Leserbrev:Tilbake til start

Stjernespillerene er ute av form, skadesituasjonen er dyster og ingen klarer helt å sette fingeren på hva som er feil med laget.

Meninger om LFC? Send oss et leserbrev

Alle medlemmer kan sende oss Leserbrev. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Realitet

Vi nærmer oss slutten på høsten 2022. Liverpool har akkurat gått på en ny smell hjemme mot Leeds. Stjernespillerene er ute av form, skadesituasjonen er dyster og ingen klarer helt å sette fingeren på hva som er feil med laget som for ikke lenge siden holdt på å gå inn i historiebøkene som et av tidenes beste. Nå ligger vi akkurat der vi fortjener på tabellen, og kanskje til og med et par plasser høyere enn vi burde. 

Sannheten er at det finnes ikke bare en feil som må fikses. Det er en hel haug med ting som for øyeblikket ikke stemmer, og det som er mest bekymringsverdig er at flere av tingene ikke er nye problem. Jeg vil prøve å sette fingeren på noen av problemene som jeg har irritert meg over. 

1.Stahet

På mange måter vil jeg påstå at vi begynte å se tegnene på en del av utfordringene i den sesongen der Allison reddet oss med den fantastiske headingen sin. Starten på sesongen var ok, men på ingen måter fantastisk. Vi slet i mange kamper og var heldige med en del situasjoner som kunne bikket kampene i feil retning. Så kom den famøse kampen på Goodison der vi mistet bautaen vår i forsvar. Fra der av og ut føler jeg at Klopp & co gjorde mange merkelige valg den sesongen. Vi fortsatte å spille med samme oppsett, selv om spillermaterialet ikke var av samme kaliber. Vi brukte spillere i posisjoner som ikke var deres naturlige og hele balansen i laget ble ødelagt. Vi holdt også fortsatt på med den høye forsvarslinjen, og det kombinert med ubalanse i laget gjorde at flyten forsvant. I januarvinduet gamblet vi på at de spillerene vi hadde skulle klare seg gjennom sesongen, og endte da opp med panikk-kjøp på slutten. 

Hvorfor vi ikke klarte å legge om spillestilen i større grad for å få fram styrkene til de spillerene vi hadde tilgjengelig forstår jeg fortsatt ikke. Men det virker som alt dette ble glemt når vi klarte å kvalifisere oss for Champions League.

2.Prestasjonsnivå

Spillerene som er grunnstammen i dagens lag har vært med lenge nå under Klopp, og for det meste har prestasjonene deres vært jevnt gode. Men det siste året så vil jeg påstå at en del av spillerene har falt betraktelig i nivå. De som nå har passert 30 og på mange måter er forbi sitt beste fysisk kan jeg forstå at faller litt i prestasjonsnivå når det gjelder enkelte fysiske standarder, men dersom du ser på typer som Fabinho, Gomez, Ox og Naby så burde de vært på topp nå. Salah har hatt en nedadgående kurve siden Afrikamesterskapet. Trent har hatt veldig dalende kvalitet på grunnspillet sitt. Virgil virker å ha mista toppnivået sitt. Bobby har blitt treigere og Hendo mangler litt av motoren som han hadde. Likevel får de tillit gang på gang. Selvsagt skal ikke en dårlig prestasjon automatisk gjøre at du blir tatt ut av laget, men når det er gjentakende så vil jeg påstå at det må være mulig å gjøre noe. 

Jeg skulle gjerne sett Trent i en midtbanerolle der han kunne bruke spillintelligensen sin og pasningsfoten i ennå større grad. Tror at han kunne blitt en god indreløper, eller en av to sittende.

