Slik vurderer vi Klopps kjøp

Totalt sett kommer Jürgen Klopp meget godt ut av sin handlevirksomhet på Anfield, i motsetning til sin forgjenger. Vi har vurdert kjøpene under Liverpools nåværende manager.

2. feb 2018 kl 11.26 Torbjørn Flatin

Det vendes en del misfornøyde blikk mot Liverpools nylig avsluttede transfervindu. Både fordi man i et fotballår hvor det kjempes hardt om komme høyt nok i ligaen for å få fornyet spill i Champions League , og gjerne vil ha suksess i det kommende cupspillet i Europa, solgte sin mest ettertraktede spiller, men kanskje ikke minst fordi det ikke kom noen inn for å prøve å erstatte tapet av Philippe Coutinho.

Jürgen Klopp har «lovet» at det vil det bli en forandring på, men da tidligst foran neste sesong, noe som skaper varierende reaksjoner fra utålmodige fans som har ventet lenge på gull og glitter.

Glimrende kjøp

I hvor stor grad kan vi da stole på dagens manager hos LFC, ut fra hva han har vist i transfermarkedet? Da Brendan Rodgers måtte rydde det store hjørnekontoret på Melwood å gå for drøyt tre år siden tok vi en kikk på hva nordiren hadde utrettet angående det å hente spillere til klubben i sin virketid.

Det kan være interessant å se på det vi skrev om Rodgers, og sammenligne det med Klopp.

Vi ga tre spillere karakteren vellykket/en suksess, og med karakter 8 av 10 under Brendan Rodgers – Philippe Coutinho, Daniel Sturridge og Nathaniel Clyne.
Siden må en si at Coutinho ble en 10’er, som brakte Liverpool en profitt på rundt £135M, mens spesielt Sturridge og kanskje også Clyne har vært utsatt for skader i en grad at bare så vidt passer innenfor hvis en tar i betraktning en nokså moderat innkjøpspris av i overkant av £10M.

For Klopp har Mohamed Salah definitivt vært en 10’er denne sesongen, hans første foran The Kop, mens Sadio Mané var det forrige sesong og uansett er godt innenfor denne vurderingen. Vi er fristet til å si det samme om Andy Robertson, selv om det føles tidlig siden det bare er i det siste at skotten har fått regelmessig spilletid og det fordi Alberto Moreno har vært skadet.

Har betalt seg

Neste på skalaen var 7, og «bra valuta for pengene».

Rodgers fikk av oss godkjent for fire av sine spillere i så måte, nemlig Kolo Touré, Emre Can, Joe Gomez og Danny Ings. Populære Touré var utvilsomt verdt en bra lønn etter gratis overgang, Can må en i utgangspunktet si var et godt kjøp for £10M selv om Liverpool nå sannsynligvis vil måtte gi ham fra seg til sommeren, mens Joe Gomez var en vellykket overgang fra Charlton for £6M og som nok ville vært helt på grensen til å bli løftet enda et hakk i dag. Danny Ings ble som kjent skadet dagen etter at Jürgen Klopp kom til klubben.

Vi synes det er riktig å sette Ragnar Klavan, Georiginio Wijnaldum og Alex Oxlade-Chamberlain i denne kategorien, og også unge Dominic Solanke. Ragnar har gjort en solid og rutinert jobb som vikar, etter å ha blitt hentet for en rimelig penge. Gini Wijnaldum hadde en god første sesong, ikke vært like bra de siste månedene, men rundt £25M virker å være en bra pris å betale for en slik type spiller som ofte løfter seg i de store kampene. Alex har en hatt en god utvikling i helrødt, som toppet seg da han storspilte som «erstatter» for Coutinho i kampen hvor Manchester City denne sesongen ble påført sitt eneste ligatap, og gir inntrykk av å være en solid signering om det så er tidlig. Dominic Solanke er det ennå ikke fastsatt noen kompensasjon for, men det virker rart om spilleren i det minste ikke vil ha en salgsverdi som er godt over det beløpet.

Joel Matip -
Joel Matip -  har forhåpentligvis mer å gå på.

Mer å gå på

Neste kategori i saken med Rodgers var «har bidratt/kan fortsatt slå til», med 6 i poeng, og vi satte Simon Mignolet, Mamadou Sakho, Dejan Lovren, Alberto Moreno, James Milner, Roberto Firmino, Christian Benteke i den båsen. Vel, her har det skjedd ting. Mignolet og Lovren har bidratt, men det er nok få som vil hevde at de har slått til. Det samme med Sakho og Benteke, selv om førstnevnte hadde sine favoritter blant fansen og ga Liverpool et ganske pent overskudd da han ble solgt i kjølvannet med å ha kommet på kant med Klopp, og kan vurderes til et trinn høyere. Det samme med Milner og kanskje også Moreno, og da er overgangssum med i vurderingen. Roberto Firmino regnes i dag definitivt som en suksess helt på øverste hylle, som setter Brendan Rodgers (og kanskje ikke minst transferkomiteen) i et noe bedre lys, men kanskje ikke minst er et stort pluss under navnet til Jürgen Klopp og hans evne til å utvikle spillere.

