Ungdommens kveld

Det er en positiv vind som sveiper over Anfield om dagen, noe et og annet kaldt gufs som en skade for Philippe Coutinho ikke greier å stoppe, bemerker redaktør Torbjørn Flatin.

30. jun 2017 kl 17.04Torbjørn Flatintflatin

2-0 mot bunnlaget Sunderland etter scoringer i det 75. og 90. minutt, mens det ble to nye mål foran The Kop etter 76 og 80 minutter mot Leeds fra Championship i Ligacupen. Det høres kanskje ikke så veldig imponerende ut, og er det ikke isolert sett heller, men likevel er det mye positivt å ta fra det laget til Jürgen Klopp som befestet posisjonen i toppen av Premier League og er klar for en ny semifinale.

Det er ikke bare et lag, det er en tropp som maler motstanderne i stykker. Liverpool har scoret 44 mål i liga og cup denne sesongen, bare to av dem har kommet det første kvarteret.

Under innledningen av sesongen var det «poengkameratene» Mané, Coutinho, Firmino og Lallana som valset frem i en herlig offensiv bølge, når det har blitt rusk i angrepsmaskinen har de røde fått mer sving på forsvarspillet. I Ligacupen har «skyggelaget» til Jürgen Klopp vist at det er både god dekning og noen svært lovende unggutter som er på vei frem.

Det evner til å sette en aldri så liten edruelig demper på det hele, at lagets totalt sett beste spiller denne sesongen, Philippe Coutinho, mister den neste måneden med skade. Han som var kanskje aller best helt i starten, Sadio Mané har i tillegg mistet formen, mens Adam Lallana også har vært ute et par kamper. Mot Leeds var heller ikke Roberto Firmino tilgjengelig, mens Daniel Sturridge var på behandlingsbenken da han kunne ha kommet inn og fått litt kjærkomment med spilletid.

Likevel, så langt ser det bare ut til å prelle av på mannskapet til Jürgen Klopp. Da det så ut til å butte som mest mot Sunderland dukket Divock Origi opp. En spiller Liverpool virkelig kan komme til å behøve fremover med Coutinho skadet og Mané ikke tilgjengelig på grunn av spill for Senegal under Afrikamesterskapet i januar.


Buret rent igjen

På papiret var laget som Jürgen tok ut mot Leeds litt i overkant sterkt ut fra hva jeg hadde forventet. Da først og fremst med tanke på Can, Wijnaldum, Mané og Origi som de fire fremste. Tipsene gikk vel i retning av Marko Grüjic for en av Emre Can og Georginio Wijnaldum, mens det virket fristende å starte med en av angriperne på benken med Lallana og Sturridge ute for øyeblikket.

Det utkjempes en hard midtbanekamp mellom Can og Wijnaldum, da en vil forvente at det bare er plass til en av dem med Jordan Henderson som anker og Adam Lallana forhåpentligvis snart tilbake som offensiv indreløper. Emre Can sier han trives med å få en noe mer offensiv rolle, men jeg synes han virker litt utilpass. Litt stresset, som gir en uvanlig stor feilprosent. Han har kapasitet til å bidra fremover, men jeg synes han fungerte bedre da han ble flyttet ned i sluttminuttene etter at Kevin Stewart måtte gi seg. Hvis kampen mot Leeds var en duell vant Georginio Wijnaldum den på poeng.

Sadio Mané er ute av form, og kanskje det påvirket Klopp til å bruke ham mot Leeds. At en kamp hjemme mot et lag fra Championship skulle gi ham en god opplevelse. Etter å ha fått svært lite til å funke lenge mot Sunderland, hadde jeg et håp om at en herlig flikk videre til Origi (tror jeg) skulle ha skaffet afrikaneren mer selvtillit. Det virket slik sist lørdag, og forarbeidet som ga straffesparket var det lite å si på. Mot Leeds kladdet det imidlertid igjen, og jeg kan bare huske et utmerket fremspill til Wijnaldum som et stort pluss i margen. Det positive med Sadio er at han har en fart og teknikk som gjør at han kan bidra med viktige ting i en kamp selv om selvtilliten er lav og touchen dårlig.

Når det lugger litt framover er det herlig å kunne konstatere tre rene bur de tre siste kampene. Litt flaks mot Leeds da et skudd traff innsiden av stolpen, men likevel en blomst til Simon Mignolet. Ikke at det skulle være noen grunn til å tvile på det, men han virket veldig fokusert og tar utvilsomt vrakingen som førstekeeper meget profesjonelt.

En annen som er ultra profesjonell er Lucas Leiva, som virkelig synes å gli inn i rollen som omskolert cover på midtstopperplass og hvor han til tider leser spillet ypperlig. Den drøyt et år eldre Ragnar Klavan følger godt opp som en mer aggressiv og duellsterk partner.

Sammenlignes med Fowler og Owen

Det er likevel ungguttene som fortjent tar overskriftene etter avansementet til semifinalen i Ligacupen. Trent Alexander-Arnold ble kåret til banens bestemann av mange, og etter enkelte skjønnhetsfeil mener jeg det kunne diskuteres. Ufortjent var det uansett ikke, og det som først og fremst var spennende med scouseren er den kapasiteten han nå begynner å vise prov på. En herlig forsering nedover høyrekanten viste fart og initiativ på høyt nivå, og det gjaldt ikke minst den målgivende pasningen som Divock Origi begjærlig utnyttet.

Ovie Ejaria startet meget bra, og selv om han falt nokså sterkt av i 2.omgang var det en ny bra kamp av 19-åringen. Overskriftene ble uansett Ben Woodburn til del. 17 år for halvannet måned siden og han feide ballen opp i krysset til 2-0 og avslutning på et meget bra angrep foran The Kop. Jürgen Klopp har arbeidet hardt for å legge lokk på forventningene til unge Ben, men har nå innrømmet at det blir nærmest umulig framover. Han kommer til å bli sammenlignet med toppscorere som Robbie Fowler og Michael Owen i tiden som kommer.

Det ble en ny trivelig kveld i Liverpool 4, som ikke har opplevd tap siden januar. En kveld hvor Jürgen Klopp vil ha fått noen nye svar, men først og fremst var det en kveld å feire for klubbens akademi. Det var en kveld hvor ungdommen tok over førstelagscenen på Anfield.