15.mars – en viktig dato for LFC

Det ble lenge sett på som bursdagen til Liverpool Football Club, og det kan være dagen da klubben i realiteten fikk sitt navn, men Kjell Hanssen avviser at klubben da ble til.

15. mar 2018 kl 12.03 Torbjørn Flatin

Everton vant ligaen i 1891, etter å ha spilt på Anfield og med John Houlding som en engasjert, lidenskapelig og formuende president.

Politikeren og forretningsmannen Houlding bodde mindre enn et steinkast fra et av landets beste fotballarenaer, som var blitt bygget på hans grunn og som ga ham inntekter både fra spillet om den runde lærkula og sørget for at hans pub The Sandon hadde rikelig omsetning.

Ligagull til tross, det falt ikke alle like lett for brystet at høyremannen Houlding styrte skuta på denne måten. Ikke minst gjaldt det en mann ved navn George Mahon, som representerte de liberale i bystyret, og som ikke var alene om å uglese at John Houlding både skodde seg på dette økonomisk og at det også gikk sterkt mot den avholdspolitikken som han parti stod for.

På et styremøte 25. januar 1892, da John Houlding uvisst av hvilken grunn ikke var til stede, ble det besluttet at man ønsket å bygge et nytt stadion på andre siden av Stanley Park, og at det skulle bli dannet et aksjeselskap. Dette iverksatt av motstanderne til Houlding.

Dagen etter, 26. januar, kontrer Houlding med å danne et aksjeselskap selv og som får et foretaksnummer – 35668. Det blir kalt Everton Football Club and Athletic Ground Company, Limited»

John Houlding -
John Houlding -  mannen som skapte Liverpool Football Club.

Opprør i klubben

Snaut to måneder senere, 15.mars, er det årsmøte i klubben. Motstanderne til Houlding har mobilisert og mektige «King John of Everton» blir nærmest kjeppjagd ut av klubben han elsket.

Det er blitt hevdet at John Houlding den samme kvelden tok med seg sine nærmeste og mest betrodde medarbeidere til sitt storslagne hus, Stanley House. Det står der den dag i dag, utenfor hjørnet mellom Anfield Road End og Centenary Stand. Under sene kvelds- og natterstimer skal de ha lagt opp en slagplan for hvordan deres nye klubb skulle bli seende ut.

Kanskje var det også da at William Barclay foreslo at man skulle kalle klubben for Liverpool.

Kjell Hanssen -
Kjell Hanssen -   studerer historien til Liverpool FC.

Tre datoer

Det var i det hele tatt noen hektiske og dramatiske måneder på hver side av Stanley Park i 1892, og vi har spurt Kjell Hanssen om hans oppfatning og betydningen av de datoene som det blir operert med. Få har satt seg mer inn i dette materialet enn Kjell, som har skrevet bok om den første tiden til Liverpool FC og forklarer overtakelsen på sin webside.

- Jeg håper jeg ikke ødelegger artikkelen din, smiler Kjell, da vi minner han på at det er 15. mars og en dato som lenge ble regnet for fødselsdagen til Liverpool FC.

- For meg er det tre datoer som betyr noe, og 15. mars er den minst viktige av disse.

- I mine øyne vil det være riktig å si at 26. januar er dagen da Liverpool Football Club ble stiftet, og det har jeg bevis for.

- Det var dagen da klubben ble børsnotert, de fikk et Company Reg. number, et foretaksnummer – 35668.

- Klubben ble hetende Everton, slik at i noen måneder hadde du i realiteten to klubber som het Everton. Dette var ikke lovlig og ifølge et skjema fra 3.juni bekreftes det at klubben har skiftet navn til Liverpool, og er blitt børsnotert med foretaksnummer 35668. Dette er datoen som Liverpool FC bruker som sin stiftelsesdato. Resten er som de sier historie…

Houlding kastes ut

Hva er da ditt forhold til 15. mars?

- Det var dagen da årsmøtet i klubben ga John Houlding sparken. Jeg vet det blir nevnt at Houlding og hans menn hadde et møte i Stanley House etterpå, men for å være ærlig har jeg aldri sett eller funnet noe dokumentasjon på det.

Navneskifte -
Navneskifte -   Everton blir til Liverpool.

- Angående navneskiftet er jeg ganske overbevist om at Houlding i utgangspunktet ønsket å beholde navnet Everton, og på det nevnte årsmøtet var det et forslag om å slå de to klubbene som het Everton sammen, men det ble nedstemt. En skal huske på at i 1892 lå Anfield, som er i området Everton, utenfor bygrensen. Det ble først innlemmet i Liverpool kommune tre år senere, slik at det naturlige navnet der og da ville være Everton.

- For kjapt å oppsummere de tre aktuelle datoene: 26. januar er korrekt stiftelsesdato, 3.juni skiftet klubben navn fra Everton til Liverpool og 15.mars var dagen motstanderne til Houlding ikke bare kastet han ut av klubben, men også de direktørene som var på hans side og alle de mente ikke tjente klubbens beste interesser.

Houlding eide LFC

Det er en fascinerende historie, men hvordan vil du si styrkeforholdet var mellom naboklubbene umiddelbart etter at Liverpool fortsatte på Anfield og Everton begynte å spille på Goodison Park?

- Everton var den rike klubben før 1. verdenskrig. Det var fullpakket på Goodison til hver kamp og de tjente mye penger. Liverpool startet som kjent i 2.divisjon, rykket direkte opp i 1.divisjon, for så å rykke direkte ned igjen i 1895. Slik jeg forstår det var det da alvorlig bekymring for at dette skulle kollapse nesten før man hadde kommet skikkelig i gang.

Hva reddet situasjonen?
- Eier, formann og supersupporter John Houlding. I praksis var Liverpool privateid frem til 1905. Det var aksjer, men Houlding hadde kontroll på over 90 prosent av dem.

- Klubben hadde ikke de samme inntektene som Everton, men takket være Houlding hadde man muskler til å kjøpe noen virkelige stjerner, samt at man greide å få tak i datidens store manager Tom Watson.

- Hvis vi skulle sammenligne med i dag kan en si at Everton er som Manchester City, mens Liverpool er som Chelsea hvor John Houlding var datidens Roman Abramovich.

Houlding dør

Hvordan ble styrkeforholdet videre?
- John Houlding døde i 1902. Hans sønn William holdt fortet fram til 1904, men hadde ikke den samme lidenskapen for fotball som faren og etterga snart alle de pengene som klubben skyldte familien Houlding.

- Med sentrale folk som John McKenna og Edwin Berry i spissen ble det oppfordret til å kjøpe aksjer i den nye «folkeklubben», noe som var en umiddelbar suksess. Liverpool hadde vunnet ligaen i 1901 og 1906 under Tom Watson, men en virkelig gulrot før 2.verdenskrig var FA-Cupen.

- Kom du til minst en semifinale var FA-Cupen en virkelig gullkalv, og mens Liverpool hadde hatt noen få semifinaler og en finale i 1914, var Everton der til stadighet. De var fortsatt millionærene på Merseyside.

Aksje i Liverpool FC
Aksje i Liverpool FC 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]