Alt du trenger å vite om FA-cupfinalen:For første gang i historien ledes begge de to klubbene i en engelsk FA-cupfinale av tyske managere

Vinneren blir den første tyske manageren til å vinne FA-cupen.

Årets FA-cupfinale spilles mellom de samme klubbene som spilte finalen også for ti år siden, i 2012. Det var også ironisk nok sist Liverpool var involvert i en FA-cupfinale. Den gangen vant Chelsea 2-1, etter scoringer av Ramires og Didier Drogba. Andy Carroll reduserte for Liverpool midtveis i annen omgang.

Dette er bare andre gang at de samme to lagene som spilte ligacupfinalen også møtes i FA-cupfinalen i samme sesong. Sist det skjedde var i 1992/93, da Arsenal slo Sheffield Wednesday i begge finalene. Vi krysser fingrene for at begge finalene vinnes av samme lag også denne gangen!

FA-cupfinalen blir det fjerde møtet mellom Liverpool og Chelsea denne sesongen. De tre første kampene endte uavgjort, men Liverpool vant til slutt ligacupen på straffespark-konkurranse i februar. 

Dette blir blåtrøyenes 16. finale, mens det er de rødes 15. finale. Bare Manchester United (20) og Arsenal (21) kan skryte av å ha vært involvert i flere FA-cupfinaler enn årets to finalister.

Liverpool har løftet trofeet etter nøyaktig halvparten av sine 14 tidligere finaler i turneringen. Av de ni lagene som har nådd finalen minst ti ganger er det bare Everton og Newcastle som har en dårligere seiersrate.

Med Jürgen Klopp og Thomas Tuchel som managere for de to klubbene, er det første gang at to tyske manageren skal kjempe om FA-cuptrofeet. Vinneren blir den første tyske manageren til å løfte trofeet.

Klopp blir bare den andre manageren i Liverpools historie til å lede klubben i alle de fire store finalene (ligacupen, Europa League, Champions League og FA-cupen). Den første som gjorde det var Bob Paisley, men den gangen het Europa League for UEFA-cupen, mens Champions League het Serievinnercupen.

Hva sier managerne?

Dette er turneringen som Jürgen Klopps Liverpool-mannskap aldri har vunnet, og troféet som tyskeren derfor er ekstra ivrig etter å få på plass i troféskapet på Anfield.

– Vi har aldri vunnet FA-cupen her, jeg har aldri vunnet FA-cupen og mesteparten av spillerne har ikke vunnet den tidligere. Jeg vet ikke om noen her har vunnet den – har «Milly» vunnet FA-cupen?

– Så Milner vant i 2011. Det er all informasjon du trenger. For alle andre vil det være første gang, og vi ser virkelig frem til denne muligheten. Guttene har jobbet sokkene av seg for å komme hit. Det blir en enorm finale for oss, og vi er veldig glade for å være der.

– Vi har alltid gjort alt for å nå finalen, men vi har bare ikke klart det, av ulike grunner.

– Det som er klart er at når du starter en reise, slik vi gjorde for seks-sju år siden, så kan du ikke få alt. Vi har ikke hatt troppen til å vinne alt.

– Vi må gjøre endringer, og alle må gjøre endringer i de hjemlige cupene, men noen lag gjør endringer uten at du merker det. Likevel er de et veldig sterkt lag. Det har vært slik for oss i år. Ikke hele tiden, for vi har hatt noen kamper der vi har involvert veldig unge talenter også.

I ligacupen gikk kampen til ekstraomganger og straffer, der de røde vant etter at målvakten Kepa Arrizabalaga sendte sin straffe langt opp på tribunen.

Dette er tredje sesong på rad der Chelsea er i FA-cupfinalen. De har tapt mot Arsenal (2020) og Leicester (2021), før Liverpool nå er motstander. De tapte ligacupfinalen mot Liverpool i 2022, og Manchester City i 2019. I denne statistikken er også Community Shield-finalen i 2019 tatt med, der City gikk seirende ut.

– Dersom jeg visste hvordan, ville jeg endre på det. Vi var der i fjor med meg i finalen mot Leicester, og vi skal prøve igjen, sa Thomas Tuchel på fredagens pressekonferanse.

– Jeg vet ikke hvorfor det er sånn. Det er en stor bragd å være i disse finalene, og det må dessverre være en taper i finalene. Det er en spesiell energi, atmosfære og momentum som du må få med deg. Du trenger litt flaks for å vinne troféet. Det er vi klar over.

– Vi føler oss godt forberedt. Atmosfæren er god, momentumet er greit etter reaksjonen vår mot Leeds. Alle vet hva vi står overfor, og vi ønsker å levere og gi Liverpool en skikkelig kamp. Jeg vet ikke om det er grunn til at det har vært slik, men jeg ønsker å fokusere på det positive, og det er at dette er en femte cupfinale på seks år, og som viser en god innstilling og at vi er konkurransedyktige, sier han.

