ETTERTRAKTET:  Virgil van Dijk skal ha vært på lista til alle toppklubbene denne sommeren.

Endelig et førstevalg

Liverpool ser ut til å stikke av med en av de mest ettertraktede spillerne i Premier League denne sommeren.

Når var sist Liverpool sikret seg spilleren som sto helt øverst på managerens ønskeliste?

I går ettermiddag kom meldingen om at Virgil van Dijk hadde bestemt seg. Han vil til Liverpool, og han vil jobbe med Jürgen Klopp.

Det at klubben ser ut til å kunne få tak i en spiller som er ønsket i samtlige andre toppklubber i Premier League, deriblant Pep Guardiola og Manchester City, og ligamester Antonio Conte og Chelsea, viser at Liverpool endelig er på riktig vei. Endelig kan en tiltrekke seg spillerne en helst vil ha, til tross for konkurranse fra klubber med større økonomiske muskler.

I Southampton er de sinte for at spilleren er kontaktet uten deres tillatelse, og det kan en forstå, selv om det dessverre har vist seg å være helt vanlig praksis i 2017. Liverpool har faktisk ikke lagt inn et bud enda, men skal man tro de som har greie på det er den tøffeste jobben allerede gjort med å overtale 25-åringen om at det er på Anfield som bør være neste steg i hans karriere.

En vanskelig posisjon

Liverpool har slitt på midtstopperplass i over ti år. Det er rett og slett få midtstoppere der ute på veldig høyt nivå. Tottenham har noen, Chelsea har fått det til, Juventus og Real Madrid har et par, og Atletico Madrid har minst én - men ingen av disse ville vært tilgjengelige for oss per i dag. Kanskje med unntak av 34 år gamle Pepe som i dag gjorde det klart at han vil forlate Real Madrid som Bosman-spiller.

Dejan Lovren og Joel Matip har levert svært gode kamper sammen, men er så skadeutsatte at en aldri har fått et skikkelig samarbeid.

Lovren har nå vært i Liverpool i tre sesonger. I sine to første sesonger startet han 22 av 38 ligakamper. Forrige sesong startet han 29. Joel Matip endte på 27 starter. 

Spillere som Lucas Leiva og Ragnar Klavan har måttet vikariere, være seg på grunn av småskader, landslagsrot eller sykdom.

De helrøde slipper inn over ett mål i snitt hver kamp i Premier League. I 2016-17 ble det 42 baklengs, i 2015-16 hele 50 baklengs, 2014-15 48 baklengs, 2013-14 50 baklengs igjen og 2013-14 43 baklengs. Vi må tilbake til 2009-10 sesongen for sist Liverpool slapp inn under ett mål i snitt - da det ble 35 baklengs og sjuendeplass.

LANDSLAGSSPILLER:  Virgil van Dijk har 12 landskamper for Nederland.

En forsvarssjef

Skal man tro statistikk fra Squawka, har Virgil van Dijk vunnet flere dueller og taklinger enn noen annen spiller i Premier League siden han kom til Premier League fra Celtic - 327 i tallet. Det er altså en spiller som mistet den siste halvdelen av denne sesongen med en ankelskade han nå er tilbake fra.

25-åringen blir beskrevet som en stopper som har alt. Han er kraftig, 193 centimeter høy og en god hodespiller, har bra fart, og er også bra med ballen. Han virker også som en leder på banen, og er det noe Liverpool trenger, så er det en leder og en forsvarssjef. 

Slike er det ikke mange av, og det er grunnen til at en klubb som Manchester City har vært ute etter ham. De har brukt enorme summer på midtstoppere de siste årene. 47,5 millioner pund for John Stones, 42 millioner pund for Eliaquim Mangala, 32 millioner pund for Nicolas Otamendi. Likevel er det Vincent Kompany som ser ut som deres beste forsvarsspiller, og er soleklart førstevalg de få gangene han er skadefri.

Et førstevalg

Virgil van Dijk ble tidlig pekt ut som Jürgen Klopps førstevalg denne sommeren. Hvor ofte er det Liverpool har lykkes med å få tak i spilleren de aller helst ønsker seg? En spiller fra øverste hylle som de må kjempe med de andre toppklubbene om?

