Safe standing i Premier League?

13 av Premier League-klubbene har vist interesse for såkalt «safe standing». Liverpool er den eneste klubben som formelt er imot. Går det an å stå trygt igjen?

25. jun 2017 kl 19.54 [email protected] kopl4

Jeg skal være ærlig; da jeg første gang hørte om «safe standing» strittet nesten hver eneste fiber i kroppen imot. Det virket unaturlig å gå tilbake til fortiden. Frykten for de tribuneproblemene engelske fotball slet med da jeg vokste opp, og som jeg selv var vitne til – spesielt på bortebaner og ute i Europa, må ikke få skje igjen. Det vil bli katastrofalt for fotballen.

I tillegg har man Hillsborough. Når 96 mennesker dør på en ståtribune i Sheffield og ståplasser i de øverste divisjonene i engelsk fotball blir bannlyst fra 1994 på bakgrunn av tragedien, er det en sak og en problematikk som ikke krever lettvinte løsninger, men noe myndighetene må bruke tid til å vurdere nøye.

Kan justeres til sitte-stilling

I fjor introduserte Celtic nesten 3000 såkalte «railway seats» i svingen blant hjemmesupporterne på Celtic Park. Klappseter på godt norsk. Jeg har fulgt erfaringene med interesse. Tillatelsen gjelder kun på hjemlige liga og cupkamper. For kamper i regi av UEFA må setene justeres til «sitte-stilling».

POSITIVE ERFARINGER:
POSITIVE ERFARINGER:  Celtic Park har siden i fjor sommer åpnet et felt for «safe standing». Erfaringene er positive. Klappsetene kan slås ut til kamper der det ikke er lov å stå.

Setene er fortsatt nummererte – det er ikke «free seating» og området tar ikke flere mennesker enn hvis det hadde vært vanlige seter. Celtic har også stewards som sjekker alle som skal inn på block for «safe standing» slik at feltet ikke fylles opp av supportere som har billetter andre steder i svingen.

Tyskland har kommet lengst på området. Werder Bremen, Wolfsburg, Hannover, Leverkusen, Dortmund, Stuttgart, Hoffenheim og Nuremberg er bare noen av klubbene som har introdusert et lignende system.

Det finnes også i andre land. Erfaringene er udelt positive. Det skjer ikke flere ulykker på disse feltene enn for eksempel på områder for sitteplasser.

Supporterne er også fornøyde med å kunne stå «lovlig». Det virker mer naturlig for mange og det kan tilføre mye på stemningen, noe mange Premier League-klubber sliter med. Blant annet Anfield.

90 % vil velge

Coventry, under den karismatiske formannen, Jimmy Hill, innførte all-seated på Highfield Road i 1981. Eksperimentet fungerte ikke og ble lagt på hylla to år senere. Det er tradisjon og kultur for å stå på fotballkamper i England.

Under mange kamper står uansett The Kop og bortesupporterne på Anfield under de største og viktigste kampene. Det er ikke ulovlig å stå på kamper, men det er etter boka ulovlig å stå hele tiden under kamper.

Denne sesongen, etter å ha sett erfaringene fra Celtic Park, har tilsvarende eksperiment blitt diskutert i Premier League.

13 av 19 klubber ønsker å sjekke ut mer rundt «safe standing». Liverpool FC er eneste klubb som formelt har reservert seg. Dette på grunn av Hillsborough.

Over 90% av supportere i England ønsker å kunne velge om man vil stå eller sitte under kamper, viser undersøkelser. I Liverpool er folk delt.

Flere av familiene til de etterlatte fra tribunetragedien i 1989, organisert under Hillsborough Family Supporter Group, er imot «safe standing». Den andre store gruppen, Hillsborough Justice Campaign, er for. Den siste gruppen organiserer et stort antall overlevende fra Hillsborough. Folk som fortsatt går på kamp. På siste årsmøte hadde Spirit of Shankly viste en avstemning at over 90% av medlemmene støttet «safe standing».

REVET:
REVET:   Sommeren 1994 ble en av verdens mest berømte tribuner, Spion Kop, jevnet med jorden. Etter Hillsborough-tragedien i 1989, ble det innført forbud mot ståtribuner i de øverste divisjonene i England.

Ikke «kveg» lenger

Uansett hva som skjer videre i denne saken; Sikkerheten til de som går på kamp må ikke kompromitteres. Det vil være tragisk hvis det åpnes for eksperiment med publikums sikkerhet. I bakhodet har jeg også at tribunekulturen i Skottland og Tyskland ikke nødvendigvis kan overføres engelsk fotball. Selv om jeg hater å si det tror jeg ikke det kan overføres direkte. I tillegg så har vi alle et forhold til Hillsborough. Respekten for de etterlatte og deres mening vil alltid veie tungt i en slik sammenheng. Det er definitivt ikke noe som lett kan oversees.

Likevel, det har skjedd mye siden 1989. Både tribunekulturen, utformingen av tribunene og ikke minst måten supportere behandles på. Måten myndighetene og klubbene nå jobber med sikkerheten er løftet flere hakk.

Ståtribunen på Leppings Lane var en medvirkende faktor til tragedien i 1989, men det var jo første og fremst «burene» folk ble ledet inn i og måten supporterne ble behandlet på har endret seg radikalt.

Vi er ikke lenger «kveg» som går på kamp og moderne teknologi har gjort sitt inntog både i forhold til overvåkning, adgang til banen og distribusjon av billetter.

Til tross for enkelte reservasjoner langt inni sjela er det vanskelig å være imot «safe standing» selv om Liverpool FC trolig vil være den siste klubben i øverste divisjon til å implementere det.

Det blir uansett ikke som gamle, «swinging» Kop eller «yellow Mersey» igjen. Den tida er på godt og vondt borte for alltid. Nettopp derfor tror jeg det kan bli innført moderne ståplasser i Premier League innen få år.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]