Vi har kladdet ned Joel Matip og Loris Karius blant kjøpene til Klopp her, og iler umiddelbart til med å erkjenne at Matip definitivt også kan plasseres på nivået over med at han som spiller på fri overgang er en som er verdt pengene. Samtidig mener vi at en spiller som manageren nok definitivt hentet inn som en profilert startmann har mer å gå på. Det har ikke vært helt vellykket, men kanskje kan det nå bli bedre med en type som Virgil van Dijk ved siden av seg. Skulle vi satt en karakter på van Dijk, påvirket av den skyhøye prislappen, vil nok han også havnet her, selv om det virker litt søkt etter et par kamper. Loris Karius er nå inne som førstekeeper, i vurderingen til Klopp selv, og bidrar. Han har imidlertid mye igjen å bevise at han kan bli den offensive startkeeperen som Jürgen nok så for seg, da han hentet en og ung og det skal sies rimelig målmann.

Skuffelser

5 poeng og en skuffelse ga vi som vurdering til Joe Allen, Oussama Assaidi, Adam Lallana, Lazar Markovic og Divock Origi. Brendan vil med full rett si at det ikke er noen grunn til å hevde at Lallana er en skuffelse, men så var det det med Klopp og å få mye ut av sine spillere da. Allen var bra, men etter datidens marked nokså dyr, mens Assaidi og Markovic definitivt var en skuffelse og vel så det og Origi nok heller ikke har noen fremtid i helrødt.

Kan Marko Grüjic vurderes som en skuffelse for £5M? En ung serber som var den første signeringen til Klopp, og kommer i skuffen av unge spillere som det blir tatt en sjanse på. Trolig vil ikke Liverpool ha noe problemer med å få igjen sitt utlegg dersom det blir snakk om et salg.

Nå kan en sikkert også si at det ville vært like riktig å sette Grüjic også på vårt neste nivå med Rodgers, som var 4 poeng og «ikke god nok», og hvor pris og alder gjør det til et mer krevende skjønn. Med Brendan Rodgers plasserte vi der spillere som Fabio Borini, Luis Alberto, Iago Aspas, Tiago Ilori, Rickie Lambert. Alberto og Ilori ligner noe på Grüjic, mens Borini og Lambert var rutinerte folk som ganske riktig ikke var gode nok, selv om det skal sies at scouseren Rickie også kom for et meget beskjedent beløp. Iago Aspas fortsatte å score etter at han vendte tilbake til spansk fotball og en kan undre seg om han fikk nok sjanser på Anfield, men det vil en aldri få svar på.

Helt nederst som fiasko under Brendan Rodgers var Mario Balotelli, en spiller han etter sigende ikke ønsket selv men skal ha gitt etter da det ikke var flere spissalternativer og transferkomiteen mente at man fikk han for en spottpris til lydende £16M. Vel, fargerike Mario greide ikke å prestere under Rodgers og klubben måtte vel til slutt nærmest betale for å bli kvitt ham. Det er langt unna slike tilfeller under Jürgen Klopp, selv om gamblingen med å hente Steven Caulker på lån var et ukarakteristisk trekk fra manageren som ikke slo til. En annen under Klopp som vi ikke har vurdert er Alex Manninger, veterankeeperen som kom på fri overgang og i utgangspunktet nok var ment mest som en ekstra keepertrener som kunne bli benyttet på banen kun ved krisetilfeller.

Konklusjon:

Først og fremst gjennom to sommervinduer har Klopp hentet inn om lag et dusin nye spillere. Salah og Mané har vært glimrende signeringer, mens Robertson og Oxlade-Chamberlain også gir inntrykk av et meget bra vindu før denne sesongen. Matip og Klavan kan en ikke si har fått ordnet midtforsvaret, men det håper en vil bli forandret på når manageren nå «endelig» har tatt fram seddelbunken for å styrke det indre forsvaret. Det kan også bli aktuelt angående keeperplassen foran 2017/18, hvor en i tillegg vil anta at minst en profilert spiller vil komme for å erstatte Philippe Coutinho. Ut fra hva Jürgen Klopp og hans stab har gjort tidligere med sine store kjøp er det grunn til å ha tro på at det blir løst på en god måte.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]