Det er sjelden Liverpool låner spillere

På denne dagen i 2001 lånte Liverpool Nicolas Anelka fra Paris Saint-Germain, men innlån av spillere er ikke noe Anfield-klubben har praktisert mye.

20. des 2017 kl 12.12 Einar Kvande

Nicolas Anelka var den første spilleren Liverpool lånte fra en annen klubb i dette årtusenet. Totalt gjorde han fem mål på 22 kamper i løpet av vårsesongen 2002, etter at han debuterte som innbytter i en bortekamp mot Aston Villa på Boxing Day i 2001. På 20 ligakamper ble det fire mål.

Mange supportere ble overrasket over at Gerrard Houllier ikke ønsket å gjøre overgangen til Anelka permanent etter endt sesong, etter at han var med å bidra til en andreplass i Premier League bak mestrene Arsenal. Houllier bestemte seg for å kjøpe El Hadji Diouf isteden. Phil Thompson, som var Houlliers assistent, har senere avslørt at grunnen til at Anelka ikke ble kjøpt var at hans brødre hadde forsøkt å selge Anelka til Arsenal mens han fortsatt var på lån hos Liverpool.

Den neste Liverpool hentet på lån var den erfarne keeper Paul Jones fra Southampton i januar 2004, i en periode hvor både Chris Kirkland og Jerzy Dudek var skadet. Jones ble den eldste spilleren til å debutere for Liverpool etter andre verdenskrig, i en alder av 36 år, åtte måneder og 23 dager. Han holdt buret rent i debuten mot Aston Villa på Anfield, men slapp inn to mål i sin andre og siste kamp for Liverpool på White Hart Lane.

Tre år senere, i januar 2007, lånte Liverpool også en annen keeper, nemlig italienske Daniele Padelli fra Sampdoria. Han spilte den siste ligakampen mot Charlton den sesongen før han returnerte til Italia. Kampen endte 2-2.

Den som lykkes best

Da gjorde Liverpool større lykke med lånet av Javier Mascherano fra West Ham omtrent samtidig med lånet av Padelli. Liverpool betalte i utgangspunktet 1,6 millioner pund for å låne Mascherano, men det var hele tiden meningen at overgangen skulle bli gjort permanent, noe den også etterhvert ble. Mascherano imponerte stort i Liverpool, som gladelig punget ut med 17 millioner pund for å sikre seg at argentineren ble de rødes eiendom. Totalt spilte den hardtspillende defensive midtbanespilleren 139 kamper for Liverpool og gjorde to mål, før han presset på for å få en overgang til Barcelona og ble solgt for 17,25 millioner pund på transfervinduets siste dag sommeren 2010.

EN SUKSESS
EN SUKSESS  Javier Mascherano er den eneste spilleren som Liverpool har lånt i dette årtusenet som senere fikk permanent kontrakt med Anfield-klubben.

En annen utlandsk midtbanespiller var den neste som kom på lån, men lånet av Nuri Sahin fra Real Madrid sommeren 2012 ble ingen suksess. Den tyskfødte tyrkeren spilte bare 12 kamper for Liverpool og gjorde tre mål på disse. I ligaen ble det ett mål på sju kamper. I hans siste kamp for Liverpool, en kamp mot Udinese i Europa League den 6. desember 2012, brakk han like godt nesen og måtte forlate banen allerede etter tolv minutter. Deretter ble han sendt tilbake til Real Madrid, som i sin tur lånte ham ut igjen til hans første klubb, Borussia Dortmund, for resten av sesongen.

Lånte to

Sommeren etter forsøkte Liverpool like godt å låne to spillere. Aly Cissokho fra Valencia og Victor Moses fra Chelsea. Begge lån med betinget suksess. Cissokho spilte 19 kamper som venstreback i den ene sesongen han fikk på Anfield før han ble sendt hjem til Spania. Valencia solgte senere franskmannen til Aston Villa. Moses fikk 22 kamper for Liverpool, og gjorde to mål i løpet av 2013/14-sesongen. Han spilte i nøyaktig halvparten av ligakampene, men bare seks av de 19 kampene var fra start. Han gjør nå stor lykke hos Chelsea.

Heller ikke den neste spilleren som Liverpool hentet på lån, Javier Manquillo fra Atletico Madrid, ble noen suksess på Anfield. Spanjolen spilte totalt 19 kamper i Liverpool-forsvaret i 2014/15 før han ble veiet og funnet for lett. Ti av disse kampene var i Premier League. Lånet var i utgangspunktet toårig, men Atletico hentet ham tilbake allerede sommeren 2015 fordi han ikke hadde fått så mye spilletid som den spanske klubben hadde ønsket.

SISTE KAMP
SISTE KAMP  Steven Caulker spilte hele kampen mot West Ham i 4. runde i FA-cupen i 2016, noe som ble hans siste kamp for Liverpool.

Klopps eneste lån

Jürgen Klopps første og eneste lån som Liverpool-manager var Steven Caulker fra Queens Park Rangers i januar 2016. Et kriselån på grunn av mange skader. Totalt fikk Caulker fire kamper for klubben, tre av disse i ligaen. I debuten kom midtstopperen inn som spiss i sluttminuttene mot Arsenal. Faktisk fikk han sene innhopp som spiss i sine tre første kamper for Liverpool! Han spilte så hele FA-cupkampen mot West Ham. Deretter satt han på benken et par ganger, før det ble helt tyst rundt spilleren. I ettertid har det vist seg at Caulker hadde store psykiske problemer og slet med rus- og gamblingavhengighet mens han var i Liverpool, så det var ikke overraskende at Anfield-klubben aldri viste interesse for å gjøre overgangen permanent.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]