Ønsket til julenissen Jürgen Klopp er klart -  han vil til topps i Premier League! (Sveen og Emberland Illustrasjon)

Redaktør Torbjørn Flatin om status på Anfield:Klopp kan feire engelsk jul med god samvittighet

Det har vært et positivt og lovende 2016 for røde supportere. På et drøyt år har Jürgen Klopp maktet å gjøre laget og troppen bedre, og klubben LFC bedre rustet i jakten på titler.

I likhet med England har også Tyskland sin julekveld 25. desember, slik sett vil det ikke være noe uvanlig for Jürgen Norbert Klopp. Liverpools manager synes uansett ikke å ha noe problem med å tilpasse seg livet på Merseyside. Da undertegnede for et par uker siden var passasjer i en bil som passerte huset til Klopp i Formby utenfor Liverpool, var det rikelig med juledekorasjoner på den store villaen. Det var samtidig gåavstand til den nærmeste puben hvor han visstnok ukentlig tar med seg sin hund for en forfriskning og samtaler med de lokale.

Mer uvanlig vil det være å ha en ny ligarunde allerede 26.desember, selv om Liverpool møter Stoke foran The Kop tirsdag 27.desember. Hvis det var noe som virket å overraske 49-åringen i hans første sesong i engelsk fotball var det hvor intense kampene var og hvor intenst kamp-programmet var.

Det medførte en klar prioritering, først på ligaspill og en finale i Ligacupen, og siden på Europa League. Det endte med to finaler, hvor en skuffende 2.omgang mot Sevilla, i finalen i Europa League i Basel, i praksis ødela sesongen resultatmessig.

Usikker start

Jeg tror alle var spente på pre-season med Jürgen Klopp. Rapportene kom om at det ble trent hardt, men angående resultater og transfermarked var det nok i beste fall en avventende optimisme.

4-0 mot Barcelona på Wembley og 0-4 mot Mainz i løpet av to dager kunne antyde at Liverpool hadde et høyt toppnivå, men at mannskapet fortsatt var ujevnt og troppen sårbar, treningskamper eller ikke. 4-3 mot Arsenal og 0-2 mot Burnley etter at alvoret i Premier League startet, og Liverpool ikke var blitt helt ferdig med sin nye Main Stand, synes å understreke de samme tankene.

Siden så imidlertid ikke Liverpool seg tilbake, som det heter. 15 kamper ubeseiret i liga og ligacup, brakte de røde fram til tetsjiktet i serien, hvor de også flørtet med en topplass, og til semifinale i Ligacupen.

Manager og spiller i toppklasse -  Liverpools manager Jürgen Klopp omfavner sin toppscorer Sadio Mané.

Gode kjøp

Liverpool solgte for mer enn de kjøpte i sommer, men den ene nyervervelsen etter den andre har slått til. Sadio Mané har vært en av ligaens beste spillere så langt og er lagets toppscorer. Joel Matip har fått godt voksne folk til å begynne å mimre om Alan Hansen. Ragnar Klavan synes å være et røverkjøp til drøyt £4.2 som backup til Matip og Dejan Lovren i midtforsvaret. Georginio Wijnaldum er blitt stadig bedre som en hardtarbeidende boks til boks spiller på midtbanen og som står for den mentaliteten som Jürgen Klopp etterlyser. Kritikken har kommet angående keepersituasjonen, og at manageren så snart han fikk sjansen ga tillit til «sin» keeper Loris Karius.

41 mål på 17 ligakamper gjør at ingen etterlyser Christian Benteke, og 2.plass til jul gjør at det nok er et fåtall som vil hevde at Joe Allen savnes. I tillegg ble det foretatt en «opprensk» som innbefattet exit til veteraner som Kole Touré, Martin Skrtel og José Enrique, unge spillere ble solgt med god fortjeneste inkludert Jordon Ibe, mens Mario Balotelli nok aldri var i nærheten av å kunne fungere under en manager som Klopp.

Jürgen Klopp er en manager i den absolutte toppklassen.

Ungdommelige håp

Totalt sett et meget godt transfervindu, selv om hele fasiten fortsatt ikke er skrevet. Dette alliert med en del læresetninger som gjør Jürgen Klopp til en manager i den absolutte toppklassen. Han tenker ikke på navn og penger, men på holdninger, lidenskap og evner til å utføre det han står for på en fotballbane.

