Liverpool må legge inn et taktskifte for å komme inn blant topp fire

Sannsynligheten for at Liverpool klarer å kvalifisere seg til Champions League via ligaplasseringen beregnes til 3,2%.

Meninger om LFC? Send oss et leserbrev

Alle medlemmer kan sende oss Leserbrev. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

I vår simulasjonsmodell for Premier League regnes utfallet av de gjenstående kampene 10.000 ganger. I hver av kampene simuleres resultatet ut fra styrkeforholdet mellom lagene. Dette styrkeforholdet er basert på de resultatene som faktisk er oppnådd i løpet av de siste ti serierundene.

I et slikt perspektiv er det altså ikke så rart at modellens spådom blir ganske begredelig lesning for oss: Liverpool har ett av de dårligste styrketallene i ligaen og styrer mot 59,1 poeng (xPoeng) som vil holde til plass 8,1 (xPlass) ved sesongslutt.

I diagrammet nedenfor er grønnfargen for lengst borte og blåfargen som markerer de resterende tre CL-plassene er også knapt sporbar.

Sannsynligheten for at Liverpool klarer en CL-plass beregnes ut fra disse forutsetningene til 3,2%.

Nå er det åtte klubber som kjemper om de tre siste CL-plassene. Grafene nedenfor viser hvordan deres xPoeng har utviklet seg siden jul og fallet har vært brutalt for vår del: 

Håpet er at Liverpool opplever et taktskifte og plutselig begynner å levere prestasjoner og resultater på det nivået som de siste sesongene har vist at laget har inne.

Diogo Jota ble sitert på at han tror Liverpool vil komme inn blant de fire øverste dersom laget vinner alle de resterende kampene. Simulasjonsmodellen deler denne oppfatningen: Ikke bare er sannsynligheten 98% for at dette vil holde, men sannsynligheten er sågar 30% for at dette holder til en andreplass!

Denne vurderingen støttes av en egen oversikt som viser hvor mange poeng som skal til for å ta fjerdeplassen:

Selv om vi skulle avgi noen få poeng og komme inn rundt 70 poeng er det altså gode muligheter.

Og selv om vi ikke skulle lykkes med å bli blant de øverste fire på tabellen, så finnes det alltid en annen vei inn i neste års Champions League!