsetter motstander for fare og burde fått rødt kort for alvorlig brudd på spillereglene. En viktig oppgave for dommerne, og dermed også VAR, er å beskytte spillerne, og da bør det gripes inn på slike taklinger som kan være karriereødeleggende. 

Liverpool-Crystal Palace 

I kampen Everton-Liverpool klarte dommeren seg godt. Kanskje litt lite tillegg. Men i vår første hjemmekamp ble det noen situasjoner å diskutere, selv om det gode spillet og de vakre scoringene gjorde at de fleste ikke la så mye vekt på det. Atkinson overser først en klar straffe da Virgil van Dijk blir kraftig holdt nede på en corner etter 29 minutter. Her bør det dømmes straffe og gult kort for usportslig opptreden, holding - manglende respekt for spillet. Atkinson reagerer ikke og ei heller VAR. Denne kunne VAR grepet inn på, eller bedt dommer ta en titt på skjermen. Det viser seg at det er høy terskel for VAR å gripe inn på slike corner-situasjoner. 

Noen minutter senere vipper Firmino ballen opp i hånda på en forsvarer (Cahill). Ja, ballen spilles opp i hånda hans, men Cahill har armen over skulderhøyde, og da sier de nye spillereglene at det er hands uansett årsak. Straffesparket er slik sett klokkeklart og VAR burde grepet inn. Dommersjef Riley ønsker riktig nok en høy list for VAR på hands, men de skal jo uansett følge regelverket fastsatt av IFAB. 

Med andre ord er ingenting forandret og alt som før. Liverpool fortsetter å vinne og dommerne med VAR/Hawkeye i spissen er fortsatt i fokus. 

2 poeng i igjen nå, og det klarer vi både med og uten dommernes innsats...