Mamadou Sakho ble tatt for doping, siden frikjent, men har siden kommet i managerens sorte bok angivelig som følge av dårlige holdninger. Den franske landslagsspilleren har måttet trene og spille med ungdommene på Liverpool U23. Det vil ha blitt lagt merke til på Melwood, at de har en sjef som kan glise og lese, spøke og omfavne, men som har en linje du ikke skal krysse.

Klopp tok med seg Trent Alexander-Arnold, Ovie Ejaria og Ben Woodburn til treningsleiren før sesongen i USA, og de har siden blitt på Melwood og er nå stadig involvert i troppen til førstelaget. Alexander-Arnold et lokalt håp man håper kan bli den neste scouser i startoppstillingen til Liverpool, Ejaria en overraskelse som imponerte staben under trening med seniorspillerne, og målscoreren Woodburn som bare var så vidt fylt 17 år da han fikk sin debut mot Sunderland i november.

Alt dette forteller mye om tankegangen til Jürgen Klopp. Hvor uredd han er, hvilken tro han har på det han driver med.

Med sin yngste elev -  17 år gamle Ben Woodburn har denne sesongen debutert på førstelaget.

Gleder seg til røde kamper

I bunn må det så komme resultater, skal manageren oppnå tillit og tro hos sine spillere og på tribunene.

Partisk eller ikke, det har kommet fra mange hold at Liverpool har spilt den mest underholdende fotballen i høst. De har definitivt scoret flest mål, og 37 poeng på 17 kamper er godt innenfor form til topp fire og ikke langt unna skjema til en ligatittel – selv om Chelsea i så fall må få en svakke i sin imponerende kamprekke over de siste uker og måneder.

Gode spillerkjøp ble nevnt. Like imponerende er det at Jordan Henderson og James Milner nærmest har fått en ny vår under Klopp, i uvante posisjoner som midtbaneanker og venstreback. Dejan Lovren var lenge utskjelt, men gir antydninger om at et partnerskap med Joel Matip endelig kan få rettet opp Liverpools indre forsvar. Adam Lallana er en kandidat til Liverpools beste denne sesongen med sitt spill som indreløper, mens Philippe Coutinho nok er anerkjent som lagets aller største aktivum pr. i dag med sin evne til å skape og score mål.

På topp er landskapet litt mer uklart, men Roberto Firmino har ofte vært sentral og lengst framme da Liverpool for alvor har satt inn angrepsturboen startet med sitt gjenvinningspress. Da betyr det ikke noe for Jürgen Klopp at du heter Daniel Sturridge og har scoret 43 mål på 79 ligakamper med en liverbird på brystet, så lenge han mener den beste løsningen for laget er noe annet.

Inntrykket er at røde fans nå virkelig gleder seg til å reise for å se på Liverpool nå. Enten det er som engasjert fan i bortesvingen eller på Anfield inkludert en ny, større og prydelig Main Stand.

Dette er en jul hvor røde forhåpninger er større enn på lenge, først og fremst ut fra tilliten til en manager som har gjort underverker over et drøyt år i sjefsstolen.

Enten det er engelsk kalkun, tysk skinke eller hva familien Klopp unner seg 1.juledag, han kan med god samvittighet løfte et glass og si seg fornøyd med jobben han har gjort så langt.

Frohe Weihnachten!

Del

Jürgen Klopp

26.10.2017 19:20

Vil ikke røpe om Mignolet og Lovren får fornyet tillit

Jürgen Klopp håper at duoen er smarte nok til å ignorere kritikken.

26.10.2017 15:24

– Uvanlig å møte sin beste venn på den måten jeg gjør

David Wagner tror ikke han får noen taktiske overraskelser mot sin beste venn Jürgen Klopp.

26.10.2017 10:03

– Vi gjør grunnleggende vurderingsfeil defensivt

Phil Thompson har ett konkret råd til hvordan Jürgen Klopp kan få strammet opp den defensive organiseringen under kamp.

Siste Til vår nyhetsoversikt
18.01.2018 kl 14:07

Skadet trio tilbake i trening

Jordan Henderson ble ønsket tilbake til trening med åpne armer og et smil av Jürgen Klopp.

+
18.01.2018 kl 13:02

Vil ikke slippe Woodburn etter Coutinho-salget

Sunderland fikk nei til å låne 18-åringen.

+
18.01.2018 kl 11:20

– Jeg har lært mer på en halv sesong enn jeg har gjort på et helt liv

Lørdag kan Edvard Tagseth få sin Anfield-debut.

+
18.01.2018 kl 09:38

Skade stoppet prøvespill for Oblak i 2009

Allerede da han var 16 år fattet Liverpool interesse for keeperen.

+