Alt du trenger å vite før kveldens viktige kamp på Emirates

Liverpool har en glimrende mulighet til å legge seg helt opp i ryggen på Manchester City i kveld, når de reiser til Emirates for den utsatte ligakampen mot Arsenal.

Manchester City avga poeng mot Crystal Palace mandag, og dersom de rødkledde reiser seirende fra London i kveld, er de bare ett poeng bak Pep Guardiolas menn.

Men det blir ingen enkel oppgave. Mikel Arteta og Arsenal har funnet fin flyt, og har bare tapt én av sine siste elleve ligakamper. Det tapet kom mot nettopp Manchester City, første nyttårsdag.

Lagene møttes i semifinalene i ligacupen i januar. På Anfield endte det målløst, mens på Emirates scoret Diogo Jota to ganger og tok Liverpool til finalen.

Forrige gang lagene møttes i ligasammenheng var på Anfield i november. Da utklasset Liverpool Arsenal og vant 4-0, men som sagt har Arsenal funnet flyten i 2022.

Hva sier managerne?

Jürgen Klopp er naturligvis godt klar over at Arteta har fått fart på sakene, og mener at klubben gjorde rett i å la manageren fortsette til tross for en litt traust start.

– Dersom du gir han tid, kan du nyte godt av det. Det er det som har skjedd der for øyeblikket, sa Klopp på sin pressekonferanse tirsdag.

– Jeg vet hvor god Arsenal er for øyeblikket, så vi må ikke tenke på hvor gode defensive vi har vært til nå – vi må se på hvor gode defensive vi kan være i denne kampen. For å forsvare oss mot dem må vi vær veldig bra, for de har vunnet fem kamper på rad og er mer uthvilt enn oss.

– De har en klar struktur, en klar plan, og et veldig bra lag. De holder på ballen, er unge, fulle av talent og glede. Går du gjennom lagoppstillingen har de en erfaren spiss, og så tre veldig lovende unggutter bak ham, så litt mer erfaring igjen med to sittende midtbanespillere, før de har en ganske ung forsvarsrekke med en god keeper.

FORRIGE MØTE: Arsenal tok imot Liverpool på Emirates i den andre semifinalen i ligacupen i januar. Der vant Liverpool 2-0.

FORRIGE MØTE: Arsenal tok imot Liverpool på Emirates i den andre semifinalen i ligacupen i januar. Der vant Liverpool 2-0.

Arteta snakket også om den gode formen på sin pressekonferanse.

– Vi spiller bedre, vi har en bedre forståelse av hva vi ønsker å få til. Vi har riktig nivå av selvtillit, tro og forståelse av hverandre og alt klikker bedre og går kjappere.

– Grunnen til at vi ikke fikk et resultat mot City var fordi vi ikke dominerte i hvert aspekt av spillet. Med en gang man åpner døren, blir man straffet. Mot Liverpool må vi spille minst like bra som da, om ikke bedre, og kontrollere hvert scenario.

– All honnør til Jürgen, støtteapparatet og klubben for det de har fått til å skape. De har ikke bare skapt et lag som kan konkurrere og være suksessfulle, de har skapt en kulturell forståelse av hvem Liverpool er i dag. Stadionet og atmosfæren de skaper, støtten, nivået, hvordan de kommuniserer. Det er mange ting, ikke bare enkeltpersoner eller spillerne de har rekruttert og planen de har lagt for å nå dette nivået.

Hvordan er skadesituasjonen?

Mohamed Salah måtte kaste inn håndkleet tidligere enn han ønsket i kampen mot Brighton lørdag på grunn av en skade. Spissen sa selv til Klopp at han ikke trodde det var noe alvorlig, men han sto over treningen mandag. Men Salah har vært på videre undersøkelser, blitt friskmeldt, og er i troppen som reiste til London i dag.

Klopp fortalte på pressekonferansen at Ibrahima Konaté var tilbake og friskmeldt igjen etter sin muskelskade, men det er to spillere som ikke er aktuelle til kampen i kveld. Det er Kostas Tsimikas og James Milner, som begge er ute med sykdom. Hvilken sykdom det er snakk om er usikkert, men Klopp hintet i forrige uke om at det var nye Covid-19-tilfeller i troppen.

For Arsenals del er det kun Takehiro Tomiyasu som er skadet. Forsvareren har en leggskade som mest sannsynlig vil holde ham ute av kveldens kamp.

Emile Smith Rowe gikk glipp av kampene mot Wolves og Watford på grunn av sykdom, men kunne spille de siste ti minuttene mot Leicester. Smith Rowe hadde først et mageproblem, før han testet positivt for Covid-19, men skal nå være friskmeldt.

Hvordan har det gått så langt?

Arsenal ligger på en fjerdeplass på tabellen og virker å ha et ganske greit grep om den gunstige plasseringen så langt. Manchester United ligger bare ett poeng bak på en femteplass men har til gjengjeld spilt tre kamper fler enn Arsenal. Det samme har West Ham på sjetteplass og Wolves på syvendeplass.

Det var det ikke mange som hadde trodd for noen måneder siden. Det så bekmørkt ut for Arsenal tre kamper inn i 2021/22-sesongen. Tre kamper, tre tap, 0-9 i målforskjell, bunnplassering på Premier League-tabellen. Nyopprykkede Brentford vant 2-0, Chelsea vant 2-0 og Manchester City 5-0. Så snudde det.

