Beklager!  John W. Henry og LFC fikk en verst tenkelig start på transfervinduet sommeren 2017.

Torbjørn Flatin om fadesen da van Dijk glapp:Å redde en rød sommer

Liverpool Football Club kom i gapestokken, nå må inntrykket rettes mest mulig opp innen 1. september.

Liverpool skulle ha vunnet kampen med Manchester City, Chelsea og Arsenal om en toppspiller, på øverste hylle i markedet. Jürgen Klopp skulle ha utmanøvrert Pep Guardiola og Antonio Conte. Virgil van Dijk var på vei til Anfield som verdens dyreste forsvarsspiller.

Det hørtes for godt ut til å være sant, og visste seg også å være det. Det hadde blitt lekket ut til de  lokale journalistene på Merseyside at van Dijk foretrakk de helrøde. Sjokket var derfor stort da LFC sendte ut en pressemelding hvor de unnskyldte seg for det som måtte være av «misforståelser» angående Virgil van Dijk, og at de ikke lenger var interessert i å kjøpe spilleren. Unnskyldningen var rettet mot eier, direktører og fans hos Southampton.

Kontakt utenom klubb

Det kommer i kategorien «du tror det ikke før du får se det». Nå er ikke alle fakta på bordet, men det er uansett et faktum at LFC har måttet legge seg langflat og komme med en offentlig beklagelse som jeg aldri kan huske å ha sett tidligere i engelsk toppfotball.

Jeg tror det er generelt akseptert at regelen om en spiller ikke kan bli kontaktet før det er blitt gitt tillatelse fra hans klubb, den blir sjelden fulgt til punkt og prikke høyt oppe i profesjonell fotball. Klubber vil ikke legge inn et bud på £50-60M på van Dijk om de ikke visste at spilleren selv var interessert i en mulig overgang. Den kontakten vil normalt foregå med agent/rådgivere, eventuelt for eksempel med lagkamerater på landslaget. Hvis den er positiv vil jeg anta at det ikke er uvanlig med en telefon fra manageren som ønsker å hente spilleren til en trolig større klubb og med trolige bedre økonomiske betingelser. Det er en situasjon hvor antatt kjøpende klubb og spiller har felles interesser.

Ifølge media hadde både Liverpool, Arsenal, Manchester City og Chelsea gjort henvendelser angående van Dijk, og ingen av dem var til Southampton.

Måtte legge seg flat

Og så kommer det som er like vanskelig å forstå som at en landslagslege i langrenn skal gi en salve til en av sine største stjerner som det står doping på.

Hvordan greide Liverpool FC å komme i en slik kompromitterende posisjon at de følte at de ikke hadde annet valg enn å legge seg flat for Southampton? Klubben hvor de har hentet en rekke spillere de siste årene og hvor de har brukt økonomiske muskler og spillermakt i for eksempel tilfellet med Dejan Lovren, som nærmest startet en personlig streik for å få til en overgang til den røde delen av Merseyside. Det var vel ingen klubb hvor en ville anta at det var viktigere å trå forsiktig for LFC, enn når det gjaldt å hente den største stjernen hos Southampton?

Hvem lekket opplysningene om at van Dijk hadde bestemt seg for Liverpool, før noen klubb hadde kommet med noen offisiell henvendelse til Southampton? Det er blitt hevdet at det ble arrangert et møte mellom Jürgen Klopp og den mye omtalte forsvarsspilleren i Blackpool, men er det virkelig mulig at manageren tok en slik sjanse? Det som er sikkert er at Southampton har opplysninger som gjør at Liverpool ikke tørr annet enn å trekke seg ut.

Uaktuelt med van Dijk 

Det at Southampton allerede skal ha akseptert en unnskyldning fra LFC, iscenesatt av eierne FSG, kan tyde på at det dreier seg mer om et pinlig overtråkk enn et som er veldig alvorlig. Nå får vi vente og se hva Premier League bestemmer seg for før en slik konklusjon helt fastslås, men trolig har man på Anfield også vært influert at klubben har en dom hengende over seg angående en unggutt som man prøvde å fiske til akademiet.

