MENTALE MONSTRE

The Kop var i stand til å suge inn et sent mål, het det seg i de såkalte «gamle dager». Nå er Liverpools spillere, og supportere, igjen så gode og så mentalt sterke at de vinner flere kamper enn noen andre i sluttminuttene.

25. nov 2019 kl 22.09 [email protected]

Sannheten er vel at alle gode lag har den evnen, til å kunne avgjøre kamper sent. Bill Shankly visste da han kom til Liverpool at han hadde et mulig unikt våpen i Anfield og The Kop. Skotten skapte en mentalitet både hos spillere og fans om aldri å gi opp.

Senere husker vi, altfor godt, hvordan Alex Ferguson i Manchester United pekte på klokka etter å ha fått dommerens oppmerksomhet, for å kunne få litt ekstra «Fergie time». Han visste at han hadde et lag som var i stand til å score sent, hadde selvtillit til aldri å tro at det var over, og hvor motstanderne også visste det.

Når det er sagt, statistikken viser at ingen i Premier League har vunnet flere ganger på overtid enn Liverpool. Det til tross for at de helrøde aldri har vunnet noe ligamesterskap i den perioden. Det vitner noe om Liverpool Football Club og hva som gjør klubben spesiell.

VIKTIG UTLIGNING

Ni ganger har Liverpool scoret i Premier etter at klokka på stadion har passert nitti minutter, men kanskje enda mer vesentlig, Liverpool snur kamper.

Fire ganger på de 12 første kampene i årets sesong havnet van Dijk & Co under med 0–1. Ti poeng ble likevel vunnet på de fire kampene.

Mot Newcastle på Anfield ble det en tidlig baklengs, men det var likevel aldri særlig tvil om seier 3–1 og tre poeng. Harry Kane scoret mot The Kop før det var gått et minutt, men Jordan Henderson og Mo Salah fikset det i 2. omgang.

Det var helgen etter turen til Old Trafford, som historisk sett de siste årene har vært et vrient besøk for Liverpool. Det ble det igjen, men mannskapet til Jürgen Klopp som var under pari denne sene ettermiddagen greide i det minste å få med seg et poeng etter en sjelden scoring av Adam Lallana i det 85. minutt. Ingen scoring på overtid, kanskje, og som ga seier, men like fullt et sent og viktig mål.

JEVNT OG SENT

Før United og Spurs vant Liverpool 2–1 hjemme mot Leicester, hvor Sadio Mané greide å skape litt diskusjon ved å gå lett ned i feltet og James Milner kaldt satte inn straffesparket. Da var 94 minutter passert.

En måtte da tilbake til august for å finne en ligakamp hvor Liverpool ikke enten hadde ligget under og/eller vunnet knepent. Aston Villa skulle ikke bli noe unntak. Trezeguet «lurte» forsvarslinja til Liverpool på et frispark, og VAR dømte i favør hjemmelaget. Ikke lenge etterpå får Firmino et mål annullert av VAR for offside, som helt opplagt var feil. Mot for eksempel Tottenham hadde monstrene reagert nesten umiddelbart, nå måtte Klopp ha hjelp av pausen for å få mer energi inn i sitt lag.

Selv da kom ikke sjansene i rask rekkefølge, og få var av den store sorten. Det passeres 80 minutter, og en undrer på om det er «den dagen». Før Andy Robertson timer et løp perfekt ved bortre stolpe og får headet via keeper og inn og kan feire som bare Andy Robbo kan. Et poeng i hvert fall reddet, phew! Ubeseiret statistikk reddet, men så skjer det igjen. Villa har forsvart seg lenge, de har trette ben, og ikke minst trette hoder. Liverpool får et frispark rett utenfor 16-meterstreken. Forsøket til Trent Alexander-Arnold har nok retning krysset, men en forsvarstå får den ut til corner. Den siste sjansen. Trent treffer Sadio Mané, som med kløkt og eleganse utnytter at han har kommet foran sin forsvarer ved å forlenge hjørnesparket presist med hodet og inn i motsatt nettvegg.

Tidenes seneste scoring I Premier League, da Dirk Kuyt utligner etter nesten 112 minutter på straffe i sesongen 2010/11.
Tidenes seneste scoring I Premier League, da Dirk Kuyt utligner etter nesten 112 minutter på straffe i sesongen 2010/11. 

