Redaktør Torbjørn Flatin:Maktdemonstrasjon mot Bayern

Liverpools høyeste nivå er blitt enda høyere, mens backene ga Jürgen Klopp flere «hyggelige» problemer.

Jeg vet det var pre-season, Bayern starter en uke senere i en sesong hvor Liverpool tidlig skal ut i Champions League kvalifisering etc., men dette var bra. 3-0 mot den tyske giganten i deres egen turnering, i deres egen storstue.

En kunne merke det umiddelbart, det vil si et par minutter etter «teknisk feil», at dette var en sommerkamp med mer sting. Joel Matip har nærmest ruslet gjennom treningskampene så langt, nå var han umiddelbart på tå hev. Sammen med Dejan Lovren danner han i mine egne og ringe øyne et meget bra stopperpar, men det er svært viktig at de får spille mye sammen. Derfor ligger Liverpool fortsatt i sivet og venter på en van Dijk som ikke bare vil gi større sikkerhet og dekning, men også øke kvaliteten i forsvaret ytterligere.

Det er imidlertid en diskusjon for en annen gang, i Munchen dreide det seg mye om herlig angrepsspill og positive backer.

Ekspresstog

Det startet for alvor med at Roberto Firmino vant ballen på midtbanen mot et høytstående Bayern. Brassen løp, og han ventet, og han ventet, før han perfekt spilte igjennom Sadio Mané som så scoret med «feil» fot.

Jeg er selv en av dem som har ivret for at Liverpool skal hente inn en stabil målscorer, istedenfor en skadeutsatt Daniel Sturridge om man vil, men det er samtidig veldig forståelig at Jürgen Klopp ønsker å ha Firmino som sitt førstevalg sentralt og på topp. Han gjør de andre offensive spillerne enda bedre med sin uselviske jobbing. For meg var han en av Liverpools viktigste spillere i seieren mot Bayern.

Hurtigtogene Sadio Mané og Mohamed Salah scoret målene, da de for første gang spilte sammen. De kan holde bredden på hver sin ving og samtidig ha lisens til å trekke innover for å bruke sitt foretrukne skuddben. Salah gir ikke bare flere alternativer og bedre dekning om en av rekkekameratene skulle være utilgjengelig, med sin rå fart både over kort og lang distanse gir han laget en ny dimensjon. Mané har sitt rykk, sin smidighet, men Mohamed Salah er som et ekspresstog som alltid synes å komme fram i farlige posisjoner når det blir kjørt kontringer. Han skal ha blitt klokket av på en tid under ti sekunder over hundre meter på gress og med fotballstøvler i en tidligere kamp, som må være verdensrekord(!)

Klar på backen

Liverpool virket å skremme vannet av Bayern med sitt hurtige og direkte angrepsspill, satt i gang med et høyt og intenst press. Det var slik under de første månedene av forrige sesong også, og hvis Jürgen Klopp nå kan få gjort troppen mindre sårbar for skader til nøkkelspillere og posisjoner som har hatt svak dekning, kan dette bli en svært spennende sesong på Anfield.

Etter kampen på Allianz Arena er det i tillegg vanskelig å komme utenom backene. Trent Alexander-Arnold skulle vise at han var klar for en startplass mot Watford, med Nathaniel Clyne skadet. Han bestod den prøven med glans. Han lot seg ikke påvirke av stundens alvor med godt timede taklinger, villige forseringer framover og en herlig ro i vanskelige situasjoner. Det toppet seg da han var på hæla under en situasjon i 2.omgang, men med en herlig sklitakling helt nede ved dødlinja sendte «tyskeren» i reklameskiltene og ble liggende igjen med ballen selv. Noen «forsvarseksperter» kan sikkert forklare at han var litt ute av posisjon et par ganger før pause da Bayern kom fram på hans side, men scouseren virker klar for startplass i Premier League enten Clyne er skadet eller ikke.

Hva Alberto Moreno spiste til frokost vet jeg ikke, men det må ha vært effektivt. Kanskje var han like bra i en tidlig bortekamp mot Tottenham helt i starten av sin tid hos LFC, da en forsering fra midtbanen endte med scoring, men bare kanskje. Nå fosset han fram på sin venstrekant og ga et lag som Bayern store problemer med sin fart, hvorav en av to perfekte dype overlegg ble satt inn av Salah. I tillegg virket han mer besluttsom defensivt. Han hadde blant annet en avklarende heading dypt inne i eget felt hvor han kom inn fra sin back og hvor jeg følte behov for å pusse brillene. Alberto er en glad gutt, og jeg liker det ved ham, men nå virket han mer alvorlig og ærgjerrig. Kanskje anså han dette som sin siste kamp for Liverpool og hadde en litt gi blaffen holdning? Uansett hva det var så kledde det ham godt, og om det ikke reddet den videre karrieren på Merseyside vil det ha vekket nysgjerrighet hos potensielle kjøpere.

Hvis det føyes til at innbytter Ryan Kent igjen var god som hurtig og uredd ving, og Daniel Sturridge viste at han også er farlig mot Bayern München, så er det ikke rart at Jürgen Klopp gliste bredt etterpå. Malurten i begeret var at Sturridge ble skadet samtidig som han scoret. Magefølelsen er at det ikke var alvorlig, selv om en aldri vet helt med Danny dessverre. Det fratar imidlertid ikke inntrykket og tilfredstillelsen ved at Liverpool ga en maktdemonstrasjon mot Bayern.