3.Samspill og flyt

Vi kan ikke si at skadene har hatt null innvirkning på laget, men at problemene vi ser nå skyldes bare skadene er direkte feil å tenke. Jeg har veldig tro på både Diaz, Nunez, Carvalho og Ramsay. Når det gjelder Nunez og Diaz så vil en god del ordne seg når språket er på plass og de blir drillet i rollene sine. For øyeblikket ser angrepet vårt veldig ukoordinert ut og tilfeldig. Der vi før hadde en fronttrio som kjente bevegelsesmønsteret til hverandre og kunne omtrent slå pasninger i blinde, så slår vi nå veldig mange pasninger på førstebevegelser eller i rom som er vanskelig å utnytte. Når en møter blir ballen slått langt. Dersom Nunez har skapt rom for seg, så har Diaz eller en annen kommet inn i det rommet osv. Det å bevege seg fra en 4-3-3 til 4-2-4/4-2-3-1 har ikke fungert annet enn i kamper der vi skal være helt overlegne. Og selv da bruker vi tid på å komme igang. 

4.Tempo

Tempoet i spillet vårt og tempoet som folk flytter seg med har falt betraktelig de siste sesongene. Der vi før brukte kort tid på å omstille fra forsvar til angrep, og fosset gjennom leddene til motstanderen, så blir det nå mye mer sporadisk. Når lag legger seg lavt for å forsvare seg så klarer vi ikke å spille oss igjennom, eller spille rundt og forskyve motstanderen nok til at vi får åpnet rommene vi trenger. Dette er spesielt synlig i de kampene der Thiago er ute, og Fabinho spiller som en av de to sentrale. Dette gjør blant annet at vi ofte MÅ spille mot etablert forsvar og spesielt nå når vi ikke har hverken Diaz eller Jota tilgjengelig, så mangler vi spillere som kan utnytte et lavtliggende forsvar. Ox er faktisk en spiller som fungerer godt da, fordi han prøver seg på en del skudd og bevegelser.  

5.Valg

Salah som spydspiss mot et lavtliggende Forest var egentlig dråpen for meg. I en kamp der vi kunne gått tilbake til 4-3-3 og utnyttet rommene som Bobby kunne skapt, så skulle vi plutselig spille med Salah sentralt og slå innlegg. Hvorfor? I denne kampen kunne vi sikkert heller ha stilt med Nat som spiss og han hadde fått utrettet mer enn Mo. I andre kamper og så føler jeg at Klopp & co har låst seg i forhold til formasjon og hvem som skal spille, istedenfor å velge spillere som kan utnytte svakheter med motstanderen. Underveis i kamper så syns jeg også at kampledelsen ofte er svak og mangelfull. Det ser nesten ut som at Klopp forventer at plutselig skal alt bare gli igjen. 

Et annet valg som jeg reagerer på er å slippe både Taki og Divock i samme vindu uten å erstatte minst en av dem. Carvalho er god og kan bli fantastisk, men her sendte vi på dør to etablerte spillere som ofte hadde fungert som jokere.  Vi kunne også trengt en løpssterk, rask indreløper som kunne vært et alternativ på midtbanen, samt en høyrebeint vingback som kunne vikariert for Trent, eller til og med Mo. 

Som sagt så har jeg veldig tro på Nunez og dersom han kan gjøre spissrollen til sin og få lært seg språket, så blir det bra. Diaz er god, men må fortsatt bli litt enklere å spille med, og flere av ungguttene har et bra potensiale. 

6.Oppsummert

Fabinho bør selges og vi må få inn et mer mobilt anker. Trent bør muligens endre posisjon og da må vi inn med en ny høyreback (Ramsay kan kanskje allerede være klar til det?). Mo kan selges (har fortsatt tro på at han kan bidra, men er usikker på om det funker å bruke han til høyre eller sammen med Nunez). Gomez funker bedre som høyreback. Vi bør spille med lavere linje. Vi må omstille raskere og få inn et par ekstra menn på midtbanen. 

NB! Liker modellen til FSG om at klubben skal kun bruke det som kommer inn. Skulle bare ønske at det var slik for resten av ligaen også. Tror også at et lønnstak kunne bidratt til en mer rettferdig liga økonomisk sett.