Er Liverpool sterke nok?

Etter landskamper hver bidige måned er det nå klart for månedsvis med klubbfotball, og et svar på hvor god troppen til Jürgen Klopp er.

En følte at det gikk et kollektivt sukk blant de røde supportere som satt sett oppe fredag kveld og fikk med seg nyheten om at Joel Matip hadde trøbbel med låret og måtte stå over mot Southampton. Noen timer etter at Jürgen Klopp lovet spilletid for Jordan Henderson og Adam Lallana i dag, og hvor andre rapporterte at Sadio Mané også var i full gang igjen.

«Vi må ha litt flaks», uttalte Klopp senere til dagspressen, med bakgrunn i at han mente Liverpool denne sesongen er bedre rustet til å håndtere et hardt kamp-program, men at skader er litt skjebnen som rår. Slik sett var forfallet til den mest foretrukne midtstopperen Joel Matip ingen god start.

Godt forspent

Klopp uttrykte samtidig litt oppgitthet over igjen å ha blitt minnet på sist januar, da gullsjanser i ligaen og cupmuligheter i England forsvant i en dårlig periode hvor de røde ikke greide å håndtere at Mané spilte i Afrikamesterskapet, Coutinho var skadet/i dårlig form som følge av skaden, mens Matip var skadet/kranglet med fotballforbundet til Kamerun.

Vil Liverpool kunne håndtere en lignende situasjon bedre denne gang? Det kan ikke være særlig tvil om at med Mané og Coutinho ute, bank i bordet at så ikke skjer, vil Klopp ha mer å spille med denne sesongen. Mohamed Salah har kommet inn med et nivå helt oppe hos de to nevnte, og en har også Alex Oxlade-Chamberlain i troppen. Adam Lallana og Roberto Firmino fullfører et meget bra knippe av offensive spillere som både kan skape og score, om ikke toppscoreren er med der.

Daniel Sturridge og Dominic Solanke er mer rene spisstyper, men det virker ikke som at Sturridge har noen mulighet til komme tilbake der han var og Solanke er en fremtidens mann. Likevel, framover er vi godt forspent, og så er det bare å krysse fingrene for at spesielt Mané, Salah og Coutinho er mest mulig skadefrie.

Tror Can går

På midtbanen blir det spennende å se hva Klopp gjør når han har fått mer å velge mellom. Henderson, Wijnaldum, Can og Milner er solid kost, men ikke noe mer enn sikringskost. Det behøves litt gourmet også, og Naby Keita skal bringe en mer eksotisk rett på bordet til neste sesong. Inntil videre vil Klopp justere for å få en bedre smak takket være Coutinho, og/eller Lallana og kanskje også Oxlade-Chamberlain.

Manageren var for øvrig klar på at nå var tidspunktet for å begynne å prestere. Nå var tidspunktet for å henge med i ligaen og topp fire, og i løpet av drøyt to uker avgjøres også gruppespillet i Champions League. Fotball er i det hele tatt i nuet. Vi håper Liverpool kan sikre seg Virgil van Dijk i januar og Naby Keita kommeer altså til sommeren, men vil Emre Can og Philippe Coutinho være her da?

Det virker vel ganske klart at Can forsvinner. Trolig er det bare for mye å hente ved å gå ned kontrakten, og skrive under på fri overgang til en annen storklubb som vil være beredt til å gi en stor del av hva som ville vært aktuell overgangssum i lomma til spilleren i form av signing on fee eller høy lønn. Nå vet vi ikke hele historien der, men det er sikkert mulig å klandre både klubb og spiller. Hvis Emre gir hundre prosent ute på banen mener jeg imidlertid at det vil være til alles beste at Klopp fortsetter å bruke ham.

Coutinho er et annet kapittel, hvor spilleren fortsatt har flere år igjen av kontrakten og Liverpool dermed sitter med langt bedre kort på hånden. Igjen, fotballen står ikke stille, og hvem vet hva som er situasjonen i juni 2018. Kanskje er ikke Barcelona lenger interessert? Trolig vil de imidlertid være det, og i mine øyne er det trolig at brassen da forlater Anfield, men i det minste vil Jürgen Klopp og hans menn da ha vært bedre forberedt på det enn tilfellet var foran denne sesongen.

Behøver kvalitet

Tilbake til spillertroppen er forsvaret fortsatt det største hodebryet. Det virket som at Klopp hadde fått satt opp sin «femmer», med keeper og en bakre firer. Tallene er heller ikke så verst de siste kampene, med det lysende unntaket på Wembley mot Tottenham.

Fadesen på Wembley gjorde at Dejan Lovren røk ut, og selv om Ragnar Klavan ikke akkurat har imponert som partner til Joel Matip ville nok trolig estlenderen ha spilt mot Southampton. Nå blir det sannsynlig Klavan og Lovren som blir paret. Dejan Lovren har vært under stort press denne sesongen, med skadeproblemer og liten tillit fra tribunene, og mot sin gamle klubb Southampton vil pipekonsertene igjen komme. Tidligere har det dog bare bidratt til han gjerne har prestert godt mot Soton.

Det har blitt snakk om å flytte Joe Gomez inn som midtstopper etter at 20-åringen var banens beste mot Brasil, men jeg tror Klopp liker å ha ham inne som høyreback i Premier League og dermed også som en ekstra midtstopper om man vil med hans fysikk. Det er uansett hyggelig å se at han nå tilsynelatende er helt tilbake til der han var før skadene, og hvor han så ut som «a million dollars» rett etter overgangen fra Charlton.

Alberto Moreno og Simon Mignolet er de to siste og sikre kortene. Sikre kortene i den forstand at de vil være på laget til Jürgen Klopp i ligaen framover. Fortsatt er det nok fans som er usikre angående dem begge, men nå er tidspunktet til å feie det som måtte være av tvil til side.

Hvor langt vil så dette rekke? Det er vanskelig å være uenig i Klopp at det ser spennende ut, men fortsatt er troppen sårbar kontra for eksempel lagene fra Manchester og deres bredde. I hvert fall i enkelte lagdeler. Den sentrale midtbanen kan fort bli noe tynn og mangle balanse, og så var det forsvaret da. I de bakre rekker et det opplagt behov for mer kvalitet, og Klopp vil være avhengig av å finne en oppstilling som fungerer over tid.

Det er bare å holde seg fast fremover.