Hvordan er skadesituasjonen?

Jürgen Klopp må komponere en midtbane uten hamstringskadede Fabinho. Thiago Alcantara, Jordan Henderson og Naby Keita har spilt mye i det siste, men Liverpool-manageren har også karer som Curtis Jones, Harvey Elliott, James Milner og Alex Oxlade-Chamberlain i bakhånd.

– Dette er spillere som har spilt en viktig rolle gjennom hele sesongen, slår Klopp fast.

I Chelsea-leiren var Thomas Tuchel bekymret for at han måtte unnvære den viktige midtbaneduoen Mateo Kovacic og N'Golo Kante, men de har nå begge trent foran finalen på Wembley, og ser ut til å bli kampklare.

Kovacic fikk en kraftig smell i ankelen mot Leeds på onsdag, mens Kante har stått over Chelseas tre siste ka mper med skade.

– Mateo ønsker å forsøke, og vår medisinske avdeling ga ham grønt lys til det. Vi håper han kan spille. Vi skal gi det et forsøk

– N'Golo skal også forsøke. Han har trent, og forhåpentligvis får han ingen reaksjon på det.

Tuchel bekreftet at Chelsea vil være uten Callum Hudson-Odoi og Ben Chilwell.

Chelsea-manageren ville ikke uttale seg om Kai Havertz og/eller Romelu Lukaku ville bli å finne i angrepsrekka.

– De kan spille sammen, selv om de kanskje ikke passer helt sammen. Det er sannsynlig at en av de to vil starte, men jeg vil ikke gi dere lagoppstillingen. Romelu har spilt og scoret i det siste, så han har gjort alt han kan for å få spille finalen.

Lagenes vei til finalen

Liverpool.no har laget en egen sak om de to finalelagenes vei til denne finalen. Den kan du lese her.

Hvem skal starte?

Det blir spennende å se hvem Jürgen Klopp velger som midtstopperpartner til Virgil van Dijk i denne finalen. Blir det Ibrahima Konate, som har scoret i sine to siste ligaopptredener, og som fortsatt ikke har vært med på å tape kamp med Liverpool, eller blir det Joel Matip, som har hatt en svært stabil og god sesong?

På midtbanen har The Athletic slått fast at Jordan Henderson vil få ankerrollen i Fabinhos skadefravær, og Thiago Alcantara og Naby Keita ligger godt an til å få de to andre plassene.

Mohamed Salah og Sadio Mané vil normalt sett være sikre kort i startoppstillingen når angrepsrekka skal komponeres, og de siste kampene tyder på at Luis Diaz ligger et hestehode foran Diogo Jota når det gjelder å få den siste plassen i startelleveren.

Hva kan du lese før kampen?

Du kan lade opp til kampstart med å lese noen av våre mange artikler om Liverpool i FA-cupen.

FA-cuptrofeet er pokalen Jürgen Klopp mangler. Nå har han en unik sjanse til å vinne verdens eldste klubbturnering. Virgil van Dijk er blant dem som er opptatt av det.

FA-cupen var også turneringen som det satt aller lengst inn å vinne for Liverpool. De røde vant ikke turneringen før i 1965, under Bill Shanklys ledelse.

Du kan lese mer om de ikoniske årene fra 1962 til 1974 her.

Det er noe Sadio Mané vil holde hemmelig før finalen, og dette visste du kanskje heller ikke om årets FA-cupfinale?

Thomas Tuchel mener at Chelsea må ha litt flaks for å slå Liverpool, men lover å gi de røde en god kamp om troféet. 

Chelsea-spillerne får en million pund på deling dersom de vinner finalen.

For Chelseas supportere handler det om å få revansje etter nederlaget i ligacupfinalen.

Hvordan kan du følge kampen?

Liverpool - Chelsea har avspark kl. 17.45, og blir vist på V4 og Viaplay i Norge.

Vi følger også kampen direkte her på liverpool.no, via vårt livesenter.

Er du på farten på et sted med ustabil nettdekning, kan du også få oppdateringer på SMS til din mobiltelefon:

Slik får du tekstmeldinger:

LFC LIVE – lagoppstilling og scoringsvarsel!
Følg scoringene og det viktigste fra kampene direkte på mobilen! Vi sender melding straks scoringene kommer i tillegg til den viktigste informasjonen fra kampene.
Slik gjør du det: Send tekstmeldingen LFC LIVE START til 2077.
Du får da fortløpende meldinger ved scoringer og viktige høydepunkter i alle sesongens kamper.
Pris: kr 3,- kr per melding.

Norsk lovgivining sier du må være over 18 år for å knytte deg til en slik tjeneste.

Ønsker du å avslutte?

Du kan koble deg ut fra tjenestene ved å sende meldingen:

LFC LIVE STOPP til 2077 (for å stoppe lagoppstilling/scoringsvarsel).