Liverpool Football Club har hatt et rykte på seg for å holde sin sti ren, selv om det også har vært enkelte episoder tidligere. En husker for eksempel noe lignende med Middlesbrough og Christian Ziege, og hvor Gerard Houllier gjennom tidligere landslagskollega Bertie Vogts hadde fått snappet opp en klausul hvor ‘boro måtte lytte til alle tilbud over et visst beløp. Nå fremstår klubben plutselig som verst i klassen.

Det at John W. Henry & Co har valgt raskt å trekke seg ut av saken med Virgil van Dijk dreier seg trolig om to ting. Det nevnte om at man ikke har de beste kort å spille i en konflikt med Southampton, og at det er tidlig i et meget viktig transfervindu for klubben. Det aller verste som kunne skje er at man hadde en mulig dom hengende over seg og et rykte om snuskete framferd. Forhåpentligvis kommer et snarlig grønt lys fra Premier League om at det kan fortsettes med de planene som Jürgen Klopp har antydet man allerede er godt i gang med.

Det innbefatter ikke Virgil van Dijk, og Liverpool kommer ikke til å kjøpe ham i sommer. Riktignok er det noen journalister som fortsatt ikke vil utelukke muligheten, men det setter jeg på kontoen for at de vil prøve å rettferdiggjøre at de tidligere har skrevet at overgangen var så godt som klar. «Vi kan bekrefte at vi ender vår interesse for spilleren», var den offisielle meldingen til LFC, og så skal det fortsatt være mulighet for at van Dijk ender opp på Anfield? Hallo?

Profesjonalitet

Det er et større spørsmål, som jeg er overbevist kommer til å bli berørt utover sommeren, men Liverpool FC har manglet sterke ledere over flere år. Da tenkes det angående sportslige avgjørelser.

Det er blitt trukket fram at man på Anfield ikke har vunnet ligamesterskapet siden Alan Hansen forsvant fra midtforsvaret i 1990, men det var også samme år som formann Sir John Smith ga seg. Alliert med daglig leder Peter B. Robinson styrte Smith klubben i årene 1973-1990, og en kan bare sjekke antall trofeer som ble vunnet i den perioden.

Hvorvidt hoder vil falle etter tabben med van Dijk gjenstår å se. Enten det er i de nye og luksuriøse fasilitetene i moderniserte Main Stand eller på direkte link fra Boston, klubben må gå noen seriøse runder med seg selv angående hvordan en opptrer i transfermarkedet.

Det forventes lite materiale for de nærmeste journalistene å jobbe med angående transfers. Ingen meldinger om at spillere foretrekker Liverpool FC, men heller opplysninger om at man har sikret seg en ny spiller i det stille.

Hvis det var iveren etter virkelig å gjøre seg gjeldene i dette overgangsvinduet som tok overhånd og medførte tøying av regler, gjelder det nå å holde hodet kaldt og opptre med ytterste profesjonalitet. Om det vil ta tid å rette opp det inntrykket som lurvelevenet med van Dijk har skapt, er det forhåpentligvis fortsatt mulighet til å gjennomføre mange av de planene som Jürgen Klopp har foran 2017-18 sesongen angående spillerforsterkninger. På en høvelig måte – det er hva fokus må rettes mot.

Del
Siste Til vår nyhetsoversikt
21.02.2018 kl 14:24

Gerrard: My Liverpool

Se hele dokumentaren om Liverpool-legenden Steven Gerrard.

+
21.02.2018 kl 10:57

Keita går glipp av Europa League-kamp

Naby Keita, som blir Liverpool-spiller i sommer, har fått en lårskade.

+
21.02.2018 kl 10:24

– Vi har snakket om denne kampen helt siden trekningen

Conor Masterson er opptatt av at Liverpool U19 må få en god start mot erkerivalen.

+
21.02.2018 kl 08:21

Desperat etter å få spilletid

Ben Woodburn har fått spille bare en førstelagskamp denne sesongen.

+