En kan si Sadio Mané - men ville Sadio Mané blitt rød dersom finalen i Basel ble vunnet for et år siden? Neppe - da ville det blitt Mario Göetze, men han ville kun komme dersom de helrøde kvalifiserte seg for Champions League. Kanskje var akkurat det like greit.

Kanskje må vi helt tilbake til Fernando Torres for å finne sist Liverpool fikk tak i en så ettertraktet spiller. Og det vil koste.

PÅ VEI TILBAKE:  Van Dijk har ikke spilt siden han pådro seg en ankelskade i januar. Først nå er han tilbake og trener med ball.

Vil knuse overgangsrekorden

Virgil van Dijk kommer til å koste Liverpool opp mot 60 millioner pund. Da blir han tidenes dyreste forsvarsspiller - ikke bare for Liverpool, men i verden. Andy Carroll er fremdeles den dyreste mannen som har kommet inn porten på Anfield, med sine 35 millioner pund i 2011. 

I tillegg vil van Dijk bli klubbens betalte spiller, for klubben er villig til å matche det han ville ha fått i både Chelsea og Manchester City, som fortsatt ligger på et langt høyere lønnsnivå enn man gjør på Merseyside.

Det er klart - en slik prislapp fører med seg en del press. Se bare på Dejan Lovren, som tydelig virket preget av prislappen sin på 20 millioner pund den første sesongen, hvor han ikke fikk det til.

Skepsisen

Men må vi supportere være så skeptiske til en slik prislapp? Det er klart det er fryktelig mye penger - men så har også Premier League-klubbene mer penger enn noen gang, og slik er markedet blitt. Avtalen med å få Joel Matip på Bosman ser bare bedre og bedre ut.  

Men dette er altså en klubb som i fjor sommer gikk i pluss på overgangsmarkedet, og heller ikke handlet inn noe i januar. Det var ikke direkte populært hos supporterne. Pengene er åpenbart der, det har folk i klubben bekreftet gang på gang - så dersom en kan få tak i den spilleren manageren har aller mest lyst på, synes jeg Jürgen Klopp har vist seg verdig den tilliten. 

I tillegg bør en ha i bakhodet at LFC krever 30 millioner pund for Mamadou Sakho. En spiller som er helt uønsket på Anfield.

SOUTHAMPTON:  Liverpool har hentet mange spillere fra Southampton de siste sesongene.

«Enda en spiller fra Southampton»

Jepp - et kjøp av Virgil van Dijk vil bety det sjette kjøpet fra Southampton de siste tre årene. I 2014 kjøpte klubben Dejan Lovren, Rickie Lambert og Adam Lallana. Året etter kom Nathaniel Clyne, før klubben nok en gang så mot sørkysten og hentet Sadio Mané forrige sommer.

Slik spesielt Sadio Mané og Adam Lallana presterte denne sesongen er det ikke lenger mange som bruker det som nedlatende. Ei heller Clyne eller Lovren har vel gjort seg bort de to siste sesongene.

Liverpool betaler dyrt, men denne gang får de utvilsomt tak i et førstevalg. Vi får stole på managerens dømmekraft - det har han gjort seg fortjent til.

Del

Virgil Van Dijk

14.10.2017 23:49

Barcelona akter å gi Liverpool konkurranse om Van Dijk

03.10.2017 15:43

Van Dijk åpner for overgang i januar

Virgil van Dijk legger ikke skjul på at han ønsker overgang til en større klubb, og gjerne i januar.

30.09.2017 10:22

Vil gjøre et nytt forsøk på Van Dijk

Siste Til vår nyhetsoversikt
25.02.2018 kl 10:03

– Vi har alt å spille for

Liverpool U23 spiller avgjørende kamp i Premier League Cup mot Stoke, og har et nederlag fra tidligere i sesongen å hevne.

+
25.02.2018 kl 09:00

– Jeg ba Klopp om råd

Andy Robertson har hevet sitt spill til et nytt nivå, og fremstår nå som bankers på venstrebacken.

+
25.02.2018 kl 07:43

– Dette var kjente takter

Engelske aviser er imponert over Liverpools oppvisning mot West Ham.

+
25.02.2018 kl 06:15

– Liverpool peiler seg inn mot to Serie A-spillere

Jürgen Klopp vil være ute etter en defensiv midtbanespiller og en keeper i sommer.

+