Et vanskelig laguttak for Jürgen Klopp

Liverpools manager må balansere sitt lag i en uke til, for kamper som kan bli avgjørende for hele sesongen.

27. apr 2018 kl 18.08 Torbjørn Flatin tflatin

- Det kan være at vi spiller med det samme laget mot Stoke som mot Roma, hvis alle er tilgjengelige, sa Jürgen Klopp på dagens pressekonferanse.

Vel, sorry Jürgen, jeg tror deg ikke helt på det. Ut fra å prøve å lese mellom linjene på det øvrige som manageren sa skinte det også klart igjennom at han vil benytte de seniorspillerne fra benken som han har til rådighet, men at eventuelle unggutter ikke vil bli benyttet fra avspark.

Minimalt med vikarmuligheter

Jeg kan huske at Klopp satt smilende i vinter og kunne fortelle at nå nærmet det seg slik at hele troppen var skadefri. Det var heller ingen som hadde byttet slikt på sitt mannskap enn Jürgen Klopp, slik at det lå an til en god avslutning.

Og det har vært en god avslutning så langt, med gnistrende spill i Champions League og nesten sikret passasje til neste års Mesterliga gjennom topp fire i Premier League. Men bare nesten, og det er derfor røde fans nå vurderer og diskuterer hvordan manageren skal prioritere med en håndfull kamper igjen som vil være helt avgjørende for sesongen 2017/18.

Beviset vil igjen komme med resultatene, men igjen vil det være dem som undrer seg over at Liverpool ikke har en litt bredere stall. Okay, hånda i været, hvem er det som har savnet Philippe Coutinho? Liverpool har ikke vært noe svekket i sitt offensive spill etter at brassen forsvant til Barcelona.

Nå virker det å være noen småsmeller, eller småirritasjoner, før Stoke, inkludert en Sadio Mané som Klopp ga en sjanse til å kunne bli klar til morgendagens kamp. Utover det har Liverpool fire seniorspillere ute, som er et antall du vil forvente at en toppklubb skal kunne håndtere. Det var kanskje litt for godt til at det var sant, den situasjonen som var tidligere. Det uheldige er at Adam Lallana, Alex Oxlade-Chamberlain og til dels Emre Can er noe av samme spilletype, som ofte den offensive av to indreløpere, eller med tanke på de to første som et alternativ på kanten i en treer foran.

Dermed gjenstår de tre mer typiske sentrale midtbanespillerne Henderson, Wijnaldum og Milner, samt at det er minimalt med vikarmuligheter for superrekka Salah, Firmino og Mané. Det bidrar igjen til at troppen er helt nede på stålet når det nå gjenstår tre ligakamper og retur i semifinalen i Champions League. Forhåpentligvis også en finale i Champions League, men den vil eventuelt være to uker etter at de øvrige kampene er spilt.

Nødvendig med poeng mot Stoke?

Når Klopp sier at han i grunn ikke behøver å hvile spillere, med fire dager mellom hver kamp, så tror jeg ham på det. Det til tross for at for eksempel 32-årige James Milner opplagt virker å ha kommet til et stadium av karrieren hvor han nyter litt ekstra godt av å kunne få noen pauser mellom store og profilerte kamper.

Det dreier seg mer om å risikere minst mulig, og spare en og annen nøkkelspiller til de aller viktigste oppgjørene. Det er en vurdering Klopp helt sikkert bruker en del tid om dagen, selv om standardfrasen er at han tar en kamp om gangen og tenker på best mulig mannskap hele tiden.

Det som har forkludret dette litt er at reduserte lag mot Everton og West Bromwich har gitt bare et poeng ved hvert tilfelle, og ikke minst hadde det vært gunstig å ha tatt bedre vare på tomålsledelsen mot bunnlaget WBA i foregående ligakamp. Da ville det, uansett andre resultater, gitt topp fire med seier mot et Brighton som trolig er på sikker grunn i siste kamp, på Anfield.

Da tror jeg Klopp fort kunne sett mot en unggutt eller to mot Stoke, hans forsikringer om at han skal vise respekt for Premier League aldri så mye. Hvis Chelsea nå vinner sine kamper, inkludert møtet med Liverpool på Stamford Bridge, må de røde ha poeng mot Stoke.

Hele troppen viktig

Det som bidrar til dramaet, er at Liverpool har et utmerket utgangspunkt med 5-2 mot Roma, men hvor to sene reduseringsmål gjør at romerne er videre med 3-0 slik de gjorde det mot Barcelona i foregående runde.

Hvis Jürgen stiller absolutt toppet lag mot Stoke, hvor mye vil det påvirke før returen i Champions League og, bank i bordet, vil det være mulig å få alle kampklare igjen til turen til den italienske hovedstaden?

Ragnar Klavan hadde helt rett da han uttalte at det var nå en for alvor fikk se hvor viktige alle spillerne i en førstelagstropp er. Veteranstopperen er en som ikke har vært på alle treninger denne uka, og ved siden av Mané som det ble bekreftet var på sjekk på sykehuset, glimret etter det jeg kunne se også Andy Robertson og Joe Gomez med sitt fravær under fellesøkten på Melwood.

Firkløver inn?

Nathaniel Clyne, Alberto Moreno og Danny Ings var alle med på treningen sist torsdag. Forhåpentligvis er også Ragnar Klavan spilleklar. Jeg tror Klopp kjører inn alle disse fra start mot Stoke.

Det ligger vel litt i kortene at Sadio Mané ikke blir risikert før returen i Roma, og at Danny Ings går inn i angrepsrekken. Et alternativ er å flytte Alberto Moreno fram i en venstre kantrolle, og at en av Mohamed Salah eller Roberto Firmino starter som innbytter.

Skulle Joe Gomez være klar kan det kanskje være aktuelt å spille med tre bak, mot en motstander som trolig vil spille mye langt og høyt mot Peter Crouch, og at Liverpool da både kan bruke Salah og Firmino på topp, og kanskje for eksempel Ings i en litt dypere rolle og som igjen gir mulighet til å spare en av midtbanespillerne?

Jeg sitter med en følelse av at Jürgen Klopp vil bruke sine største stjerner mot Stoke, bruke sin vante formasjon og heller utnytte troppen på andre plasser. Det blir ikke det samme som mot Roma, men Klopp vil ha ordene i behold når han sier at det er et sterkt lag. Jeg ser for meg naturlige utskiftninger i et forsvar hvor det fortsatt er bra med cover, og at Ings blir satt ute på siden som ren erstatter for Mané.

Et mulig lag mot Stoke lørdag ettermiddag, kl 13.30: Karius, Clyne, Klavan, van Dijk, Moreno; Henderson, Milner, Wijnaldum; Ings, Firmino, Salah.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]