Arsenal var ubeseiret i en periode på ti kamper i høst og klatret kjapt oppover tabellen. Da de kom til Anfield i november lå de bare to poeng bak Liverpool, men der ble de satt på plass av Klopps menn.

Dette kalenderåret har de sett spesielt imponerende ut, med unntak av tap mot Nottingham Forest i FA-cupens tredje runde.

Arsenal har vunnet fem kamper på rad. På sine siste elleve ligakamper har de ni seire, ett tap (Manchester City) og én uavgjort (Burnley).

Liverpool ligger som kjent på en andreplass, fire poeng bak Manchester City. Kveldens kamp er en hengekamp, og ved seier kan man altså puste Guardiola i nakken.

Forrige møte mellom Liverpool og Arsenal på Emirates var semifinalen i ligacupen, der Liverpool vant 2-0 takket være to mål fra Diogo Jota. Forrige ligamøte var på Anfield i november, der hjemmelaget var soleklart best og vant 4-0.

FIRMINOS ARVTAGER: Diogo Jota har tatt over etter Roberto Firmino som «Arsenal-dødaren».

FIRMINOS ARVTAGER: Diogo Jota har tatt over etter Roberto Firmino som «Arsenal-dødaren».

Hvem skal starte?

Dette er en enorm kamp for Liverpools del, og Klopp vil nok sende ut sitt aller beste tilgjengelige mannskap.

En garantert starter er i hvert fall Andy Robertson. Med Milner og Tsimikas uaktuelle, får vi håpe at skotten kommer seg helskinnet gjennom 90 minutter i London. Hvem som tar midtstopperplassen, mest sannsynlig ved siden av Virgil van Dijk, blir også spennende å se nå som Ibrahima Konaté er tilbake fra skade.

Hvem tror du starter? Sett opp ditt lag her!

Mye kan tyde på at Thiago er tilbake på midtbanen. Spanjolen så store deler av Brighton-kampen fra benken, og byttet plass med Naby Keita etter en times spill.

Klopp har samtlige spissalternativer tilgjengelig. Firmino, som ikke har spilt siden Inter Milan 16. februar, satt på benken mot Brighton etter sitt skadeavbrekk, og en så viktig kamp som denne er kanskje ikke den riktige å starte en spiller ute av kampform.

Salah ble skadet i kampen mot Brighton, men er friskmeldt og med troppen som reiste til London. Dersom det er noen som helst usikkerhet rundt skaden, kan det være at Klopp tar seg råd til å sette Salah på benken fra start. Diogo Jota har en tendens til å score mot Arsenal, så det er ikke utenkelig at han får starte, ved siden av Mané og Luis Diaz.

Hva kan du lese før kampen?

Mohamed Salah får så vidt frispark – hele 40 angrepsspillere i Premier League har fått flere frispark enn egypteren – og Klopp brukte deler av pressekonferansen på å be om bedre beskyttelse av sin stjerne. Vi får se om det gir noen utslag i kveld.

Da lagene møttes på Anfield i november, gikk det brennhett for seg på sidelinjen da Klopp og Arteta nærmest havnet i håndgemeng over en Mané-situasjon. Det har vært ganske dårlig stemning mellom lagene den siste tiden, også på grunn av en utsatt kamp. Denne gangen føles oppgjøret viktigere enn på lenge.

RASTE: Klopp og Arteta raste mot hverandre på Anfield-sidelinjen i november. Det har vært mye dårlig stemning mellom de to lagene denne sesongen, men begge managerne er imponert over hva den andre har fått til.

RASTE: Klopp og Arteta raste mot hverandre på Anfield-sidelinjen i november. Det har vært mye dårlig stemning mellom de to lagene denne sesongen, men begge managerne er imponert over hva den andre har fått til.

Roberto Firmino pleide å hamre inn mål mot the Gunners, men det har vært et lite måltørke på brassen de siste årene. Nå har han fått en arvtager.

Bukayo Saka er en viktig ingrediens i Artetas Arsenal. 20-åringen har vært linket til Liverpool, som en mulig Salah-erstatter.

Saka og Martin Ødegaard har skapt et spesielt godt partnerskap, og den norske landslagskapteinen hylles for sitt bidrag på Emirates denne sesongen.

Mikel Arteta mener at laget er på sitt aller beste nå, etter at han tok over i 2019. 

Optimismen er større enn på mange år i nord-London, etter at Arsenal ser ut til å kunne ta fjerdeplassen.

Hvordan kan du følge kampen?

Arsenal - Liverpool spilles kl. 21.15, og vises på TV 2 Sport Premium.

Vi følger også kampen direkte her på liverpool.no, via vårt livesenter.

Er du på farten på et sted med ustabil nettdekning, kan du også få oppdateringer på SMS til din mobiltelefon:

Slik får du tekstmeldinger:

LFC LIVE – lagoppstilling og scoringsvarsel!
Følg scoringene og det viktigste fra kampene direkte på mobilen! Vi sender melding straks scoringene kommer i tillegg til den viktigste informasjonen fra kampene.
Slik gjør du det: Send tekstmeldingen LFC LIVE START til 2077.
Du får da fortløpende meldinger ved scoringer og viktige høydepunkter i alle sesongens kamper.
Pris: kr 3,- kr per melding.

Norsk lovgivining sier du må være over 18 år for å knytte deg til en slik tjeneste.

Ønsker du å avslutte?

Du kan koble deg ut fra tjenestene ved å sende meldingen:

LFC LIVE STOPP til 2077 (for å stoppe lagoppstilling/scoringsvarsel).