VAR kaoset fortsetter:«Liverpool snytt for tre viktige poeng i kampen om poengrekord»

VAR skulle grepet inn igjen.

Meninger om LFC? Send oss et leserbrev

Alle medlemmer kan sende oss Leserbrev. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

I de tre siste kampene til Liverpool har dommerne vært gode, men det har heller ikke vært mange vanskelige situasjoner for kamplederne. Det var riktignok noe diskusjon rundt en mindre holding på Salah etter 73 min i kampen Liverpool-Aston Villa, men her har ikke Klopp noen sak. Dette var ikke nok til straffe. I kampen mot Burnley derimot, er Klopps frustrasjon svært forstålelig.

Liverpool-Burnley: Liverpool snytt for straffe og tre poeng

Dommeren hadde noen mindre feil i denne kampen, men klarte seg helt greit fram til 83 minutter. Robertson blir feid ned etter en duell på hjørnet av straffesparkfeltet. Motspiller setter inn en tofots takling og straffesparket (samt gult kort) er etter min mening klokkeklart.

Noen vil hevde at motspiller er først på ballen, samt at VAR kanskje ikke var 100% sikker på at forseelsen skjer innenfor straffesparkfeltet.

Når det gjelder selve taklingen så hjelper det lite at spilleren så vidt sneier ballen først når han i samme øyeblikk meier ned Robertson.

Dersom en forseelse skjer på 16,5 meter streken skal det dømmes straffespark. Denne taklingen skjer innenfor. Når det gjelder selve taklingen så hjelper det lite at spilleren så vidt sneier ballen først når han i samme øyeblikk meier ned Robertson.

Her burde VAR grepet inn eller anbefalt dommer å se på monitoren, noe som skjer for sjeldent i Premier League, men som skjedde i kampen Arsenal-Leicester. Her brukte dommeren kun få sekunder på å se at rødt kort var korrekt løsning.

Sheffield United-Tottenham

Kane og Tottenham blir nektet utligning pga hands i forkant av scoringen. I forkant av årets sesong bestemte IFAB at alle scoringer der en angripers hånd er involvert, bevisst eller ikke, skal annulleres dersom handsen skjer i en umiddelbar nærhet til en scoring eller straffe.

Dette vil si at hands som ikke er straffbare skal straffes uansett dersom det ender med scoring. Forstå det den som kan. Urettferdigheten med denne regelen ble veldig synlig i denne kampen da Moura først blir dyttet over ende, før en forsvarer sparken ballen i hånda hans, og Kane deretter scorer. Denne annulleringen vil mange hevde går utover fotballen og regelverkets integritet.

VAR kunne brukt sunn fornuft og gitt fordel og mål i denne situasjonen. Hadde situasjonen skjedd innenfor straffesparkfeltet vil resultatet blitt straffespark. Jeg føler meg trygg på at denne regelen blir endret eller fjernet i framtiden.

Premier League innrømmer feil bruk av VAR

Etter torsdagens kamper gikk Premier League ut og bekreftet at det ble gjort avgjørende feil av VAR i alle tre kamper.

Den mest omtalte situasjonen var der Fernandes oppsøkte motspiller og fikk straffe av dommer Moss. Her valgte VAR å ikke gripe inn.

Liverpool.no hadde forøvrig en interessant artikkel som viste at VAR kun har overprøvd dommer ved fem tilfeller der dommer dømte straffespark.

Motsatt fall har VAR gått inn og dømt straffe hele 19 ganger der dommer ikke har dømt straffe. Dette viser nok dessverre at det sitter langt inne for dommerkollegaer i VARrommet å gå imot en dommeravgjørelse. Det er lettere dersom dommeren ikke har sett situasjonen.

Collina, som er dommeransvarlig i FIFA, har nå gått ut og sagt at det vil bli like kjøreregler for VAR neste sesong.

Dette er veldig positivt, men man er samtidig avhengig av at VAR-dommerne praktiserer reglene på en god måte og treffer på skjønnsavgjørelser. Mer bruk av monitor kan kanskje være en løsning.

Det viktigste er uansett at Liverpool har vunnet gull og lagene nå står æresvakt resten av sesongen. Likevel håper vi at VAR -og dommeravgjørelser ikke blir avgjørende for vårt nye mål om poengrekord.

Kristian Randen er Liverpool-supporter, og tidligere fotballdommer. Han bidrar med stoff fra en dommers synspunkt på Liverpool.no.