Kamp nr. 3 og 4 mot samme motstander:Liverpools tidligere «dobbeltmøter» i gruppespillet i CL

De røde møtte lenge bunnlaget midt i sitt gruppespill, før hardere motstand og svakere resultater har kommet i noen av de siste sesongene.

24. okt 2018 kl 13.13 Torbjørn Flatin

Oppsettet i gruppespillet i Champions League varierer, angående hjemme- eller bortekamp først og hvordan det fordeles videre, men noe som forblir fast er at de samme lagene møter hverandre i kamp nr. 3 og kamp nr. 4.

Det kan bli et dobbeltmøte som blir veldig avgjørende angående avansement eller ikke.

Nå har Liverpool en «tradisjon» for å måtte avgjøre det i siste kamp i gruppespillet, og gjerne på en dramatisk måte. Over flere sesonger hadde de også tendens til å få en slik trekning at det var det svakeste laget i gruppe som var motstander i kampene midt i den seks kampers lange kvalifiseringen til cupspillet. Da dreide det mest om å posisjonere seg.

Hvis vi tar i bruk bortemålsregelen over hjemme- og borte-kamp i kamp tre og fire, har Liverpool på 11 forsøk «vunnet» åtte ganger, en gang har endt uavgjort og to ganger er tapt. De røde fra Anfield har imidlertid bare vært det beste laget i disse «midt-kampene» en gang på de siste fire forsøkene.


2001-02

Dette var en sesong med to gruppespill, og Liverpool spilte sin første kamp i gruppespillet mot Boavista fra Portugal 11. september 2001. En ikke uvesentlig dag i verdenshistorien. Bunnlaget Dynamo Kiev ble slått 1-0 (H) og 2-1 (B) i midtrundene, mens hjemmeseier i siste kamp mot Borussia Dortmund sikret gruppeseier.

I neste gruppespill bidro 0-0 (H) og 1-1 (B) mot Galatasaray til at Liverpool faktisk ikke hadde seier før siste kamp mot Roma. Med Gérard Houllier tilbake for første gang etter sitt lange sykeopphold ble det imidlertid nødvendige 2-0 mot romerne foran The Kop.

2002-03

En ikke ukjent historie, men med motsatt fortegn til slutt. Slaktofferet Spartak Moskva ble satt på plass med 5-0 og 3-1 i mellomrundene og alt skulle avgjøres i siste kamp i Basel. Denne gang om 2.plass i gruppe og avansement til cuprunden. Liverpool tok igjen 0-3 til 3-3, men bare seier var godt nok og de var utslått av Champions League.

2004-05

Nok en gang spilte Liverpool mot bunnlaget midtveis, men Deportivo La Coruna kunne likevel ikke regnes som noe slaktoffer. 0-0 på Anfield var skuffende, med 1-0 på kysten nord i Spania bidro til en mulighet for avansement da Olympiakos kom til Merseyside for å avslutte gruppe A. Mange vil huske kanonskuddet fra Steven Gerrard som sendte Liverpool på veien mot Istanbul.

2005-06

1-0 borte og 3-0 hjemme sørget for full pott da man igjen møtte bunnlaget rett etter hverandre i oktober/november, denne gang belgiske Anderlecht. Det var aldri noen fare for avansement, og med to 0-0 kamper mot Chelsea styrte slue Rafa Benitez Liverpool til gruppeseier med målforskjell 6-1 på seks kamper.

2006-07

Et helt uproblematisk gruppespill hvor Liverpool i siste kamp borte mot Galatasaray hadde råd til å bruke knapt reservelaget og gå på et 2-3 tap. I de midtre kampene mot Bordeaux, som endte på 3.plass i gruppe C, ble det 1-0 borte og 3-0 hjemme.

2007-08

Dette lignet mer på et Liverpool i et gruppespill igjen, hvor 0-1 hjemme mot Marseille og så tap med 1-2 i Istanbul mot Besiktas i kamp nr.3 sørget for trøbbel. To uker senere satte Liverpool rekord mot tyrkerne på Anfield med 8-0 seier. Steven Gerrard & Co var nødt til å vinne i siste kamp mot Marseille sør i Frankrike, og 4-0 seieren er trolig en av de beste kampene som LFC noen sinne har spilt i Europa.

2008-09

Liverpool var fast inventar i den gjeveste turneringen under Rafael Benitez og denne gang var gruppefavorittene som møttes i kampene midt i det innledende spillet. Det ble 1-1 i begge kampene mot Atletico Madrid, og Liverpool vant gruppa ved å vinne alle sine kamper mot Marseille og PSV.

2009-10

Klubben og laget begynte å gå i oppløsning med eierne Hicks og Gillett og Liverpool tapte hjemmekampene både mot Lyon (1-2) og Fiorentina (1-2. Hjemmemøtet med franskmennene var kamp nr. 3, mens man greide å kjempe seg til 1-1 i «returen».

2014-15

Det var det gruppespillet hvor Brendan Rodgers valgte å sende reservelaget utpå Bernabeu mot Real Madrid. Nå ble det riktignok «bare» 0-1 i Spania og 0-3 på Merseyside, i kamp tre og fire, men det ble tidlig klart at de helrøde måtte sørge for å bli best av resten om de skulle avansere. Seier i siste kamp mot Basel, foran et fullsatt Anfield, ville gjøre susen, men i en skuffende kamp var en redusering fra Steven Gerrard for lite og for sent i en kamp som endte 1-1.

2017-18

Det er kanskje ikke så mange som husker det nå, etter noen målrike klassikere i cupkampene, men Liverpool tråklet seg noe framover i de første kampene. Det ble 2-2 mot Sevilla på Anfield etter at vertene først hadde snudd 0-1 til 2-1, og i Spania senere ledet Salah og hans partnere 3-0 etter en halvtime og det endte 3-3(!) Utrolig nok ble det også 1-1 i Moskva mot Spartak, til tross for stort press fra de tilreisende. I de midtre kampene ble det målfest, med 7-0 og 3-0 mot Maribor fra Slovenia.

Kan vi håpe på noe lignende mot Røde Stjerne?

Har du innspill til journalisten?
[email protected]