FRA TVIL TIL TRO

Liverpool har scoret 35 mål på overtid siden Premier League startet sommeren 1992, som er ti ganger mer enn noe annet lag. Det føles litt overraskende. Under Jürgen Klopp har det skjedd ni ganger på om lag fire år.

Litt rask hoderegning gir da at det er blitt scoret overtidsmål 2,25 ganger i sesongen i gjennomsnitt under Klopp, og 1,60 før tyskeren kom til Merseyside. Ingen veldig stor forskjell, og Liverpool scoret altså flest mål etter 90 minutter før Jürgen tok hevd på et sete på benken til LFC.

Likevel, en føler at det har vært en utvikling siden Jürgen Klopp kom til Anfield. To ganger den første sesongen ble til ett tilfelle de to neste, og tre ganger i 2018/19. Og to ganger allerede denne sesongen.

Kloppo dristet seg til å kritisere fansen på Anfield etter et tap mot Crystal Palace, og gradvis er nervøsiteten blitt mindre, og på The Kop har man definitivt fulgt sjefens oppfordring om å gå fra å være tvilere til å bli troende.

KLASSIKERE MOT EVERTON

Ni overtidsmål, og et sett med briller. Få røde fans har vel glemt da feiringen til manageren kostet ham brillene etter en thriller i Norwich. Et sent straffemål av Christian Benteke sikret en ny borteseier, denne gang mot Crystal Palace dypt inne på tillagt tid.

Det er alltid gøy å vinne mot den blå naboen, og ekstra gjevt hvis seieren mot Everton er blitt fullført etter 90 minutter. Sadio Mané ble matchvinner på Goodison med en slik scoring i 2016/17, og målet til Divock Origi foran The Kop i desember 2018 er plantet i det lokale folkeminnet.

Ragnar Klavan headet inn et sent bortemål mot Burnley sesongen før, mens Sadio gjorde det hjemme mot Crystal Palace i 2018/19. 31. mars stod det på kalenderen da Liverpool tilsynelatende var i ferd med å tape to viktige poeng i gullkampen mot Manchester City ved å avgi poeng hjemme mot Tottenham. Denne gang var den digitale klokka rett under rommet der speaker George Sephton holder til på Anfield nettopp stoppet, da keeper Lloris på noe bisart vis sendte ballen i sin egen stopper Alderweireld og den gikk videre tilbake over streken.

En klassisker, mot Everton, da de røde vant Merseyside-derbyet sent og foran The Kop med en scoring fra Divock Origi.
En klassisker, mot Everton, da de røde vant Merseyside-derbyet sent og foran The Kop med en scoring fra Divock Origi. 

PRESSER FRAM MARGINER

De sene seiersmålene mot Tottenham forrige sesong og Leicester i høst kunne minne om hverandre. Hos noen, motstanderen vil trolig mene det, så kan det minne om flaks. Marginer sier vi vel helst med et glis, og legger til at det er nok ganger at Liverpool ikke har hatt marginene på sin side.

Men det er også noe med den stadig oppbygde troen på at dette kan vi fortsatt klare. Spillere og publikum holder trykket oppe, og så gjøres det feil. Manøvrer i eget felt som blir kostbare mot selvsikre og seiersvante motstandere.

Det er ikke bare i ligaen det gjøres slik fra Liverpools side. Semifinalen mot Borussia Dortmund i Europa League var en stor kveld, etter en stor og sen snuoperasjon. Det ville ha vært skrevet med enda større gullskrift om finalen var blitt vunnet.

INNSPURTER SOM ER FRYKTET

Kvelden mot Barcelona i mai, med 0–3 til 4–3, vil være udødelig, selv om seiersmålet til Divock Origi «bare» kom i det 79. minutt og de siste minuttene ble mer et nervepirrende enn et jublende drama som følge av et mål i sluttsekundene.

Selv ungguttene synes å ha det i blodet etter å ha vært under med 1–3 og 2–4 mot Arsenal og 5–5 ble scoret på 90-tallet når vi snakker om minutter spilt. Igjen var det den mannen Divock Origi.

En slik styrke er en evne som har utviklet seg stadig under Jürgen Klopp. Fansen er heller ikke lenger redd for at en billig baklengs skal ødelegge et comeback. Det er en evne som har bidratt til ledelse i Premier League.

Motstanderne synes å frykte innspurtene til Liverpool nå. Hvordan spillerne maler sin Klopp-fotball videre. Hvordan de ofte får det ønskede resultat gjennom en eller flere scoringer.

De mentale monstre.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]