For et lag!

Liverpools fremtid ser lys ut med Klopps mesterlag.

Meninger om LFC? Send oss et leserbrev

Alle medlemmer kan sende oss Leserbrev. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

For en sesong, for en manager og for et lag! Liverpool Football club er Englands, Europas og verdens beste klubblag. Smak på den! For noen ganske få år siden var disse setningene utopi og uttrykk for overromantisert og betingelsesløs kjærlighet uten rot i noen som helst virkelighet. Det har vært mang en lovende soloppgang i løpet av disse 30 årene og Liverpool har vunnet en god slump med trofeer på veien, men ikke det viktigste - før nå. Hver gang det har begynt å se bra ut har man hatt en egen evne til å skyte seg selv i foten, eller det har vært andre omstendigheter som har gjort at mørke skyer brått og brutalt har skygget for solen.

Spørsmålet er hvordan Klopp og co skal toppe dette. En nærmest umulig oppgave,selvsagt, men når man først har klart å komme seg tilbake og opp på tronen igjen - beklager Sir Alex - har man gode forutsetninger for å bli der en stund, hvis ikke selvtilfredsheten sniker seg inn i korridorene på Anfield. Det er det alltid en viss fare for etter et par sesonger hvor man i realiteten har feid over alt og alle på sin ferd mot sølvtøy både nasjonalt og internasjonalt. 
Vinnere: Klopps mannskap vant tittelen.

Vinnere: Klopps mannskap vant tittelen.

Liverpool har pådratt seg noen små skrubbsår mot City og Arsenal etter restarten og poengrekord ble det ikke. Jeg syns ikke noen skal furte litt engang over dette. Hvem hadde greid å holde trykket oppe etter to formidable sesonger med en poengfangst som savner sidestykke, når ligamesterskapet endelig var på plass der hvor det hører hjemme. Med unntak av de overbevisende forestillingene mot Crystal Palace og Chelsea, har Liverpool opplevd en formsvikt på begge sider av korona, men det skulle nesten bare mangle.

Skal man bekymre seg over at mesterne ikke har fått det til å stemme på bortebane over en lengre periode, står med 6 tap på de siste 15 kamper i alle turneringer, og at vi har en midtspiss som nesten ikke har scoret hjemme på Anfield i en gullsesong? Jeg mener nei. Med noen finjusteringer tror jeg dagens tropp med enkelte bidrag fra flere lovende framtidsprospekter i egne rekker, kan holde seg på toppen noen sesonger til, uten nevneverdige forsterkninger utenfra.

I midtforsvaret har man de siste sesongene dratt veksler på Dejan Lovren, Joel Matip, Joe Gomez og ikke minst kong Virgil Van Dijk. Lovren tror jeg spiller sin siste sesong i helrødt, mens man kan stille noen spørsmålstegn ved Matip og Gomez. Den eminente Matip er skadeutsatt, og det samme kan sies om fortsatt unge Gomez. Disse to svinger også endel i prestasjonene, selv om statistikken til sistnevnte i tospann med Van Dijk er formidabel. Hvis verdens beste midtstopper skulle bli satt ut av spill en periode er vi per dags dato tynt besatt, selv om jeg er klar over at der finnes stoppertalenter på akadamiet og man kan til nød trekke ned Fabinho, men dette er neppe bærekraftige løsninger allerede neste sesong. I de bakre rekker kan det derfor melde seg behov for en signering av en etablert midtstopper eller ettalent som for eksempel Ben White. Det samme på backplassene hvor dekningen bak Trent og Robertson er noe begrenset.

MULIG FORSTERKNING? Ben White linkes jevnlig til Liverpool.

MULIG FORSTERKNING? Ben White linkes jevnlig til Liverpool.

På midten har man solid dekning med Gini, Hendo og Fabinho i spissen. Det finnes også endel krydder i Keita som ser ut til å være på gang igjen, Ox, Jones og Minamino. I bakhånd har man pålitelige James Milner. I sum er dette bra og jeg tror det holder en sesong eller to til, men det er en lagdel som kanskje mangler x-faktor og noen flere scoringer. Thiago ønsker seg bort fra Bayern og ryktene linker den spanske stjernen til Liverpool, men det er vel heller tvilsomt at kommer til å skje.

