Tre år med Klopp«Klubbens modell var skreddersydd for tyskeren»

I 2012 tok Mike Gordon kontroll og tok klubben i en ny retning.

10. okt 2018 kl 19.44 Arild Skjæveland

Liverpool har tatt store steg de tre siste årene etter at Jürgen Klopp overtok managerjobben. Klubben rekrutterer nå spillere fra en høyere hylle, og presterer også sportslig.

Mandag var det tre år siden Klopp overtok jobben. Nå ligger laget på tredjeplass i Premier League, á poeng med Manchester City og Chelsea på toppen av tabellen.

Den respekterte journalisten Jonathan Northcroft fra Sunday Times har snakket med de høye herrer på Anfield, og forteller bakgrunnshistorien.

– Tre år med Jürgen Klopp har vært en flott reise for Liverpool, men det har ikke kommet ut av det blå. Det er en del av en prosess som startet ved Mike Gordon i 2012. Dersom folk ikke vet hvordan FSG fungerer, så er det en gruppe investorer, men hovedpersonene er Mike Gordon, John Henry og Tom Werner. Etter at Henry og Werner prøvde å drive Liverpool, ga de Gordon sjansen til å prøve, sier Northcroft i Liverpool Echos Blood Red podcast.

– Klubben viste fremgang, men det var Mike Gordon som virkelig tok tak og styrte klubben i denne retningen.

MED EIERNE:
MED EIERNE:  Jürgen Klopp, Mike Gordon, John Henry og Tom Werner.

Omstrukturerte klubben

Michael Edwards kom til klubben sammen med Damien Comolli. Franskmannen med fortid i Arsenal og Tottenham ble ansatt av FSG to uker etter at de kjøpte klubben, men fikk sparken i april 2012. Gordon fikk på plass sine folk, og stolte på Edwards som ble værende.

– Da Gordon kom, tok han avgjørelsen med å gi Michael Edwards sjansen til å omstrukturere fotballavdelingen. Seg i mellom brukte de tre år på å få på plass en struktur på klubben. Dave Fallows og Barry Hunter tok seg av speiding, og Alex Inglethorpe fikk styre akademiet.

– De hadde også et opplegg for spillerrekruttering. Spillere som Bobby Firmino kom, Sturridge kom, Coutinho kom, Salah ble speidet på men de fikk ham ikke selv om de prøvde. Men noe manglet. Brendan Rodgers trodde ikke på modellen – så de manglet den riktige manageren som passet inn i det de hadde bygd.

Skreddersydd for Klopp

Northcroft forteller at måten klubben ble bygd opp på etter 2012 var skreddersydd for en mann som Jürgen.

– Og her kommer Jürgen Klopp inn. En fyr som har jobbet tett med Hans-Joachim Watzke som daglig leder og sportsdirektør Michael Zorc i Dortmund. De bygget et storlag fra nesten ingenting. Han var perfekt på så mange måter. Spesielt når det kom til å få kontakt med supporterne og lidenskapen til lagene hans.

– Han var også perfekt når det kom til å jobbe i en slik struktur som Liverpool hadde fått på plass. Klopp entret omtrent i en maskin som var laget for ham.

TRE ÅR:
TRE ÅR:  Jürgen Klopp har nå vært tre år i Liverpool FC.

Ikke bare en nerd på et mørkt rom

Ifølge Sunday Times-journalisten stemmer det ikke at Edwards bare sitter med pc-en sitt på et mørkt rom, slik han ofte har blitt fremstilt.

– Han er ikke en nerd som sitter i mørket og ser på laptopen, slik folk tror slike spesialister gjør. Han er veldig fokusert på detaljer, og er en som klarer å kombinere den nerdete delen med tradisjonell speiding.

– Han har assistenten Ian Graham, som er en svært smart dataspesialist som finner frem alle mulige ting som skal beregnes når de ser på en spiller, og Hunter og Follows som tar seg av tradisjonell speiding.

– Michael Edwards var selv en spiller, og det er noe folk må vite. Han spilte for Peterborough, og jobber tett med spillere. Så han kommer like mye med den bakgrunnen som han kommer med statistikken. Jeg mener han er en som kombinerer de to tingene på en måte du må i moderne fotball.

Vil jobbe med det han har

En annen ting som gjør at Klopp har fungert så bra, er at han ikke er en som bare vil ha en spiller for å ha en ekstra mann i troppen, sier Northcroft.

– Det hjelper å ha en som har et så klart bilde av hva han ønsker fra en spiller som Jürgen Klopp har. Han er ikke fristet til å bare samle spillere for å gjøre det. Han er veldig spesifikk når det kommer til hvilke spillere han har, og dersom han ikke kan få dem, så jobber han med det han har.

– Det har hjulpet i denne modellen, og de to-tre siste overgangsvinduene har vært sensasjonelle for Liverpool.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]