I angrep har supertrioen Salah, Mane og Firmino fortsatt sitt produktive samarbeid, men det har tidvis lugget litt. Salah og Mane ender nok en gang på rundt 40 scoringer noenlunde jevnt fordelt mellom seg, mens det har vært til dels scoringstørke og vegring - i alle fall hjemme på Anfield for Roberto Firmino. Trioen er i sin beste fotballalder, og holder de seg skadefrie tror jeg de fortsatt garanterer for plenty med scoringer. Jeg er av den oppfatning at vi har ok dekning for våre tre målgarantister. Både Shakiri og Origi har bevist dette gjentatte ganger. Man må huske på at for eksempel Divock Origi ikke får mange sjansene fra start, og jeg mener det er forunderlig hvor raske man er til å kritisere hvis han gjør en anonym eller mindre bra prestasjon, når han blir byttet inn eller får en sjelden sjanse fra start. Jeg vil minne om Barcelona på Anfield ifjor, Everton ved flere anledninger, CL finalen i Madrid og Origis glitrende kamp mot Norwich som kickstartet årets sesong. Skakiri spilte også fra start i tidenes kamp mot Messi og co på Anfield og han senket på egenhånd Manchester United med to scoringer i kampen som sendte Mourinho ut bakdøra på Old Trafford. Mer enn godt nok i min bok, og man kan heller ikke forvente at atskillig bedre spillere enn disse vil finne seg i en tilværelse som backup for vår supertrio. Firmino har ikke helt levert som forventet med tanke på scoringer og assists, men gjør åpenbart mye bra og får skryt fra de fleste hold. Roberto er også en av Klopps mest betrodde og blir forært en nærmest ubegrenset tillit, fortjent nok vil sikkert de fleste si. I siste halvdel av sesongen har Firmino sprudlet mindre og som nevnt bidratt under forventning i målprotokollen, men jeg tror dette er en forbigående tørkeperiode for brassen. 

LITE MÅL: Firmino har ikke funnet scoringsformen.

LITE MÅL: Firmino har ikke funnet scoringsformen.

Timo Werner var ønsket av Klopp og så godt som klar før korona, men man lot ham altså "glippe" til Chelsea, angivelig fordi man mente det var umusikalsk å bruke 60M på én spiller i disse usikre økonomiske tider. Jeg kjøper absolutt den forklaringen. Samtidig har Liverpool siden Klopps ankomst i 2015 knapt hatt netto utlegg på nye spillere. Sportslig stor suksess, tv-inntekter, lukrative sponsoravtaler og i det hele tatt god kommersiell utvikling, har gjort at det må stå ganske bra til tross tilbakeslagene som blant annet tomme tribuner under project restart har medført. Nå er det selvsagt mye usikkerhet i hele fotballverdenen og det vil nok gjøre at vi får et annerledes og roligere sommervindu, selv om FFP fikk seg et solid skudd for baugen nylig. Dét kan borge for nye utskeielser signert våre lyseblå rivalers styrtrike oljesjeiker, som denne sesongen ble forsmådd og totalt akterutseilt av Jurgen Klopp og Liverpool FC. Nå har vår eminente manager gitt uttrykk for lite transferaktivitet, men det må være lov å fantasere ihvertall om at man lot Werner gå til en konkurrent fordi de har noe annet i sikte. Det er ihvertfall ingen tvil om at den åpenbare flørten med den tyske goalgetteren var et hint om at Klopp etterhvert ønsker forsterkninger i denne lagdelen.

Kylian Mbappé er blitt nevnt, men det er nok utopi. Når det er sagt, har vi en manager som er større stjerne enn de fleste, og nærmest alene kan lokke noen av verdens beste spillere til Anfield. Historier om at Klopp har vært i kontakt med Mbappés far og at Liverpools sponsorovergang til Nike er et ledd i å lokke kanskje verdens mest ettertraktede spiller til Liverpool, er fornøyelig lesning, men det blir nok med nettopp det. Jürgen Klopp er dessuten en manager som liker å bygge og utvikle spillere fra lovende prospekter til verdensklasse. Når det er sagt, har han gjennom kjøp av Van Dijk og Alisson vist at han ikke er fremmed for å svi av store summer på det ferdige produkt og den rette spilleren. Dét var imidlertid før korona. Selvsagt hadde det vært gøy med en signering i klassen til de to sistnevnte, men jeg tror ikke det kommer til å skje. Noe sier meg at Klopp vil fortsette å bygge videre på de han allerede har tilgjengelig, og at det er godt nok for den nærmeste framtid. Under rådende omstendigheter er det klokt og ikke minst en luksus som kan vise seg å gi Liverpool en fordel inn mot neste sesong, med kort oppkjøring og kickoff 12.september. Kontinuitet er ofte den beste garantien for videre suksess, og så lenge Jürgen Klopp sitter ved roret, blir jeg ikke urolig selv om det ikke kommer signeringer av betydning før neste sesong.